PRAVILA O ZAŠTITI OSOBNIH PODATAKA

Dragi ljubitelju satova,

Naša tvrtka ozbiljno shvaća zaštitu tvojih osobnih podataka s ciljem osiguravanja sigurnog i bezbrižnog surfanja na našoj web stranici. U skladu s tim, pažljivo smo razmotrili sve aspekte privatnosti kako bismo ti pružili što jasnije i jednostavnije informacije. Naša Politika privatnosti ima za svrhu pružiti ti detaljan pregled o tome koje osobne podatke prikupljamo, koliko dugo ih zadržavamo, zašto ih prikupljamo, tko ima pristup tvojim osobnim podacima, kakva prava ti imaš i na koji način ih možeš iskoristiti. Želimo naglasiti da ćemo te pravovremeno obavijestiti o svim mogućim izmjenama i dopunama pravila, uključujući i objavu na našoj web stranici.

Definicija osobnih podataka:

U jednostavnijem smislu, osobni podaci obuhvaćaju informacije kao što su adresa e-pošte, kućna adresa, broj mobilnog telefona, ime, prezime i slično. Također, osobni podaci mogu uključivati brojčane identifikatore poput IP adrese računala, MAC adrese mobilnog telefona ili kolačiće, pod uvjetom da te podatke moguće je koristiti za tvoju identifikaciju.

Način i svrha prikupljanja osobnih podataka: Prikupljanje osobnih podataka vršimo na sljedeće načine:

  • Izravno od tebe: Kada se prijaviš na naš newsletter, obaviš kupovinu, sudjeluješ u nagradnoj igri ili nas kontaktiraš putem e-pošte ili društvenih mreža.
  • Automatski putem: Prilikom tvojeg surfanja na našem Webu, automatski prikupljamo sljedeće podatke:
  • Geolokacijom, samo ako si omogućio/la njeno korištenje.
  • Informacije o uređaju koji koristiš, kao što su model, identifikator uređaja, mobilna mreža itd.
  • Zapis o korištenju usluga koji može sadržavati IP adrese, vrijeme i trajanje pristupa, vrstu preglednika, način pristupa Webu, pregledane stranice ili korištene funkcionalnosti u mobilnoj aplikaciji, greške tijekom korištenja i slično.
  • Putem trećih strana: Prikupljanje osobnih podataka može se dogoditi i putem platformi društvenih mreža.

Napomena! Naša internetska stranica nije namijenjena osobama mlađim od 16 godina. Savjetujemo svim roditeljima i skrbnicima da pouče djecu kako sigurno i odgovorno postupati s osobnim podacima na internetu.

Razlozi za korištenje tvojih osobnih podataka:

Komunikacija s tobom: Ako nam pošalješ e-mail ili poruku putem društvenih mreža, prikupljamo tvoje osobne podatke poput imena, prezimena, e-mail adrese ili naziva tvog računa na društvenoj mreži. Ovi podaci će se koristiti isključivo kako bismo odgovorili na tvoj upit ili pružili relevantne informacije temeljem tvog interesa. Pravna osnova za obradu ovih podataka je naš legitimni interes.

Direktni marketing (newsletter): Ako si zainteresiran/a za primanje novosti, promocija i ponuda putem našeg newslettera, možeš se prijaviti za primanje istog. U tu svrhu, obrađujemo tvoje osobne podatke poput imena i e-mail adrese kako bismo ti redovito slali informacije putem e-maila. Pravna osnova za obradu osobnih podataka u ovom slučaju je tvoja privola. U bilo kojem trenutku možeš povući svoju privolu i odjaviti se s mailing liste putem linka dostupnog u svakoj e-mail poruci.

Nagradni natječaji: Periodično organiziramo nagradne natječaje (giveaway) i za sudjelovanje u njima tražit ćemo određene osobne podatke poput imena, prezimena, adrese i broja telefona (ako osvojiš nagradu). Također, tražit ćemo i kreativni uradak, sliku ili odgovor potreban za sudjelovanje u natječaju. Davanje osobnih podataka je dobrovoljno, ali u slučaju nedostavljanja traženih podataka, tvoja prijava će se smatrati nevažećom. Detalji o obradi osobnih podataka u okviru nagradnih natječaja bit će navedeni u posebnim pravilima natječaja objavljenim na našem Webu.

Održavanje i sigurnost Internet stranice: Radi osiguranja sigurnosti našeg Weba, koristimo program treće strane (firewall) koji provjerava funkcionalnost stranice i štiti je od zlonamjernog softvera. U tu svrhu, obrađujemo podatke prikupljene automatski poput IP adrese i logova. Ova obrada temelji se na našem legitimnom interesu za zaštitu i održavanje sigurnosti naše Internet stranice.

Obrada narudžbi i dostava: Prilikom kupnje proizvoda putem našeg Webshopa, prikupljamo tvoje podatke poput imena, adrese i kontaktnih informacija. Podaci označeni zvjezdicom (*) nužni su za obradu tvoje narudžbe, te ćemo ih koristiti kako bismo izvršili tvoju kupnju i dostavili kupljeni proizvod na naznačenu adresu. Pravna osnova za obradu osobnih podataka u ovom slučaju je izvršenje ugovora (kupoprodaja) u kojem si ti ugovorna strana. Napominjemo da ne pohranjujemo podatke o bankovnoj kartici prilikom kupovine putem Webshopa.

Reklamacije: Ako nisi zadovoljan/a kupljenim proizvodom, imaš pravo podnijeti prigovor. Naša je zakonska dužnost informirati te o pravu na podnošenje prigovora i odgovoriti na isti. Osobne podatke sadržane u tvom prigovoru (kao što su ime, prezime, adresa, podaci o kupljenom proizvodu, datum kupnje, opis nedostataka) obrađujemo u svrhu rješavanja podnesenog prigovora (reklamacije). Pravna osnova za obradu tih osobnih podataka je naša zakonska obveza kao trgovca da odgovorimo tebi kao potrošaču na podneseni prigovor.

Zamjena/povrat kupljenog proizvoda: Ako želiš zamijeniti ili vratiti kupljeni proizvod, prikupljamo tvoje podatke (ime, prezime, podaci o proizvodu, datum kupnje, način plaćanja) kako bismo mogli provesti zamjenu ili povrat.

Razvoj i poboljšanje naših usluga i proizvoda: Želimo biti što bolji i učiti od naših kupaca. Nakon što kupiš proizvod od nas ili nas kontaktiraš, možemo ti poslati e-mail kako bismo zatražili tvoju ocjenu kupljenog proizvoda ili komunikacije s nama. Naš legitimni interes je unaprijediti naše poslovanje i aktivno raditi na razvoju našeg prodajnog asortimana.

Ispunjavanje zakonskih obveza: Postoje neki osobni podaci koje smo obvezni obrađivati radi ispunjenja pravnih obveza propisanih važećim zakonima, kao što su Zakon o zaštiti potrošača, porezni propisi, računovodstveni propisi itd.

Uvijek smo posvećeni zaštiti tvoje privatnosti i osiguravanju sigurnosti tvojih osobnih podataka. Ako imaš bilo kakva pitanja ili želiš povući svoju privolu za obradu osobnih podataka, slobodno nas kontaktiraj putem dostupnih kanala komunikacije.

Kolačići ili “cookies”

Što su kolačići?

Kolačići su mali tekstualni datoteke koje koristi tvoj web preglednik za pohranjivanje informacija na tvom računalu, tabletu ili mobilnom uređaju. Te informacije mogu uključivati podatke o tvojoj web prijavi, detalje prijave, lokaciju, IP adresu, podatke o pregledniku, informacije o uređaju, trajanje posjeta, oglase koje pretražuješ, stranice koje si posjetio/la i slično. Većina kolačića koje koristimo su tzv. “kolačići sesije” koji se brišu kada zatvoriš preglednik. Također, postoje trajni kolačići koji nas mogu prepoznati kao posjetitelja.

Želiš li isključiti kolačiće?

Moguće je isključiti kolačiće u postavkama svog web preglednika. Ovdje su neke poveznice za upute o isključivanju kolačića za određene preglednike:

Ukratko o našim kolačićima

Naša web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bismo postigli sljedeće:

Osigurali pravilan rad i funkcionalnost naše web stranice (Nužni kolačići).
Unaprijedili tvoje korisničko iskustvo (Funkcionalni kolačići).
Koristili kolačiće trećih strana za remarketing oglašavanje, oglašavanje ciljano na temelju tvojih interesa (Marketing kolačići).
Upotrebljavali kolačiće za analizu i statistiku posjećenosti naše web stranice (npr. Google Analytics, Facebook pixel, Gemius SA kolačiće), kako bismo omogućili određene tehničke značajke, analitiku i poboljšali kvalitetu i sadržaj naših usluga.
Više o kolačićima i različitim vrstama možeš pročitati u našoj Politici kolačića.

Poveznice na druge web stranice i društvene mreže

Naša web stranica može sadržavati poveznice na druge web stranice i korisničke račune na društvenim mrežama poput Instagrama i Facebooka. Ukoliko posjetiš te web stranice putem poveznica na našoj web stranici, imaj na umu da te web stranice imaju vlastita pravila privatnosti. Preporučujemo da se upoznaš s njihovim pravilima prije korištenja tih stranica.

Ako komuniciraš s nama putem društvenih mreža, kao što je dijeljenje naših objava, poslužitelj društvene mreže će bilježiti posjet našoj web stranici i pohranjivati određene podatke koje će koristiti u daljnje svrhe. Nismo odgovorni za korištenje tvojih osobnih podataka od strane poslužitelja društvenih mreža. Preporučujemo da se upoznaš s pravilima privatnosti Facebooka i Instagrama.

S kim dijelimo osobne podatke?

Tvoje osobne podatke možemo dijeliti s trećim stranama koje nam pomažu pružati digitalne usluge, održavati našu web stranicu, agencijama za oglašavanje, marketingom, digitalnim oglašavanjem, oglašavanjem na društvenim mrežama i trećim stranama koje su potrebne za isporuku nagrada.

Sigurnost i pohrana osobnih podataka

Pohranjujemo tvoje osobne podatke unutar Europskog ekonomskog prostora samo onoliko dugo koliko je potrebno za ostvarenje svrhe za koju su prikupljeni, osim ako smo zakonski obvezni čuvati osobne podatke ili postoji drugi valjani razlog za zadržavanje. Tvoje osobne podatke u digitalnom obliku čuvamo u našim informatičkim sustavima i na serverima pouzdanih partnera smještenih u Njemačkoj. Poduzimamo sve potrebne organizacijske i tehničke mjere kako bismo osigurali sigurnost tvojih osobnih podataka te ih zaštitili od gubitka, uništenja, izmjene, krivotvorenja, manipulacije i/ili neovlaštenog pristupa. Ako dođe do povrede tvojih osobnih podataka, obvezujemo se da ćemo tebe i/ili nadležno tijelo obavijestiti. Poduzimamo mjere kako bi osigurali da se podaci koje prikupljamo i obrađujemo pridržavaju ovih pravila i zahtjeva zakona. Ako dijelimo tvoje osobne podatke s trećim stranama, koristimo odgovarajuće pravne i tehničke mehanizme kako bi se osigurala zaštita tvojih osobnih podataka.

Tvoja prava

Pravo povući privolu: Ako se obrada tvojih osobnih podataka temelji na tvojoj privoli, imaš pravo povući tu privolu u bilo kojem trenutku. Povlačenje privole neće utjecati na zakonitost obrade koja je već provedena na temelju privole prije njezina povlačenja. Primjerice, ako si se prijavio/la za primanje newslettera, možeš povući privolu klikom na opciju “odjavi se”.

Pravo pristupa osobnim podacima: Imaš pravo zatražiti informacije o tome koje osobne podatke prikupljamo, u koje svrhe se koriste, koliko dugo se pohranjuju ili kako se određuje razdoblje pohrane, postoji li automatizirano donošenje odluka i druge relevantne informacije.

Pravo ispravka i brisanja podataka: Ako primijetiš da su tvoji osobni podaci netočni, nepotpuni ili zastarjeli, imaš pravo zatražiti ispravak ili ažuriranje tih podataka. Također, u određenim situacijama, možeš zatražiti brisanje svojih osobnih podataka, osim ako postoji zakonska obveza ili valjani razlog za zadržavanje tih podataka.

Pravo prigovora: Ako se obrada tvojih osobnih podataka temelji na legitimnim interesima, imaš pravo uložiti prigovor na tu obradu. U takvom slučaju, moramo dokazati da postoje uvjerljivi legitimni razlozi za obradu tvojih podataka koji nadmašuju tvoje interese, prava i slobode.

Pravo na prenosivost podataka: U određenim situacijama, imaš pravo zatražiti primanje osobnih podataka koje si nam pružio/la u strukturiranom, uobičajeno korištenom i strojno čitljivom formatu te imaš pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade ako je to tehnički izvedivo.

Pravo ograničenja obrade: U određenim situacijama, možeš zatražiti ograničenje obrade tvojih osobnih podataka. Primjerice, ako osporavaš točnost podataka ili ako se protiviš obradi na temelju legitimnih interesa.

Pravo podnošenja pritužbe: Ako smatraš da je došlo do povrede tvojih prava u vezi s obradom osobnih podataka, imaš pravo podnijeti pritužbu nadzornom tijelu za zaštitu podataka.

Važno je napomenuti da su ta prava podložna određenim zakonskim uvjetima i ograničenjima. Također, prava mogu varirati ovisno o tvojoj zemlji ili regiji.

Ako želiš ostvariti neko od ovih prava ili imaš pitanja vezana uz obradu svojih osobnih podataka, preporučujem da se obratiš voditelju obrade podataka ili njihovom službeniku za zaštitu podataka, ako je dostupan. Oni će ti pružiti daljnje informacije i upute o postupku ostvarivanja tvojih prava.

Važno je biti svjestan da, iako imaš ta prava, postoji niz iznimki i situacija u kojima voditelj obrade podataka može imati zakonsku obvezu ili legitimni razlog za nastavak obrade tvojih osobnih podataka.

U svakom slučaju, prava na zaštitu osobnih podataka su važna i trebaju biti poštovana. Ako imaš bilo kakve nedoumice ili probleme vezane uz obradu svojih osobnih podataka, preporučujem da se obratiš stručnoj pravnoj ili regulatornoj instituciji koja se bavi zaštitom podataka u tvojoj zemlji.