Svi viđamo klince današnjice , a i mnoge starije koji furaju smartwatch – eve. Ali što je bio smartwatch kada smo mi bili klinci 80ih?
Pa Casio naravno, mislim da nije pretjerano reći da je Casio na neki način preteča Smartwatch – a, koje je sve to malo čudo na ruci imalo funkcije: sat , alarm, datum, hrpe melodija, memoriranje telefonskih brojeva , još se sjećam u osnovnoj prepucavanja između klinaca – ovaj ima toliko melodija, ovaj toliku memoriju, pa štoperica, ovaj ovo, onaj ono, a oni koji su imali kalkulator bili su glavne face.
Ovdje mi je u ruke došao model WS-B1000 , mislim da je neki new entry (ako sam u krivu, neka me kolege slobodno isprave). I kako sam kao mlađi (danas više i ne toliko) uvijek prtljao nekog boga po satovima, došao mi neki poznanik da mu naštelam novi Casio.
Ne moram reći da sam se se prvi put susreo s Casiom koji ima Bluetooth – a prodavačica nije znala kako ga spojiti. Dobro trebalo je i mani da skužim kako to funkcionira, skinuti Casio Watch aplikaciju koja ti još naglasi da postoje već pedeset (zar toliko?) godina. Cijela stvar je zapravo išla jako jednostavno, spojio sam se sa satom , i za čas ga sinhronizirao. Ukucao sam frendove podatke, stavio njegove antropometrijske mjere za step tracker, itd… Ajd sa svojih pola stoljeća, još nisam zahrđao po pitanju tehnike.
E sad, o samom satu: ništa posebno za reći, i to je po mom mišljenju prednost Casia, ostao je vjeran sebi. Sat je pravokutnog oblika, zapravo, preciznije, oktogonalnog,
Iako je manji, dimenzije su mu, onako odokativno, nisam mjerio: 41 x (bez gumbića) 30 mm i debljine oko 10 – 11 mm, debljina remena cca 20 ak mm, sat lijepo sjeda na ruku, zgodan je za manje zglobove, ali i ljudi sa većim zglobom ga mogu nositi bez pol beda i ne izgledaju tetkasto.
Od funkcija – iako ih niti ja nisam sve skužio, ima: Bluetooth za uparivanje s pametnim telefonom, potrebno je naravno skinuti aplikaciju Casio Watch, možda glup savjet, ali prodavačica to nije znala. Dakle, kome se ne da pimplati po tipkicama (iako je u tome čar Casia), lako može sinkronizirati vrijeme sa mobom.
Ima mjerač koraka, štopericu, naravno, najmanji inkrement mjerenja su stotinke.
E sad, kako nisam skužio sve funkcije, morao sam posegnuti na on line tekst i prvoditelj da bih dao slijedeće informacije:
- Sat ima memoriju od 200 krugova (što god to značilo).
- Pomaže u upravljanju dnevnom kondicijom (ne pitajte me kako, ne znam ni ja).
- Ugrađeni akcelerometar (WTF???) osjeća pokrete tijela i automatski broji korake.
- Osim prikaza broja koraka napravljenih tog dana na LCD zaslonu, sat također prikazuje grafiku koja pokazuje napredak u ostvarenju ciljeva (ne znam kakvih, to je valjda ono kada na Otvorenom radiu javljju koliko su koraka napravili tj dan – onda neka netko javi da je to izmjero na Casiu).
- Sve ove značajke osmišljene su za podršku ljudima koji vode aktivan stil života – bez yebe, I to piše, valjda je napisano za one koje podyebavaš da furaju obuću za starčiće, a on ti odgovori da ima anatomske uloške za aktivan životni stil.
Cijena sata, koliko sam imao prilike vidjeti, oko 70 ojra +. - (jbga, sve ošlo gore)
To bi manje - više bilo to, u nastavku je par fotki, reda radi, ispričavam se zbog (ne) kvalitete, ali fotkao sam sa mobom pri slabom svjetlu.
Ako mi frend dođe još koji put za poštelavanje, probati ću uslikati još koju.