ŽELJEZNICA u HR

off topic chat forum
Rocky

Sinner se naplaćao poreza kao i svi mi, tako da efektivno ide iz džepa ljudi. Od kuda dolaze pare za financirat HŽ? S neba?
"Do you like having a good time? Then you need a good watch!" - Rocky Balboa, Rocky II, 1979
Chuck Norris doesn't wear a watch, HE decides what time it is.
sinner77

Ma ne brinem. Ne mogu promijeniti ništa tako da...i don't give a damn anymore.

HŽ i HŽ infrastruktura je dijelom financiran iz sredstava EU, za projekte strukturnih obnova i modernizacije. Problem je što se ne vode kao trgovačka društva, sa ciljem profita, razvoja i rasta već kao javna društva, kao i sve ostalo što spada pod bitne stavke u državi. Uz nesrazmjerno veliki odljev novca na besmislene nabave, plaće neučinkovitih direktora, predstojnika, službenih vozila, službenih putova i svih ostalih ljepota koje izlaze iz hendlanja novcem koji nije ničiji i svačiji je.

Kad se prestane sa zapošljavanjem preko iskaznica ovih i onih i prestane krpanje rupa iz proračuna, poreza i silnih pristojbi i nameta, to će sve divno funkcionirati. Dotad...tako je kako je.

Garlic ne napadamo tebe, napadamo sustav u kojem radiš. Tu ne možeš ni ti ništa.
https://www.mancave.hr/

"našikam se i pravim haos"
garlic

Rocky je napisao/la:Sinner se naplaćao poreza kao i svi mi, tako da efektivno ide iz džepa ljudi. Od kuda dolaze pare za financirat HŽ? S neba?

Nisi ti meni baš točan....niti mi je razumljivo tvoje razmišljanje. Pogotovo kad spominješ Monaco, Luxemburg. To su paradržavice koje dobro vise u nekoj poreznoj oazi....puno ti stvari moraš izučiti. Monaco? Pa ne proizvodi baš ništa! Od čega onda žive? Od muljaže.

I moraš znati da HŽ PP više nije na državnom proračunu nego...ali što ti vrijedi pričati.....sve si već trebao znati.
Roki Balboa....otišao si iz HR, sretan ti put....nemoj se nikada vratiti....služi tamo te nesretne novce.....adio
Radio sam u NASA i točio benzin u rakete
sinner77

Prokleta je Amerika.

Rocky

Pa jbt, imaš Google...

Evo ti Luxembourg, praktički isti izvoz kao Hrvatska slika
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Luxembourg

Monaco ima većinu prihoda od turizma. Zvuči poznato? Al očito su spretniji od nas.

Ajd onda Litva. Manja država od HR, bili su dio SSSR, nemaju turistički potencijal kao HR, a šišaju nas daleko.
Izvoz im je 2x veći nego HR.
Prosječna bruto plaća 20ak % veća.
Porez na plaću manji.
PDV manji.

Čekaj da Srbija uđe u EU. Za 10 godina ćemo im gledat u leđa.
"Do you like having a good time? Then you need a good watch!" - Rocky Balboa, Rocky II, 1979
Rocky

Evo ti još jedan fun fact.
Pročitao nedavno za 2 mirovinski stup, onaj tko je uplaćivao od početka 2002 do danas, ostvario je prihod od 37,8%.
Ali stopa inflacije u tom periodu je 38,2%. Dakle efektivno -0,4% u skoro 20 godina.
garlic

sinner77 je napisao/la:Prokleta je Amerika.
Nije zgodno reći da nešto napadaš/napadate. Jer, ako si u napadu onda moraš imati dobro oružje/argumente. Pa ja sam skužio da većina uopće ne shvaća ustroj željeznice u HR i tko je za što odgovoran!? Nego svima je to samo....HŽ!
Strojovođa je onaj koji vozi vlak i sasvim temeljan zaposlenik. Ipak, njegova odgovornost je ogromna. Upravlja lokomotivama ili vlakovima koji vrijede na desetke milijuna kuna a odgovara i za putnike ili teret. Svaka greška ili propust može izazvati teške posljedice. Pri tome....nije to baš neka plaća koju strojovođa dobije kod HŽ PP....slabotinja. A ta plaća je malo bolja od HR prosjeka zato što strojovođa radi i po noći, i subotom, nedjeljom, na praznike....... pa je taj iznos takav kakav je.
Jedna stjuardesa kod Croatia Airlines može se smijati svakom strojovođi kod HŽ PP u vezi iznosa plaće.
A taj strojovođa vozi klasičnu garnituru od Zagreba do Splita u komadu 9 sati.
Nagibni 6 i pol sati.
Zadnja izmjena: garlic, dana/u pon ožu 22, 2021 7:59 pm, ukupno mijenjano 1 put.
garlic

Rocky je napisao/la:Evo ti još jedan fun fact.
Pročitao nedavno za 2 mirovinski stup, onaj tko je uplaćivao od početka 2002 do danas, ostvario je prihod od 37,8%.
Ali stopa inflacije u tom periodu je 38,2%. Dakle efektivno -0,4% u skoro 20 godina. slika

Ja ću to provjeriti ali već mi se čini nemogućim da je stopa inflacije od 2002 do danas iznosila 38 %!!?

Pa koliko se u to vrijeme mijenjao tečaj stranih deviza u odnosu na domaću (osim švicarskog franka)?? Sasvim neznatno, i to ti je pravi pokazatelj inflacije.
sinner77

Garlic...neću ti crtati. Nemam ništa protiv tebe. Imam protiv neučinkovitosti jako gladnih institucija u državi. Lp.

Rocky

Evo kolega da ne morate googlat, valjda je DZS vjerodostojan. Ako ne, onda njima pošaljite mail na temu tečaja.

https://www.dzs.hr/app/rss/stopa-inflacije.html
garlic

Priličan broj strojovođa su prešli raditi kod privatnih operatera OBB ili ENNA zato jer je tamo veća plaća. U HR sad radi oko 5 privatnih operatera ali svi su određeni samo za teretni promet. Zato jer je teretni promet pravi novac a prijevoz putnika čak mora biti subvencioniran.
Npr, ako bi ikad neki privatnik preuzeo prijevoz putnika onda bi ga zanimale samo isplative dionice. I ne bi uopće gledao plaćati vozna sredstva, trasu pruge i strojovođe.... ako ima gubitke. Tako bi se mnoge pruge zatvorile pa đaci, studenti, bakice i ostali sitan živalj ne bi imao prijevoz.

Transibirska željeznica? Naravno da je neisplativa i mora živjeti od državnih subvencija ali taj pravac mora biti održiv i prohodan cijele godine. Pa baš da se u vlaku vozi pet putnika.
garlic

Rocky je napisao/la:Evo kolega da ne morate googlat, valjda je DZS vjerodostojan. Ako ne, onda njima pošaljite mail na temu tečaja.

https://www.dzs.hr/app/rss/stopa-inflacije.html

No gle, ne može se to tako računati. Zato jer nitko nije u početku imao cjelokupni iznos svoje štednje u drugom stupu. Nego je sredstva polagano prikupljao, kako je rasla inflacija tako je rasla i plaća. Znači, za potpuno točan izračun trebali bi imati mjesečne podatke o inflaciji i iznosu plaće. Naravno da je meni od 2002 god do danas plaća puno porasla.
Ja sad imam u tom drugom stupu oko 250 tisuća kuna koje nikada neću moći naplatiti u punom iznosu. Koliko sam čuo mogu odmah dobiti 20% te štednje u cashu ili uzeti neku otplatu na, valjda, sto godina gdje bih mjesečno dobio oko 350 kuna dok ne krepam. Trebao bih poživjeti još 60 godina da mi sve isplate.
Medicinski fenomen, živio je 120 god samo zato da mu isplate svu štednju iz drugog stupa!! I umro sretan.
Rocky

Samo ti želim ukazati da fond drugog stupa nije uspio pobijediti niti inflaciju u istom periodu, što je prilično žalosno.
garlic

Rocky je napisao/la:slikaslikaslika
Samo ti želim ukazati da fond drugog stupa nije uspio pobijediti niti inflaciju u istom periodu, što je prilično žalosno.

Jedne godine, ne sjećam se sad, dobio sam obavijest da je moj fond drugog stupa poslovao negativno. Znači, što god je uplaćeno kao da nije uplaćeno. Cijelu godinu plaćao sam...... i pare su nestale ko kad lisica uđe među kokoši....
gazdaki

garlic je napisao/la:
Rocky je napisao/la:slikaslikaslika

Jedne godine, ne sjećam se sad, dobio sam obavijest da je moj fond drugog stupa poslovao negativno. Znači, što god je uplaćeno kao da nije uplaćeno. Cijelu godinu plaćao sam...... i pare su nestale ko kad lisica uđe među kokoši....
Nisu nestale nego je fond poslovao negativno tj smanjila se vrijednost fonda u odnosu na prošlu godinu..

Sent from my iPad using Tapatalk
gazdaki

garlic je napisao/la:
Rocky je napisao/la:Evo ti još jedan fun fact.
Ali stopa inflacije u tom periodu je 38,2%. Dakle efektivno -0,4% u skoro 20 godina. slika

Ja ću to provjeriti ali već mi se čini nemogućim da je stopa inflacije od 2002 do danas iznosila 38 %!!?

Pa koliko se u to vrijeme mijenjao tečaj stranih deviza u odnosu na domaću (osim švicarskog franka)?? Sasvim neznatno, i to ti je pravi pokazatelj inflacije.
Oprosite kolega ali ste jako u krivu
To bi bilo oko 2% godišnje što je pokazatelj da su cijene stabilne što je primarni cilj Centralne banke, a održavanje tečaja je instrument kojim se to postiže...tečaj i inflacija jesu povezani, ali ne ovako kako ste vi zamislili.
Za održavanje stabilnosti cijena u RH najvažniji je euro.
Promjene kod GBP, USD i CHF su primjeri da značajna promjena tečaja nije značajno utjecala na inflaciju

gazdaki

sinner77 je napisao/la:Garlic...neću ti crtati. Nemam ništa protiv tebe. Imam protiv neučinkovitosti jako gladnih institucija u državi. Lp.
+1

garlic

gazdaki je napisao/la: Nisu nestale nego je fond poslovao negativno tj smanjila se vrijednost fonda u odnosu na prošlu godinu..Sent from my iPad using Tapatalk

Viš, ja sam sad malo glup kao željezničar. Pa mi nije jasno kako to da sam te i te godine uplatio npr 8400 kuna a na kraju tih novaca nema!?
A u taj fond sam morao ući jer je to bila zakonska obaveza. I da sam imao tih 8400 kuna u svojim rukama pretvorio bi ih u eure i novac bi bio kod mene. Ovako se neki belosvetski lopov okoristio mojim novcima pa poslije lakonski objavio da je "fond poslovao negativno".
Rocky

Drugi stup nije zakonska obaveza... Tako da si uplaćivao dobrovoljno.
garlic

Rocky je napisao/la:Drugi stup nije zakonska obaveza... Tako da si uplaćivao dobrovoljno.

Netočno. Treći stup nije zakonska obaveza.

To ti je bila ta spika onda, mi rođeni šta ja znam od te i te godine MORALI smo odabrati drugi stup...
Odgovori