Pridružen/a: sub sij 28, 2017 1:40 pm Postovi: 711 Lokacija: Zagreb
Re: ŽELJEZNICA u HR
Prsan i Riđan....
sub tra 24, 2021 6:49 pm
garlic
U Argentini....ravna cesta pa se zaleti preko pruge! Tek neki znakić da je tu pruga. Zanimljivo da je ta lokomotiva nekad vozila na JŽ i HŽ prugama. Zvali smo je Ličanka....prodana u Argentinu.... malo su je sredili i novoobojali....tamo je zovu CROATAS
pon svi 24, 2021 11:03 am
garlic
Naš Cargo je lijepo obojao Ličanke....voze na HŽ prugama... Vuku dvije jer će vraćati teški vlak....pa da ne ide jedna po jedna.
pon svi 24, 2021 6:56 pm
garlic
Kad smo već na portalu satova....u sve američke lokomotive kod nas ugrađivao se mehanički brzinomjer Hasler Bern koji je imao mehanički sat.
Ti satovi bili su prilično točni obzirom na vibracije kojima su bili izloženi. Brzinomjer je u kretanju davao prepoznatljiv i prilično glasan zvuk tika-taka. Tog zvuka naslušao sam se oko 30 godina i uopće nije bio naporan...čak umirujuć.
Jedan video kako je tiktakao.....ali tiktakanje nije zvuk sata nego samog brzinomjera tj mehanizma za mjerenje brzine. Brzina je mjerena pomoću malog tahogeneratora na osovini lokomotive a električni impulsi prenošeni do elektromagnetskog rotora na brzinomjeru. Vrlo složen i sofisticiran uređaj.
Da, na JŽ a poslije na HŽ bili su zaposleni vrlo kvalitetni urari-mehaničari koji su morali kužiti malo više od samog urarstva...
Brzinomjer je bilježio brzinu i još neke podatke iz vožnje na brzinomjernu voštanu traku.....iglama
Nekad sam znao pronaći brzinomjer koji je gužvao traku....cjelokupno zamijenjen
Registrirajuća traka je jako važna stvar....to je sudski dokaz u slučaju nesreće
uto lip 08, 2021 4:34 pm
garlic
Ovog nesretnika sam pronašao u vlaku kad je već bio povučen u depo. Morao sam ga malo prodrmati da vidim jel živ. Samo malo je zamrčao - dobro je, živ je! Poslije je nešto i progovorio pa sam vidio da će čovjeku biti dobro. Malo se, jelte, UZEO.
sri lip 09, 2021 12:54 pm
martyloveswatches
Slikanje jadnika po vagonima nije me se bas dojmilo
Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk
sri lip 09, 2021 4:26 pm
garlic
martyloveswatches je napisao/la:
Slikanje jadnika po vagonima nije me se bas dojmilo
Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk
Pa je. Meni sretanje jadnika isto nije ugodno ali to je bio moj posao. I obaveza da zovem hitnu pomoć ako je netko životno ugrožen....
BTw, kako koče vagoni i lokomotive sa starim sistemom....mi smo to zvali kočione klocne... U zračni cilindar ulazi zrak pod pritiskom do 5 bara i pritišće kloce na bandaž kotača....iskre frcaju od trenja
Jedna nesreća na željezničko cestovnom prijelazu. Nije u HR nego Luxemburg... ali stari željezničar ima za vas pouku. Ako vam se dogodi da ostanete zarobljeni između rampi na prijelazu.....a automobil je u voznom stanju (nije krepo motor)...onda je bolje vozilom probiti rampu i maknuti se sa pruge. Tada će šteta biti najmanja.
U ovom slučaju auto je naletom vlaka potpuno uništen ...a nastradao je i vlak, pa željeznička infrastruktura itd....vlak od udara može izletjeti sa tračnica pa može biti poginulih osoba.... Laik bi pomislio da je strojovođa počeo kočiti vlak samim nailaskom na prijelaz? Ali neee, brzina vlaka bila je i puno veća a strojovođa je počeo kočiti brzim kočenjem stotinama metara prije prijelaza. I unatoč tome poslije udara cijeli vlak je prešao preko prijelaza.
_________________ "Do you like having a good time? Then you need a good watch!" - Rocky Balboa, Rocky II, 1979 Chuck Norris doesn't wear a watch, HE decides what time it is.
sri kol 11, 2021 8:27 am
ronin
Pridružen/a: ned kol 12, 2012 7:16 pm Postovi: 3177 Lokacija: Zagreb
U srpnju 2013. godine odbjegli vlak s više od 7 milijuna litara hlapive sirove nafte razvalio se u malom gradu u Quebecu. Lac Megantic je ostao spaljen ... i 47 ljudi je poginulo. Dogodilo se ono o čemu sam pričao u jednoj drugoj temi....vlak se raskočio i samopokrenuo. Tada je teški teretni vlak (10287 tona) krenuo nizbrdo na padu pruge od 12 promila i prešao 11 kilometara potpuno bez nadzora. Postigao je brzinu od preko 100 km/h. Lokomotive su bile ugašene i bez posade. Na kraju se vlak razvalio u posljednjoj krivini u samom gradiću Lac Megantic a explozija je imala promjer oko 1 km. Video je stvarno vjeran i fantastično napravljen....odlično objašnjava kako je do nesreće došlo. Traje samo 3:16 min.
E, Pimpi to ti je samopokretanje vlaka....a ti si mislio da vlak ne može krenuti bez strojovođe....? Ali ako si zainteresiran imam jedan video na engleskom gdje je objašnjeno kako su odvjetnici nahrupili u to malo mjesto, dok se žrtve još nisu ohladile. I počeli sklapati odštetne zahtjeve....to te može zanimati kao agenta osiguranja?
Auuuu jeste stetu napravili [emoji33]. A gle. Treba tuzit proizvodjaca i odgovorne [emoji2373]. Da se to desi nekom mom, ja bih bio zahvalan da mi netko dodje i da vizitku za pomoc oko tuzbe ili osiguranja. Hvala lijepa, cujemo se nakon sto se smirimo od gubitka. Znaci na nizbrdici/nagibu vlak se sam otkoci i krene [emoji848]. Bezveze. Al ok, ne kuzim se, valjda postoji neki opravdani razlog [emoji2373]
Sent from my iPhone using Tapatalk
pon ruj 13, 2021 7:06 pm
Floki
Pridružen/a: pet pro 18, 2009 3:50 pm Postovi: 17388 Lokacija: Gradna 85g
Je li o ovoj nesreci snimljen film? Cini mi se poznat scenarij. Ili ipak nije bio film nego dokumentarac “sekunde do katastrofe”!?
_________________ Poist, popit i našalit se!
pon ruj 13, 2021 7:42 pm
garlic
Floki je napisao/la:
Je li o ovoj nesreci snimljen film? Cini mi se poznat scenarij. Ili ipak nije bio film nego dokumentarac “sekunde do katastrofe”!?
Ne znam ali bilo bi zanimljivo vidjeti.....ali npr, najveći krivci za tu nesreću su strojovođa i njegov pomoćnik. Zato jer nisu ručno zategnuli dovoljan broj pritvrdnih kočnica na vagonima....makar su mi kolege - tako je!
Istraga te nesreće je pokazala cijeli niz nedostataka i krivnja je u omjerima podijeljena na čak nekih 10 službi...i vatrogasci su krivi koji su ugasili motor lokomotive.....i dispečer koji im je to naložio.....itd
pon ruj 13, 2021 8:01 pm
garlic
Na ovom mjestu u Zagrebu.....ispod je podvožnjak na Selskoj cesti.....toliko se ljudi pobacalo pod vlak da su postavili tablu. I inače na potezu Zapadni kolodvor do npr Podsuseda svake godine strada priličan broj ljudi. Neki iz neopreza a neki u namjernom aktu samoubojstva. Mnogo puta su strojovođe dobili obavijest da se uz prugu mota neka osoba i da smanje brzinu na toj dionici. Pa kad vlak kasni.....računajte i na to...vlak je sporije vozio jer je to nekome moglo spasiti život.