ŽELJEZNICA u HR

off topic chat forum
garlic

joppa je napisao/la:
garlic je napisao/la:
Njemu prethode ovi znaci
slika
Postavljaju se na 240/160/80 metara ispred mjesta križanja ceste i željezničke pruge u razini
Dam se kladit da barem 60% vozaca ne bi znalo da prva dva stupica oznacavaju pruzni prijelaz bez da vide treci.

Sent from my SM-F721B using Tapatalk

Ova slika u citatu je nespretno objavljena. Ne postavljaju se ti znaci tim redosljedom nego obrnuto.

Znaci slijede neku logiku.......od većeg prema manjem kad se približavate pruzi.....

Ovaj znak se postavlja na udaljenosti 240 m od pruge. Znači......tri, dva, jedan..... i na pruzi si.......vrijedi za željezničko-cestovni prijelaz u razini koji NIJE osiguran polubranicima
slika
Radio sam u NASA i točio benzin u rakete
sinner77

garlic je napisao/la:
sinner77 je napisao/la:... Mnogi od nas su počeli piti tijekom 18 satnih putovanja vlakom tako da razumijem.

Ma ne, nagledao sam se puno osoba koji su već dobrano pijani tek ušli u vlak. U torbi "logistika" a u unutarnjem džepu sakoa pljoska....
Puno njih je zaboravilo stvari u vlaku i koliko sam mogao vraćao sam......laptop sam vratio jednom školarcu koji je pohađao zrakoplovnu školu VG
Hunt? Ovo tvoj.?
https://www.mancave.hr/

"našikam se i pravim haos"
garlic

Tramvaj je ustvari mali vlak. Mnogi parametri vrijede kao i za ozbiljan vlak.
Pa dajte neki koMnetar........Prosvjed ZET-ovih radnika, prijete štrajkom!

https://www.index.hr/vijesti/clanak/vid ... ajnovije_d
Rocky

Glavno da se ona ženska iz radničke fronte naslikava tamo...
"Do you like having a good time? Then you need a good watch!" - Rocky Balboa, Rocky II, 1979
Chuck Norris doesn't wear a watch, HE decides what time it is.
garlic

Rocky je napisao/la:Glavno da se ona ženska iz radničke fronte naslikava tamo...
Malo mi ne liči na žensku.....ha,ha......koja grozna sljika......takve slike su bake nekad stavljale u špajzu da djeca ne kradu pekmez....
Hunterfate
Moderator
Kontakt:

sinner77 je napisao/la:
garlic je napisao/la:
sinner77 je napisao/la:... Mnogi od nas su počeli piti tijekom 18 satnih putovanja vlakom tako da razumijem.

Ma ne, nagledao sam se puno osoba koji su već dobrano pijani tek ušli u vlak. U torbi "logistika" a u unutarnjem džepu sakoa pljoska....
Puno njih je zaboravilo stvari u vlaku i koliko sam mogao vraćao sam......laptop sam vratio jednom školarcu koji je pohađao zrakoplovnu školu VG
Hunt? Ovo tvoj.?
Jok, on je isao busom :)
slika slika
garlic

Hunterfate je napisao/la:
sinner77 je napisao/la:
garlic je napisao/la:
Hunt? Ovo tvoj.?
Jok, on je isao busom :)

Autostopom, kad mi je pobjegao zadnji vlak iz Varaždina za Zagreb...
ronin

.slika

Poslano sa mog M2102J20SG koristeći Tapatalk
Rocky

slika
"Do you like having a good time? Then you need a good watch!" - Rocky Balboa, Rocky II, 1979
garlic

Imamo željeznicu kakva je i država. Trudi se HŽ i mnogi projekti su u tijeku. Neki su već obavljeni, kao brza elektrificirana pruga od ZG do Zaboka. U obavljanju su još dvokosiječne pruge do ZG-Karlovac i ZG-Koprivnica.
Ovi pravci se izvode zbog privlačenja teretnog prometa...pogotovo u Rijeku koja još ne može konkurirati luci Koper.....koja je u Sloveniji.
Ali HŽ PP nudi sve moguće resurse, koji su znam, skromni, želi povezati sjever i jug Hrvatske.....i nudi prijevoz iz Vukovara i Osijeka na more. To su sezonski vlakovi i cijene karata su niske. Vrijeme putovanja? Prilično......ali vožnja je avantura. Vlakovi će imati vagon restoran, spavaće vagone i kušet vagone....a mogu vam reći.....kad sam kao mlađi putovao kao putnik iz ZG do Splita.....nismo se makli iz vagona restorana sve do Splita. Popili cijeli vagon restoran već do Knina. Nije nam bilo važno vrijeme putovanja i točan dolazak u Split. Jer smo bili freekovi.
Kartu nisam plaćao jer smo mi sa štreke imali besplatne vožnje....di god hoćeš.

https://www.hzpp.hr/vlakom-na-more-2?p=271

slika
mike

Mene zanima iz znatiželje, koga će ti vlakovi vozit? Jer broj stanovnika u kontinentalnoj Hrvatskoj je bio u rapidnom padu i ništa ne pokazuje da će taj trend stat a vjerovatno će se i ubrzat.
sinner77

Za ekipu koja ide odraditi sezonu.

mike

To će bi Deutschebahn, ekipa za sezonu će dolazit avionom osim ako se ne otvara neka linija prema Šri Lanki.
sinner77

... Kolko novaca je povukao HŽ i koliko vuku, trebali bi imati direkt maglev do Tokija a ne Šri Lanke.

garlic

Još jedna "vijest" koja diže paniku a radilo se o kontroliranom prelasku vlaka koji mora prijeći putni prijelaz u kvaru. Naime, netko je potrgao rampu na željezničko cestovnom prijelazu. Netko se zaletio vozilom u rampu ili se neki pijanac srušio na nju.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/zak ... 77126.aspx

"Sličnih situacija lomova polubranika/branika tijekom 2022. godine na željezničkoj mreži RH zabilježeno je čak 442. Budući da polubranici/branici na ŽCP-ima u većini slučajeva lome nestrpljivi i nesavjesni vozači u cestovnome prometu neposredno prije prolaska vlaka zbog kojega su polubranici i spušteni, svaki takav lom može se promatrati kao izbjegnuta nesreća."

HŽ Infra je objasnila da nije bilo ugroze života i sigurnosti jer se takav slučaj pokriva pravilnicima. Ne može vlak čekati 2-3 sata pred takvim slomljenim prijelazom nego strojovođa postupa po sigurnosnoj regulativi.

- Strojovođa nije bio iznenađen niti je odjednom iznenađeno naglo kočio. Strojovođa dobije uputu o neispravnom željezničko-cestovnom prijelazu i strojovođa je postupio prema uputi. Dakle, znao je i prije nego je krenuo da je taj prijelaz neispravan.
- Strojovođa je prema propisu postupio kako se postupa kod neispravnog željezničkog prijelaza: stao je ispred prijelaza, zatrubio i kada se uvjerio da je sigurno proći, prošao preko željezničkog prijelaza brzinom ljudskog hoda.

Ali mnogi komentari na tu nezgodu išli su na račun HŽ-a, čak i vrlo uvredljivi. Jedini krivac je netko neoprezan koji je slomio rampu....i nikad neće biti pronađen. Vlak je kasnio na svojoj trasi kretanja zbog izvanrednog zaustavljanja ispred neispravnog prijelaza. A kriv je tko? Paaa...... onaj bezobrazan koji je prevrnuo kazan :-)......vozač cestovnog motornog vozila ili pijanac koji je našao oslonac na rampi.
Inače.....ti mehanizmi rampe su prilično osjetljivi....rampa je od aluminija....a mehanizam je brz.....znalo se desiti da se netko biciklom zaleti u rampu. Neće baš potrgati svu rampu ali onesposobiti će se mehanizam i , najvažnije, električni kontakti koji "dojavljuju" prometniku da je rampa sigurno spuštena. Da, svaka ta rampa ima električnu kontrolu koju prati prometnik vlakova na svojem prometničkom stolu ili monitoru.
Direwolf

Treba rampe promjeniti da plaše izgledom!!

slika

slika

slika

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
slika
garlic

Prvi eksperiment sudara vlaka i automobila u RH - ŽCP "Graboštani"

"HŽ Infrastruktura bila je dio prvog crash testa vlaka i osobnog automobila kojega je organizirao Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu 14. prosinca 2022. Dobiveni rezultati i tehnički podaci služit će za daljnje analize ovakvih nesreća. Istraga je pokazala da bi nakon udara vlaka koji je vozio 60 km/h svi putnici u automobilu, da ih je bilo, poginuli."

Vidite, taj ŽCP je osiguran samo Andrijinim križem i znakom Stop. Nema zvonovno-svjetlosnih signala niti polubranika! Po zakonu taj prijelaz je dovoljno osiguran. Zato oprez!

garlic

Anegdotu s Hrvatskim željeznicama u Zagrebu nema tko nema, a jedna čitateljica sada nam se javila s nedoumicom koja ju je dugo mučila – semafor s polascima i dolascima vlakova.

”Na semaforu na kojem piše kada koji vlak dolazi i na koji peron i kada s njega odlazi odjednom pored nekih vlakova pojavljuju trepereće točke, jedna ili po dvije, i ne znam što to znači. Govori li to meni nešto ili je to neki tajni jezik HŽ-a? Kad to vidim ne znam što bih mislila. Hoće li vlak doći, kasni li ili pak ide na neki drugi peron… Svašta”, rekla nam je čitateljica koja redovito putuje vlakom i dodala da mnogi ne znaju o čemu se radi.

Zato smo to pitanje postavili Hrvatskim željeznicama i dobili odgovor na pitanje koje mnoge muči.

”Na svim velikim teleindikatorima u kolodvoru Zagreb GK dvije točkice pored vremena odlaska ili dolaska vlaka znače da vlak odlazi ili dolazi za 5 minuta, a jedna točkica znači da u vrijeme kada se pojavi točkica vlak u tom trenutku odlazi iz kolodvora ili dolazi u kolodvor”, objašnjeno je iz HŽ-a.

Ukratko, točkice teleindikatoru su prijatelji putnika i sljedeći puta kada ih vidite možete odahnuti jer znate da vlak zasigurno dolazi ili odlazi.

Golubovi rade problem sa tim monitorima jer se rado istovare preko stakla....prc......stavili su šiljke kako ne bi aterirali baš na tu površinu ali...opet se nađe njih...... nekoliko bombaša...

slika

slika
Rocky

Meanwhile in Russia

slika
garlic

Ulaz u ZG GK od strane zapada. Je li to njiva ili kolosijeci? Netko bi pomislio da se tuda odvija malo prometa ali nije tako. Dnevno tuda prođe oko 300 vlakova.
Za košnju ili špricanje kolosijeka, perona, staničnih površina odgovorna je HŽ Infrastruktura. Negdje je zapelo.

slika

slika
Odgovori