Neodgovoreni postovi | Aktivne teme Sada je: pon vel 06, 2023 3:34 pm.
Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća
Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST 
Autor/ica Poruka
Moderator
Avatar

Pridružen/a: pon lip 13, 2011 9:14 pm
Postovi: 7184
Post Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
UVOD

ivan_seawolf je nedavno rekao: „Ne gnjavi me s pričama koje mogu pronać' na net-u… Daj neku pravu priču... ili se idi obrij i namaži nekom kremicom od puževa golača!“. Dakle… evo slijedi „prava priča“¨! :biggrin


SAT

Prvi puta sam čuo za sat iz ove priče u rano proljeće prošle godine. Radi se o satu Omega Speedmaster Professional, ref.: 145.012-67, tzv. Collins (prema Michael Collins-u, trećem astronautu Apolla 11 - onom usamljenom liku u Zapovjednom modulu koji nije sletio na Mjesec). Collins zbog toga jer je on prvi astronaut koji je nosio takav sat u nekoj misiji. Konkretno, ovaj sat je proizveden cca. tri mjeseca (prvi kvartal 1968.) prije Collins-ovog (drugi kvartal 1968.). Taj model sata proizvodio se vrlo kratko vrijeme, od 1967. godine do otprilike početka 1969. godine kada ga je naslijedio „tranzijentni model“ ref. 145.022, sa kalibrom 861.

Sat, po priči, potječe iz Slavonije. Bio je u vlasništvu sina čovjeka koji je bio pilot u tadašnjoj državnoj aviokompaniji (JAT-u) i sat je kupio krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, u Italiji. Sat je radio sve do traljavog pokušaja servisa krajem pretprošle godine...

Na čudan način, ako si zdjela kao u Zen pričama, stvari poteknu prema tebi… Tako se desilo da mi je sat ponuđen na otkup krajem lipnja, početkom srpnja prošle godine. Naravno da sam ga otkupio, dvojio sam otprilike koliko treba da signal iz mozga dođe do ustiju koje izgovaraju: „Da!“… Dakle, radi se o kalibru 321... u Hrvatskoj… I tu sada počinje mali problem…


Što to znači? Evo… otprilike… sumirano početno stanje:

slika

1. Dial ne odgovara broju mehanizma sata (dial je bio sa „pre-pro“ modela) – taj problem je kasnije razriješen u kontaktu sa Omega korisničkom podrškom u Bienn-u, po serijskom broju mehanizma. Dial mora biti „pro“ model. Dakle, treba nabaviti drugi orginal dial. Dvije su mogućnosti… Omegin novi servisni dial za kalibar 321 (metalni Omega logo, no-step dial, swiss made, superluminova) ili orginal vintage iz toga vremena (metalni Omega logo, step dial, T swiss made T, tricij). Ja sam se odlučio za drugu varijantu… 'Pre-Pro' dial spremljen je za buduće generacije.

2. Opruga nemirnice (kod kalibra 321 to je Breguetova spirala) je, nestručnim pokušajem servisiranja, pukla. Naravno, ne sama od sebe, polomljena je kod nestručne demontaže sklopa nemirnice… i sat naravno ne radi. Opruga koja odgovara kao zamjena je isključivo opruga kalibra 320 (isti kalibar kao i 321 jedino nema totalizatora za sate) ili 321… Neki će vam reći da postoji i opruga iz Tissot mehanizma koja je pasent (čuo taj podatak sa svih strana svijeta), ali se nitko na svijetu ne sjeća ref. broja tog mehanizma! Komplet nemirnica iz kalibra 861 ne paše uopće (spirala nije Breguet, druga frekvencija rada, kotač nemirnice gladak, a kod 321 ima vijčane utege za regulaciju). U očaju, na početku sam počeo škicati i neke modele mehanizama firmi Breguet i Patek s obzirom da su neki od njihovih kalibara proizašli iz kalibra 321… Naravno da sam ubrzo skužio uzaludnost takvog pristupa.

3. Umetak lunete u kozmetički vrlo lošem stanju, drtav i izgreban. Prsten lunete sa nekoliko „zareza“ zbog šuseva pretrpljenih u povijesti. Potrebna nova komplet luneta (prsten s umetkom). S obzirom da je vremenski korektna 'točka iznad 90' (ista kao i stara) luneta nenabavljiva, ugrađena je orginal Omegina zamjenska luneta. Stara luneta sa drtavim umetkom spremljena je za buduće generacije.

4. Kućište sata geometrijski ispravno, po jedan momački šus na štitniku između gornjeg pušera i krunice i na samoj krunici. Hypo gravura na stražnjem poklopcu u srazmjerno dobrom stanju, još uvijek dovoljno vidljiva i neizlizana, ali poklopac momački duboko izgreban na utorima za prihvat alata za otvaranje. Lugovi sa stražnje strane izuzetno zdravi i neizgrebani mijenjanjem remenja.

5. „Kasnija“ verzija sekundne kazaljke štoperice. Iako „može proći“ jer se ugrađivala i takva, ranija verzija kazaljke mi je ljepša pa kad se već radi... Nabavio orginalnu zamjensku „strelica dno“ kazaljku. Kazaljka sa ravnim dnom spremljena za buduće generacije.

6. Neorginalan pleksi, zalijepljen cijanoakrilatnim ljepilom (mašala geniju koji se dosjetio toga!)… Ugrađen orginalan, neorginalan ritualno spaljen. :lol:


Da ne mislite da se žalim… sa stanjem sam bio upoznat kod kupovine… i sat sam svejedno kupio. Rezon je bio, ili će se uspjeti srediti u razumno vrijeme ili neka stoji do vremena kada će se moći srediti ili, ako se neće moći srediti, možda nekada zatreba za dijelove za neki drugi sat. Uglavnom, analizirajući potrebno za učiniti, vidljivo je da je sve srazmjerno lako rješivo osim navedenoga u točki 2.

Sat sam stavio u škarnicl i odnio kod urara početkom srpnja prošle godine. Dogovorili smo da će se prvo probati utvrditi na kojemu mjestu je opruga pukla. Ukoliko je pukla blizu prihvata, možda je moguće skratiti oprugu u prihvatu pa regulatorom sata dobiti normalne radne parametre. Da skratim priču… forpas. Majstor koji je potrgao oprugu, potrgao ju je… baš na pravom mjestu, daleko od prihvata… tako da se nije moglo ništa napraviti zbog prekratke opruge.

Dalje se moglo u dva smjera. Pokušavati i nadalje nabaviti orginalan sklop nemirnice ili pokušati napraviti novu oprugu... I, ne lezi vraže, negdje u studenom prošle godine urar mi je javio da je uspio nabaviti komplet nemirnicu za kalibar 321, u orginal neotvorenom Omeginom pakiranju. Dio je pronađen u Češkoj, kod lokalnog Omeginog urara koji ga je imao u uskladištenoga... paaaa, dugo vremena.


Dalje se fućka... Fotografije sve govore... pa, evo ih:

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika


Obiteljska fotografija, red je i priliči se!
Prvi red: lijevo - deda ("Pre-Moon"), desno - unuk ("Safir Sendvič")
Drugi red: stoje strikani (Mark II, Mark III, Mark IV, Mark 4.5)... Nedostaje strikan na radu u Njemačkoj (Mark V), trenutačno nije mog'o doć'! :lol:
slika

Dijelovi
slika

Mehanizam
slikaZAHVALE

Hvala mami i tati... Ups, pardon... krivi papir! :biggrin

Dakle, prvo i osnovno… zahvala svima u Urarskom servisu Puzak iz Zagreba. Gospodinu Ivanu (vlasniku) na tome što se nije obeshrabrio (i naravno, meni važnije, nije mene obeshrabrio) kada sam mu donio sat u stanju pokislog pileta i zato što je odservisirao, podesio i odregulirao mehanizam sata. Zatim, zato što je privatnim vezama iz Češke nabavio „unobtanium“ orginalni rezervni dio koji je čekao u orginalnom pakiranju dugih 40 godina da bi bio ugrađen… upravo u ovaj sat. Zatim, gospodinu Branku što je uložio svu moguću umješnost, iskustvo i znanje u poliranje i dotjerivanje kućišta i stražnjeg poklopca sata u stanje „za ne povjerovati“ (iako je, po pričama, nekoga htio istuć' nakon muke koju je prošao sa uklanjanjem dublje ogrebotine na štitniku između gornjeg pušera i krunice). Naravno, zahvala i gospođi Ivani i gospodinu Žarku što su povremeno znali istrpiti bezbrojna pitanja (uglavnom besmislena) koja sam znao postaviti.
Sat je restauriran (ne popravljen ili dotjeran… baš restauriran), doslovno… tehnički i estetski. Dakle, po meni - laiku, besprijekorno. Fer i pošteno je reći, iako sam vlasnik, sat je kod mene samo na posudbi između servisa. Još jednom, hvala!

Nadalje… zahvale nekolicini hotentota ovdje sa portala i nekima „šire“… Dakle, zahvale:
Bero – on će već znati zašto
Nono – na bezbrojnim interkontinentalnim pokušajima pronalaska nemirnice (već spominjani unobtanium dio za kalibar 321)
Moonwatch_1 – što je imao vjere u ishod i kada sam je ja povremeno gubio
kinsif – što je mislio kada je trebalo
Dawa – što je brinuo o brtvi
ivan_seawolf – što me podučio što je „bussiness tool“ sat (služi za štopanje vremena do sastanaka i na sastancima) i zato što ne voli priče o brijanju
citizendive77 – što me podučio hladnokrvnosti i ne-uzrujavanju
kb-21 – što je imao pasent dial točno kada je zatrebalo
rocky07 – što je imao upravo remen koji mi se sviđa
Hunterfate – ... u stvari ne znam zašto bi trebao njemu zahvaliti!?! :biggrin … ali neka ga tu! (maco… pusa!) :pusa

Ostali, koje ovdje nisam naveo zbog vlastite šlampavosti i neuviđavnosti, neće mi zamjeriti… nadam se! Plaćam pi'o…! :drink2

:biggrin

_________________
"Vrijeme je ono što ne dopušta svjetlosti da nas dotakne. Od vremena nema veće prepreke do Boga!" - Meister Eckhart


sub vel 09, 2013 1:41 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: pon lis 25, 2010 2:10 pm
Postovi: 1789
Lokacija: 45°20′24″N , 14°18′36″E
Post Re: Omega Speedmaster Professional ref.: 145.012-67 ST "Coll
Prekrasna i dirljiva priča :D

Speedy je prekrasan :)


Sent from my Nokia 5110 using Tapatalk

_________________
Watches are so beautiful. They are the best jewellery a woman or a man can wear. They combine the miracle of modern technology with the art of a craftsman and, they tell you a lot about the person wearing them.


sub vel 09, 2013 1:57 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: čet vel 18, 2010 10:47 am
Postovi: 5999
Lokacija: Zg
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST "Coll
Divljenje na zivcima koji su bili potrebni da bi rezultat na kraju bio The Sat.
Rezultat je fenomenalan.


sub vel 09, 2013 2:13 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: čet tra 22, 2010 12:58 am
Postovi: 5589
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST "Coll
Smrc :)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

_________________
Under the Borgias there was warfare, bloodshed and murder and they had Michelangelo, Leonardo da Vinci and the Renaissance. In Switzerland they have brotherly love, 500 years of democracy and peace. And what have they produced? The cuckoo clock!


sub vel 09, 2013 2:14 pm
Profil

Pridružen/a: sri sij 23, 2013 11:25 am
Postovi: 132
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST "Coll
Sat je vrh :)
Priča je vrijedna objave u nekim finim/eminentnim novinama. Uglavnom svaka čast.
A slika the kolekcije mi je uljepšala dan. E da mi je bar jedan od tvojih ljepotana :)


sub vel 09, 2013 2:18 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: uto lip 07, 2011 12:56 pm
Postovi: 947
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST "Coll
odlicna prica i odlican sat! mora biti pravo zadovoljstvo pogledati na sat nakon svih ovih muka da se sat dovede u ovo stanje. :rockout


sub vel 09, 2013 2:25 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: čet sij 03, 2013 12:50 pm
Postovi: 12212
Lokacija: Zagreb
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST "Coll
Super prica sa predivnim zavrsetkom! Sat je mrak, cestitam!

_________________
Life is too short to remove USB devices safely.


sub vel 09, 2013 2:26 pm
Profil
Moderator
Avatar

Pridružen/a: pet lip 17, 2011 7:51 am
Postovi: 11365
Lokacija: Sisak
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
Priča je predobra, trebalo bi ju ekranizirati :biggrin Iskrene čestitke Gollum :blue

_________________
slika


sub vel 09, 2013 2:32 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: čet stu 12, 2009 1:08 pm
Postovi: 26890
Lokacija: ZG
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
5+ za priču a sat je ok :jezik

_________________
"Do you like having a good time? Then you need a good watch!" - Rocky Balboa, Rocky II, 1979
Chuck Norris doesn't wear a watch, HE decides what time it is.


sub vel 09, 2013 2:46 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: pon kol 15, 2011 9:58 pm
Postovi: 3447
Post Re: RE: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST "
Bravo bravo!!!! Cestitke gollume na trudu tebi i svima koji su ti pomogli.... Rezultat je fenomenalan!!!
Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Board Express

_________________
slika


sub vel 09, 2013 2:50 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: uto ruj 28, 2010 11:23 pm
Postovi: 982
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
storija o satu :blue

obiteljska fotka :blue

za način izražavanja (duhovitost) :blueza posvećenost :blue :blue
jako su mi dragi ljudi koji ulože cijelog sebe u ono što vole, neovisno jel struka jel hobi. naklonio bih se smetlaru na cesti da mu vidim žar u očima dok radi.

a ti si s Omegama daleko otišao :good

_________________
Kustom blog

no rolex no sex


sub vel 09, 2013 2:53 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: pet srp 10, 2009 10:50 am
Postovi: 8239
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST "Coll
Bravo Romane, jako fina prica! Bio mi je gust citati!

Sent from my GT-P7500 using Tapatalk 2

_________________
Sent from the depths.


sub vel 09, 2013 3:08 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: pon svi 10, 2010 9:34 pm
Postovi: 4212
Lokacija: Ogulin
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST "Coll
Lijepa priča sa sretnim završetkom :-)


sub vel 09, 2013 3:18 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: sri lis 14, 2009 8:22 pm
Postovi: 13942
Lokacija: 46.38444, 16.43389
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
čestitam gollum....

_________________
svaka priča ima početak i kraj...tako i moja.


sub vel 09, 2013 3:20 pm
Profil
Admin and Owner
Avatar

Pridružen/a: sri srp 08, 2009 8:05 pm
Postovi: 28484
Lokacija: GMT+1
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
Bravo majstore!!! :clapping
Vjerujem da su svi ti silni problemi oko nabavka dijelova servisa zapravo gušt, koliko god u tom trenutku ostavljali gorak okus u ustima. Ne kaže se bezveze "the chase is better than the catch" ;)
Pogotovo kada na kraju balade otvoriš kutiju i nađeš unutra 145.012 u MINT stanju. Ovo je sada prvi puta kako gledam slike na kompu, na mobitelu se ne mogu vidjeti neki detalji i kućište je stvarno dovedeno do savršenstva. Jedva čekam vidjeti to čudo uživo!

Čestitke još jednom i sad napokon možeš u svemir :cuga

_________________
PORTALSATOVA | FACEBOOK | INSTAGRAM


sub vel 09, 2013 3:24 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: ned srp 25, 2010 1:52 pm
Postovi: 6214
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
Predivna priča.. :good ...gollum evo i sluzbeno --Čestitam na Zlatnoj Gedori :D :drink2 ...(ovi drugi nek ne laskaju sami sebi..jer imaju tek Pozlacenu gedoru)

Drago mi je da sam pomogao u stvaranju "obiteljske fotografije" :)

:wavingblue


sub vel 09, 2013 3:37 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: sub srp 24, 2010 8:26 pm
Postovi: 1140
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
Kolekcija ti je odlična. :blue Šteta šta nisi koju before sliku stavio da vidimo preobražaj, ali svejedno sat je brutalac. :good


Zadnja izmjena: Bess'; sub vel 09, 2013 3:46 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.sub vel 09, 2013 3:45 pm
Profil
Moderator
Avatar

Pridružen/a: pon lip 13, 2011 9:14 pm
Postovi: 7184
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
Dakle... hvala svima na lijepim riječima! :drink2

@Dawa
Odlučio sam se ne nervirati zbog nadimka dodijeljenog ovdje na forumu najtool satu u povijesti! :whistle ... Čak ću ga i sam povremeno koristiti... da se i vidi da se ne ljutim! :biggrin
Btw... polako, ti još imaš sudjelovati u nastajanju obiteljskih fotografija! :lol:

_________________
"Vrijeme je ono što ne dopušta svjetlosti da nas dotakne. Od vremena nema veće prepreke do Boga!" - Meister Eckhart


sub vel 09, 2013 3:45 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: ned srp 25, 2010 1:52 pm
Postovi: 6214
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST
:lol: :D :D :D


sub vel 09, 2013 3:48 pm
Profil
Avatar

Pridružen/a: čet ožu 15, 2012 7:22 am
Postovi: 5042
Lokacija: Ljubljana
Post Re: Omega Speedmaster Professional, ref. 145.012-67 ST "Coll
Čestitam na satu, nosi ju sa ponosom! Ti si kralj za Omega satove, nema da nema!
:-)


sub vel 09, 2013 3:58 pm
Profil
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Odgovori   [ 65 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4  Sljedeća

Online

Trenutno korisnika/ca: Yamazaki12 i 6 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži:
Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.
HR (CRO) by hecos