UVODivan_seawolf je nedavno rekao: „Ne gnjavi me s pričama koje mogu pronać' na net-u… Daj neku pravu priču... ili se idi obrij i namaži nekom kremicom od puževa golača!“. Dakle… evo slijedi „prava priča“¨!
SATPrvi puta sam čuo za sat iz ove priče u rano proljeće prošle godine. Radi se o satu Omega Speedmaster Professional, ref.: 145.012-67, tzv. Collins (prema Michael Collins-u, trećem astronautu Apolla 11 - onom usamljenom liku u Zapovjednom modulu koji nije sletio na Mjesec). Collins zbog toga jer je on prvi astronaut koji je nosio takav sat u nekoj misiji. Konkretno, ovaj sat je proizveden cca. tri mjeseca (prvi kvartal 1968.) prije Collins-ovog (drugi kvartal 1968.). Taj model sata proizvodio se vrlo kratko vrijeme, od 1967. godine do otprilike početka 1969. godine kada ga je naslijedio „tranzijentni model“ ref. 145.022, sa kalibrom 861.
Sat, po priči, potječe iz Slavonije. Bio je u vlasništvu sina čovjeka koji je bio pilot u tadašnjoj državnoj aviokompaniji (JAT-u) i sat je kupio krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, u Italiji. Sat je radio sve do traljavog pokušaja servisa krajem pretprošle godine...
Na čudan način, ako si zdjela kao u Zen pričama, stvari poteknu prema tebi… Tako se desilo da mi je sat ponuđen na otkup krajem lipnja, početkom srpnja prošle godine. Naravno da sam ga otkupio, dvojio sam otprilike koliko treba da signal iz mozga dođe do ustiju koje izgovaraju: „Da!“… Dakle, radi se o kalibru 321... u Hrvatskoj… I tu sada počinje mali problem…
Što to znači? Evo… otprilike… sumirano početno stanje:

1. Dial ne odgovara broju mehanizma sata (dial je bio sa „pre-pro“ modela) – taj problem je kasnije razriješen u kontaktu sa Omega korisničkom podrškom u Bienn-u, po serijskom broju mehanizma. Dial mora biti „pro“ model. Dakle, treba nabaviti drugi orginal dial. Dvije su mogućnosti… Omegin novi servisni dial za kalibar 321 (metalni Omega logo, no-step dial, swiss made, superluminova) ili orginal vintage iz toga vremena (metalni Omega logo, step dial, T swiss made T, tricij). Ja sam se odlučio za drugu varijantu… 'Pre-Pro' dial spremljen je za buduće generacije.
2. Opruga nemirnice (kod kalibra 321 to je Breguetova spirala) je, nestručnim pokušajem servisiranja, pukla. Naravno, ne sama od sebe, polomljena je kod nestručne demontaže sklopa nemirnice… i sat naravno ne radi. Opruga koja odgovara kao zamjena je isključivo opruga kalibra 320 (isti kalibar kao i 321 jedino nema totalizatora za sate) ili 321… Neki će vam reći da postoji i opruga iz Tissot mehanizma koja je pasent (čuo taj podatak sa svih strana svijeta), ali se nitko na svijetu ne sjeća ref. broja tog mehanizma! Komplet nemirnica iz kalibra 861 ne paše uopće (spirala nije Breguet, druga frekvencija rada, kotač nemirnice gladak, a kod 321 ima vijčane utege za regulaciju). U očaju, na početku sam počeo škicati i neke modele mehanizama firmi Breguet i Patek s obzirom da su neki od njihovih kalibara proizašli iz kalibra 321… Naravno da sam ubrzo skužio uzaludnost takvog pristupa.
3. Umetak lunete u kozmetički vrlo lošem stanju, drtav i izgreban. Prsten lunete sa nekoliko „zareza“ zbog šuseva pretrpljenih u povijesti. Potrebna nova komplet luneta (prsten s umetkom). S obzirom da je vremenski korektna 'točka iznad 90' (ista kao i stara) luneta nenabavljiva, ugrađena je orginal Omegina zamjenska luneta. Stara luneta sa drtavim umetkom spremljena je za buduće generacije.
4. Kućište sata geometrijski ispravno, po jedan momački šus na štitniku između gornjeg pušera i krunice i na samoj krunici. Hypo gravura na stražnjem poklopcu u srazmjerno dobrom stanju, još uvijek dovoljno vidljiva i neizlizana, ali poklopac momački duboko izgreban na utorima za prihvat alata za otvaranje. Lugovi sa stražnje strane izuzetno zdravi i neizgrebani mijenjanjem remenja.
5. „Kasnija“ verzija sekundne kazaljke štoperice. Iako „može proći“ jer se ugrađivala i takva, ranija verzija kazaljke mi je ljepša pa kad se već radi... Nabavio orginalnu zamjensku „strelica dno“ kazaljku. Kazaljka sa ravnim dnom spremljena za buduće generacije.
6. Neorginalan pleksi, zalijepljen cijanoakrilatnim ljepilom (mašala geniju koji se dosjetio toga!)… Ugrađen orginalan, neorginalan ritualno spaljen.

Da ne mislite da se žalim… sa stanjem sam bio upoznat kod kupovine… i sat sam svejedno kupio. Rezon je bio, ili će se uspjeti srediti u razumno vrijeme ili neka stoji do vremena kada će se moći srediti ili, ako se neće moći srediti, možda nekada zatreba za dijelove za neki drugi sat. Uglavnom, analizirajući potrebno za učiniti, vidljivo je da je sve srazmjerno lako rješivo osim navedenoga u točki 2.
Sat sam stavio u škarnicl i odnio kod urara početkom srpnja prošle godine. Dogovorili smo da će se prvo probati utvrditi na kojemu mjestu je opruga pukla. Ukoliko je pukla blizu prihvata, možda je moguće skratiti oprugu u prihvatu pa regulatorom sata dobiti normalne radne parametre. Da skratim priču… forpas. Majstor koji je potrgao oprugu, potrgao ju je… baš na pravom mjestu, daleko od prihvata… tako da se nije moglo ništa napraviti zbog prekratke opruge.
Dalje se moglo u dva smjera. Pokušavati i nadalje nabaviti orginalan sklop nemirnice ili pokušati napraviti novu oprugu... I, ne lezi vraže, negdje u studenom prošle godine urar mi je javio da je uspio nabaviti komplet nemirnicu za kalibar 321, u orginal neotvorenom Omeginom pakiranju. Dio je pronađen u Češkoj, kod lokalnog Omeginog urara koji ga je imao u uskladištenoga... paaaa, dugo vremena.
Dalje se fućka... Fotografije sve govore... pa, evo ih:

Obiteljska fotografija, red je i priliči se!
Prvi red: lijevo - deda ("Pre-Moon"), desno - unuk ("Safir Sendvič")
Drugi red: stoje strikani (Mark II, Mark III, Mark IV, Mark 4.5)... Nedostaje strikan na radu u Njemačkoj (Mark V), trenutačno nije mog'o doć'!

Dijelovi

Mehanizam
ZAHVALEHvala mami i tati... Ups, pardon... krivi papir!
Dakle, prvo i osnovno… zahvala svima u Urarskom servisu Puzak iz Zagreba. Gospodinu Ivanu (vlasniku) na tome što se nije obeshrabrio (i naravno, meni važnije, nije mene obeshrabrio) kada sam mu donio sat u stanju pokislog pileta i zato što je odservisirao, podesio i odregulirao mehanizam sata. Zatim, zato što je privatnim vezama iz Češke nabavio „unobtanium“ orginalni rezervni dio koji je čekao u orginalnom pakiranju dugih 40 godina da bi bio ugrađen… upravo u ovaj sat. Zatim, gospodinu Branku što je uložio svu moguću umješnost, iskustvo i znanje u poliranje i dotjerivanje kućišta i stražnjeg poklopca sata u stanje „za ne povjerovati“ (iako je, po pričama, nekoga htio istuć' nakon muke koju je prošao sa uklanjanjem dublje ogrebotine na štitniku između gornjeg pušera i krunice). Naravno, zahvala i gospođi Ivani i gospodinu Žarku što su povremeno znali istrpiti bezbrojna pitanja (uglavnom besmislena) koja sam znao postaviti.
Sat je restauriran (ne popravljen ili dotjeran… baš restauriran), doslovno… tehnički i estetski. Dakle, po meni - laiku, besprijekorno. Fer i pošteno je reći, iako sam vlasnik, sat je kod mene samo na posudbi između servisa. Još jednom, hvala!
Nadalje… zahvale nekolicini hotentota ovdje sa portala i nekima „šire“… Dakle, zahvale:
Bero – on će već znati zašto
Nono – na bezbrojnim interkontinentalnim pokušajima pronalaska nemirnice (već spominjani unobtanium dio za kalibar 321)
Moonwatch_1 – što je imao vjere u ishod i kada sam je ja povremeno gubio
kinsif – što je mislio kada je trebalo
Dawa – što je brinuo o brtvi
ivan_seawolf – što me podučio što je „bussiness tool“ sat (služi za štopanje vremena do sastanaka i na sastancima) i zato što ne voli priče o brijanju
citizendive77 – što me podučio hladnokrvnosti i ne-uzrujavanju
kb-21 – što je imao pasent dial točno kada je zatrebalo
rocky07 – što je imao upravo remen koji mi se sviđa
Hunterfate – ... u stvari ne znam zašto bi trebao njemu zahvaliti!?!

… ali neka ga tu! (maco… pusa!)
Ostali, koje ovdje nisam naveo zbog vlastite šlampavosti i neuviđavnosti, neće mi zamjeriti… nadam se! Plaćam pi'o…!