Cover

Armando Legin Inveniō: sat koji redefinira prikaz vremena

U svijetu horologije koji se neprestano razvija, zajednica ljubitelja ručnih satova svjedočila je značajnom porastu privlačnosti mikrobrandova, uz rastuću prepoznatljivost nezavisnih proizvođača satova. Međutim, važno je priznati da se mikrobrandovi izuzetno razlikuju, ne samo u pogledu svoje poznatosti, već i kvalitete koju nude. Za svakoga, od entuzijasta do povremenih obožavatelja, snalaženje u ovom raznolikom polju može biti zastrašujuće, dok se pokušava identificirati je li marka manje poznati mikrobrand, nezavisni proizvođač ili dobro utemeljeni brend s bogatom baštinom.

Nezavisni proizvođači satova isklesali su poseban i cijenjen prostor u industriji satova. Odvojeni od poznatih glavnih brendova i novijih mikrobrandova koji u večini slučaja biraju djelove kineskih proizvođača preko kataloga, rade izolirano, stvarajući satove koji su utjelovljenje njihove osobne vizije, umjetničkog talenta i mehaničke vještine. U ovom kontekstu, biti “nezavisan” znači da nisu vezani okovima velikih korporativnih entiteta ili konglomerata, dajući im slobodu istraživanja satnog umijeća kao umjetnosti u njezinom najčišćem obliku.

Armando Legin Inveniō sketch

Srž onoga što pokreće nezavisnog proizvođača satova je njihova duboka strast prema umjetnosti horologije. Njihovi proizvodi općenito su ručno izrađeni, a svaki od njih sadrži jasni potpis uključenosti proizvođača. Ovaj izravni angažman jamči da se svaki aspekt, od složenosti mehanike do estetike kućišta, obrađuje s razinom preciznosti i pažnje koja je rijetko viđena.

Često, satovi koje dobivam na recenziju odražavaju vjernost tradicionalnom dizajnu, koji se uvijek vrti oko iste formule: skup centralnih kazaljki koje obavljaju funkciju prikaza vremena u tri različite, odvojene zone – sati, minute i sekunde. Od samih početaka urarstva, postoje i nekonvencionalni satovi koji značajno odstupaju od ovog klasičnog koncepta, potpuno odbacujući konvencionalne norme prikaza vremena. Brendovi poput Urwerka, MB&F-a, DeBethunea i HYT-a su samo neki od onih koji su revolucionirali način na koji doživljavamo vrijeme, zahvaljujući svom avangardnom pristupu u izradi satova. Slijedeći njihove tragove, brojni brendovi su se pojavili i nestali, svaki pokušavajući zarobiti maštu publike sa svojim nekonvencionalnim idejama. Stvaranje održivog brenda iz jedinstvenog koncepta je zahtjevan zadatak, ali nije nemoguć. Upravo takav izazov prihvatio je mladi poduzetnik iz susjedne Slovenije, predstavljajući svoj brend s iznimno neobičnim modelom koji nosi naziv izveden iz latinskog „Otkrivam“. Brend, nazvan po svom osnivaču, ulazi na scenu sa satom Armando Legin Inveniō.

Armando Legin Inveniō wristshot

Koncept prikaza vremena je, praktički govoreći, nepromijenjen već stoljećima. Postoji glavna osovina na kojoj su smještene tri kazaljke, svaka označavajući zaseban element prolaska vremena – sate, minute i sekunde. Iako postoje varijacije na ovu temu, gdje kazaljka može zalutati na zasebno mjesto na brojčaniku, u principu, to je unificirani prikaz vremena na 99% satova.

Armando Legin Inveniō sketch

Iznimke od ovog pravila, naravno, postoje, i tijekom godina smo vidjeli satove koji su pokušali revolucionarizirati novi način prikaza vremena. Neki od njih su zaboravljeni, dok su drugi postali toliko poznati da danas predstavljaju prepoznatljive ikone tih brendova. Sjetite se samo Gerald Gentinog Jumping Hour, Zeitwerka od A. Lange & Sohne ili HYT H1 modela. Koncept unikatnog prikaza vremena bio je vodeća ideja iza misli Armanda Legina, osnivača brenda koji je osmislio patentirani takozvani transverzalni indikator, gdje se sve osim minutne skale okreće na brojčaniku.

Armando Legin

Armando Legin, 36-godišnjak iz Ljubljane u Sloveniji, veći dio svoje odrasle dobi posvetio je vođenju obiteljskog posla zajedno sa svojim bratom, Davidom Leginom. Armandova fascinacija satovima i umijećem urarstva seže još iz njegovih ranih godina. Kao i mnogi od nas koji smo u nekom trenutku imali jedinstvene ideje, Armando je njegovao vizije o izradi satova. Te su se ideje počele oblikovati na papiru 2019. godine, kada je krenuo na put kreiranja svoje interpretacije mehaničkog sata, što je rezultiralo stvaranjem modela Inveniō. Njegov inovativan pristup uključivao je dizajn koji koristi samo jednu kazaljku za prikaz sati i minuta, dok istovremeno izostavlja nepotrebne detalje. Da bi ideju s papira pretvorio u stvarnu mehaničku komponentu koja radi, trebala mu je pomoć stručnjaka iz industrije. Tu ulaze Fabrice Gonet, poznati dizajner satova, Oliver Leu (osnivač Revelation watches) te urari Marc Jenni i Vicente Mafe, i ostalo je, kako kažemo, povijest.

Armando Legin Inveniō case

Konačni dizajn Armando Legin Inveniō sata je primjer oštrine, suvremenosti i futurizma. Ovaj model bi se mogao opisati kao sinergija inspiracije iz kućišta Linde Werdelina i brojčanika Urwerka, no istovremeno zadržava svoju jedinstvenost. Kućište, koje izgleda kao da je izrađeno pomoću 3D printera, zapravo je skeletonizirano na bokovima i prihvatu remena, s ciljem smanjenja težine i naglašavanja uglastog dizajna. Sa promjerom od 42mm i visinom od 13,6mm, sat se savršeno smješta u dimenzijsku zlatnu sredinu, čineći ga pogodnim za širok spektar zapešća. Kućište odlikuje jedinstvena kombinacija brušenih površina i poliranih elemenata, stvarajući zanimljivu igru svjetla i teksture koja ističe njegovu modernu arhitekturu. Safirno staklo, postavljeno s obje strane kućišta, omogućava divljenje mehanizmu, ali i već spomenutom transverzalnom indikatoru s prednje strane.

Armando Legin Inveniō wristshot

Brojčanik Armando Legin Inveniō -a je višeslojan i pretežno mat crne boje, s bijelom skalom minuta na vanjskom obodu koji pruža izvrstan kontrast. Patentirani transverzalni pokazivač za sate i minute, zajedno s rotirajućim safirnim diskom na kojem su tiskani brojevi sati, predstavlja nov pristup prikazu vremena. Transverzalni pokazivač, sa različitim vrhovima za sate i minute, rotira brzinom ekvivalentnom tipičnoj minutnoj kazaljki. U kombinaciji s rotirajućim safirnim diskom, nudi svježu perspektivu mjerenja vremena.

Za razliku od tradicionalnih satova gdje tri kazaljke prikazuju vrijeme, ovdje je cijela priča svedena na samo dvije. Glavna kazaljka, čiji suprotni vrhovi glume minutnu i satnu kazaljku, koristi dvije skale: vanjsku fiksnu za minute i unutarnju “fluidnu” za sate. Kako cijeli mehanizam napravi punih 360 stupnjeva u 60 minuta, tako se i unutarnji safirni disk koji prikazuje sate okreće i time indicira pravo vrijeme.
Ovaj nekonvencionalni dizajn ne samo da izaziva tradicionalno čitanje vremena, već dodaje dinamičan, gotovo kinetički aspekt brojčaniku sata. Način rada ovog prikaza vremena najbolje može pokazati video timelapsea u nastavku.

Pomalo izazovno može biti navikavanje na ovakav tip čitanja vremena, s obzirom na to da smo naviknuti na standardne položaje kazaljki koje smo viđali desetljećima. No, upravo ta unikatnost u moru “istih” satova predstavlja i najveću prednost ovog modela. Za čitanje u mraku također nema straha. Sve komponente koje vidite na brojčniku a imaju u sebi bijele su zapravo premazane SuperLuminovom i efekt u mraku je fantastičan.

Armando Legin Inveniō wrist shot

Zahtjevan unikatan pristup ovakvom mjerenju vremena zahtijevao je i mehanički mehanizam koji bi mogao prihvatiti in-house modul transverzalnog pokazivača. Vaucher, proizvođač satnih mehanizama, pružio je upravo takav mehanizam, automatik od ukupno 225 komponenata koji radi na 28.800 otkucaja u minuti, s rezervom snage od solidnih 50 sati i izuzetnim finišom koji uključuje rodirane mostove i ručno aplicirani perlage finiš.

S proizvodnjom od samo dvije do tri komada mjesečno i ograničenom serijom od 25 komada, Inveniō je simbol ekskluzivnosti. Ova relativno mala serija dodatno povećava njegovu privlačnost, čineći ga ne samo satom, već i kolekcionarskim komadom za ljubitelje ekstravagantnog dizajna koji možda ne žele imati još jedan Rolex ili (umetni bilo koji popularan skupi brand) u svojoj kolekciji. S cijenom od 16.400 Eura, Armando Legin Inveniō se pozicionira u višem segmentu tržišta luksuznih satova. S obzirom na njegov inovativni dizajn, ograničenu proizvodnju i tehničku sofisticiranost, cijena se može činiti visoka, ali morate gledati s aspekta da kupujete nešto što nema svaki kolekcionar “iza ugla”.

Armando Legin Inveniō wristshot

Armando Legin Inveniō je hrabar izraz u svijetu luksuznih satova, kombinirajući inovativni dizajn s tehničkom superiornošću. Njegov nekonvencionalni pristup prikazu vremena nije samo novina, već i preobrazba sata kao instrumenta vremena. Iako njegov dizajn i funkcionalnost možda neće privući svakog tradicionalistu, predstavlja hrabro i uspješno nastojanje u neovisnom urarstvu. Ovaj sat je primjer kako neovisni brendovi mogu pomaknuti granice kreativnosti i inženjeringa, izazivajući norme uspostavljene od strane etabliranih proizvođača luksuznih satova.

back movement

Za više detalja posjetite službenu stranicu na armandolegin.com.