cover

Novi Omega Speedmaster Dark Side Of The Moon Apollo 8

U prosincu 1968. godine, NASA-ini astronauti Frank Borman, Jim Lovell i William Anders krenuli su na povijesno putovanje u svemir s raketom Saturn V. Točno 50 godina nakon svemirske misije koja je po prvi puta odvela čovjeka iza tamne strane Mjeseca, predstavljen je Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 kako bi se obilježilo ovo putovanje i ubrzo je postao voljeni Speedmaster izvan Moonwatch Professional serije.

Omega Speedmaster Dark Side Of The Moon Apollo 8

Omega je upravo predstavila novu verziju Speedmastera Apollo 8. Ovaj sat ima novi kalibar (cal. 3869) i Master Chronometer certifikat, a oni s vrlo dobrim okom i pamćenjem će uočiti da su dizajnerski elementi sata sada s puno finijom razinom detalja. Također, na jedinstven način odaje počast prvoj Apollo posadi poslanom u svemir koristeći raketu Saturn V.

Omega Speedmaster Dark Side Of The Moon Apollo 8 back

Novi Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 (referentnog broja 310.92.44.50.01.001) na jedinstven način prikazuje površinu Mjeseca koja je postignuta laserskom ablacijskom tehnikom. Na prednjoj strani vidjet ćete dio Mjeseca koji vidite s Zemlje noću. Stražnja strana, međutim, prikazuje “tamnu stranu” Mjeseca koju su astronauti prvi put vidjeli 1968. godine.

Omega Speedmaster Dark Side Of The Moon Apollo 8 back
Omega Speedmaster Dark Side Of The Moon Apollo 8 front

Nova površina Mjeseca otisnuta na novom kalibru cal. 3869 pokazuje više detalja nego prethodna serija. To je zato što je laserska ablacija postala naprednija i sada koristi veću rezoluciju izrade reljefa. Također, određeni detalji, poput kratera, postali su tamniji zbog laserske tehnike pa i time bolje uočljiviji.

Novi Omega Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 ima sekundarku koja je oblikovana kao minijaturna verzija rakete Saturn V. Ova patentirana ruka Saturn V izrađena je od titana 5. razreda i stvorena je pomoću laserske tehnologije. Nakon oblikovanja kazaljke, prekrivena je bijelim lakom, a zatim su joj površine obojene crnom bojom pomoću patentirane laserske tehnologije (Omega se bome razmahala s laserima kod ovog modela). Interesantno je da je sekundarka Saturn V rakete u točnoj razmjernoj skali od 1:19.000 u odnosu na originalnu Saturn V raketu, što je jednostavno nevjerojatno!

Omega Speedmaster Dark Side Of The Moon Apollo 8 Saturn V

Keramičko kućište od 44,25mm ima i novi oblik, temeljen na četvrtoj generaciji Speedmastera, baš kao i aktualni Speedmaster modeli. Ovo kućište ima debljinu od 12,97 mm i mjeri 50 mm od prihvata do prihvata remena. Luneta je izrađena od zasebnog bloka keramike, a sada ima tachymeter skalu u bijeloj boji, dok je u prošlosti bila izrađena od Super-LumiNova premaza. Isto vrijedi i za Omega logo na kruni, koji je sada također bijeli emajl umjesto Super-LumiNove.

Okrenemo li sat na pozadinu, vidimo tamnu stranu Mjeseca na mehanizmu. Kao i kod prethodnog modela, crna keramička poleđina kućišta ima isti citat zapovjednika modula Apollo 8, Jima Lovella: “Vidimo se na drugoj strani”.

Kalibar 3869 nudi dulju autonomiju rada od prethodnog kalibra 1869 i kao i svi moderni Omega modeli ima Co-Axial zaprečni sustav. Cijeli sat je testiran i certificiran kao Master Chronometer od strane METAS-a, što u prijevodu znači da će prosječno raditi između 0 i +5 sekundi dnevno

Perforirani crni remen s žutim unutrašnjim dijelom sada je potpuno izrađen od gume, a umjesto standardne kopče (šnalice), Dark Side of the Moon Apollo 8 sada koristi preklopnu kopču od titana presvučenog slojem keramike. Narukvica se sužava od 21 mm između prihvata do 18 mm na kopči.

Cijena za novi Omega Speedmaster Dark Side Of The Moon Apollo 8 iznosi 15.800€ a za više detalja posjetite službene Omega stranice.