Banner SUB 300 Beta

Nova Doxa SUB 300β kolekcija s keramičkom lunetom

Doxa, brand usmjeren na ronioce i ljubitelje podvodnih aktivnosti nastavlja ostavljati svoj trag s modelima koji su nadahnuti vlastitom poviješću. Danas vidimo nešto drugačije lice branda s novom linijom satova nazvanom Doxa Sub 300β kolekcija. Iako je i dalje prisutan taj prepoznatljiv “look” (svakako bacite oko na recenziju Doxe Sub 300, model koji je izvorno najsličniji vintage Doxa modelima) karakterističan za Doxa divere, ipak se vidi kako se kolekcija kreće u skladu s modernim materijalima.

Doxa SUB 300β

Novi modeli Doxa Sub 300β kolekcije i dalje imaju prepoznatljiva kućišta od 316L nehrđajućeg čelika, uz dašak crne boje koja je rezervirana za keramičku lunetu i pomalo prepoznatljiv valoviti uzorak na brojčaniku. Dostupno je pet varijanti koje koriste već poznata imena ako ste fan Doxe, uključujući Professional (narančasta), Divingstar (žuta), Aquamarine (tirkizna), Caribbean (plava) i Searambler (srebrna). Međutim, osim modela Searambler i Caribbean, ostali modeli imaju crne brojčanike s naglascima u bojama koje su obično rezervirane bazu boje brojčanika. Doxa je očito htjela izdvojiti novu kolekciju iz svoje vintage-inspiriane kolekcije satova a opet naglasiti pet osnovnih boja koje ju karakteriziraju.

Doxa SUB 300β Searambler
Doxa SUB 300β Divingstar

S debljinom od samo 11,95 mm (impresivna brojka ako uzmemo u obzir da je ovo ronilački sat deklariran na 300m s HEV ventilom), Doxa Sub 300β je smještena negdje između 300T i Sub 300 modela, isključujući njegov zakrivljeni kristal. S druge strane, promjerom od relativno razumnih 42,5mm taman upada u onu “zlatnu” zonu, što znači da će odgovarati većini zapešća. Kućište nije niti premalo niti preveliko, a dodatni “feature” je crna luneta koja prividno smanjuje taj promjer za par milimetara.

Doxa SUB 300β Aquamarine

Doxa je, osim nedavno predstavljenog Clive Cussler modela odavno bila poznata po raznobojnim brojčanicima s mat finišem. S novom Doxa SUB 300β kolekcijom, nekako su se odvojili od svoje vintage kolekcije i predstavili novi finiš brojčanika u obliku reljefnih valova. Znam što ćete pomisliti, ovaj efekt je već viđen na novom modelu Omege Seamaster 300 Pro ili čak na nekoliko modela iz ronilačke kolekcije Seiko divera. Iskreno, dizajnerski tim se mogao malo više potruditi, ali nije nikakva tajna da se brandovi vole kopirati. I s razlogom, jer valovi na novim Doxama izgledaju poprilično dobro.

Doxa SUB 300β dial

Što se tiče drugih kozmetičkih karakteristika, sve varijante Sub 300β sadrže kontrastne obojene akcente na minutnoj kazaljci, indeksima, luneti i crnom krunicom na navoj premazanoj DLC slojem. Unidirekcionalna keramička luneta i dalje sadrži poznatu No-Deco skalu za ronioce (ovaj puta u metrima – hvala Doxa), a safirno staklo s antirefleksivnim premazom je u potpunosti ravno tako da je dimenzija debljine je vjerna onoj na papiru.

Doxa Sub 300β pokreće švicarski (pretpostavlja se da je u pitanju Sellita) automatski mehanizmi s quick-set datumom. Što se tiče tehničkih karakteristika, mehanizam radi na frekvenciji od 28.800 otkucaja na sat i ima rezervu snage od relativno slabih 38 sati za današnje pojmove. Ipak, ne može se osporiti činjenica da se radi o pouzdanom mehanizmu, a u slučaju bilo kakvih problema, Doxa nudi dvogodišnje jamstvo.

Doxa SUB 300β Professional

Svi ovi modeli bit će odmah dostupni na web stranici Doxa.com i kod ovlaštenih trgovaca. Cijene su €2.410 za modele na gumenom remenu i €2.450 za beads-of-rice metalnu narukvicu s produžetkom za ronilačko odijelo.