653737298f6f38065ec0b57e__Z921090

Ming LW.01 – najlakši mehanički sat na svijetu

Ming, istoimeni brand Ming Theina (ako ste imalo u fotografskim vodama znat ćete o kome se radi) postigao je iznimno postignuće objavom nove Ming LW.01 serije iz njihovog “Special Projects Cave” koncepta, postavivši novi rekord po pitanju težine, odnosno nedostatku težine kada su ručni satovi u pitanju. Ručno navijana verzija teži svega 8,8 grama, dok automatska verzija se udebljala za svega dva grama i ponosno stoji na 10,8. Dame i gospodo, ovo su novi najlakši satovi na svijetu!

Ming LW.01

Ming LW.01M (Manual) i LW.01A (Automatic) pokreće ETA 2000.M1, posebno modificiran mehanizam od strane Schwarz-Etienne za ovu urarsku manufakturu. Ovaj projekt je pokrenut prije nekoliko nekoliko godina i izvorno je trebao biti predstavljen daleko prije današnjeg dana, ali razvoj novih slitina za metalno kućište koje bi bile dovoljno izdržljive a opet dovoljno lagane su ipak uzele svoj vremenski danak. Međutim, sat je predstavljen u pravo vrijeme, taman na četvrtu obljetnicu branda MING.

Ming LW.01
Ming LW.01

Rezultat je sat koji na mnogo načina, jako podsjeća na ostale Ming satove koje brand ima u ponudi. Ima prepoznatljiv oblik kućišta i prihvate za remen, kristal s ispisanim oznakama koje označavaju petominutne intervale i tamni “safirni” brojčanik. Međutim, ovdje postoji zanimljiv obrat: ovaj sat nema tradicionalan brojčanik. Kako bi smanjili težinu, Ming je uklonio brojčanik i koristio kristal s gradient printom kako bi prikrio mehanizam ispod njega. Ovaj print ima takozvani “interferencijski uzorak” s pozitivnim uzorkom na vrhu kristala i negativnim uzorkom na dnu. Rezultat je centralni dio displeja koji “pulsira” kao zvijezda, indicirajući da mehanizam zapravo radi.

Ming LW.01 movement

Prema Ming Theinu: “Sat je toliko lagan da je gotovo nemoguće povjerovati da sat radi. Pulsiranje na kristalu će tako uvjeriti vlasnika da se zapravo nešto događa u mehanizmu.”

Konstrukcija kućišta sata ključna je za njegovu lakoću. S promjerom od 38 mm i debljinom od samo 6,5 mm, radi se o iznimno tankom satu. Umjesto tradicionalne konstrukcije u kojoj se brojčanik pričvršćuje na mehanizam, a zatim na kućište, Ming je krenuo drugim putem. Ming LW.01 ima kombinirani “brojčanik” prsten i držač mehanizma debljine od samo 0,5 mm s pojačanim potpornjima i bridovima kako bi očuvao čvrstoću.

Ming LW.01 wristshot

Ova konstrukcija izrađena je od AZ31 legure koja kombinira magnezij, aluminij, cink i mangan koja je ne samo lakša od ugljika, već i konzistentnija za proizvodnju od 3D ispisa koji je bio potreban za stražnju konstrukciju kućišta. Umjesto safirnog kristala, Ming se odlučio za Corning Gorilla Glass 6 (nešto što možete naći kod ekrana modernih mobilnih uređaja), tretiran za dodatnu tvrdoću.

Ovo je također najveće izdanje iz Mingovog “Special Projects Cave”, s ukupno 200 primjeraka u ručnim i automatskim varijantama. U opciji postoji nekoliko tipova remena ali ako želite imati “rekordan primjerak”, izbor vam spada na jednoslojni alcantara remen težak 1,2 grama od Jean Rousseau Pariza, sa potpisanom kopčom od AZ31 magnezija. Sat košta 19.500 švicarskih franaka, uz polog od 50%, a može se kupiti na web stranici www.ming.watch od 13:00 sati u petak, 27. listopada. Međutim, isporuke se ne očekuju prije četvrtog kvartala 2024. godine.