Seiko-Prospex-Land-Series-SPB411-GMT-Recreation-1968-Navigator-Timer-Reissue-first-Seiko-GMT-1

Predstavljamo Seiko SPB411 Navigator Timer GMT Reissue

U okviru svoje Prospex linije (Pro-Spex – u prijevodu, profesionalne specifikacije), Seiko se već dugo inspirira svojim slavnim satovima iz prošlosti – većinom vlastitim ronilačkim satovima s obzirom na to da je brand po tome najviše poznat. No, ovaj put najnoviji povijesno inspirirani model ovog branda nije namijenjen istraživanju dubina oceana, već planinarskih avantura. Rekreacija prvog GMT sata s rotacijskom lunetom, modela Navigator Timer iz 1968. godine, ovaj novi Seiko SPB411 Navigator Timer GMT sjajno kombinira bogati heritage i moderne materijale.

Seiko SPB411 Navigator Timer GMT

Originalni 6117 Navigator Timer, stvoren 1968. godine, predstavlja klasičan dizajn koji se savršeno uklopio u svoje vrijeme. Koristio je dizajn takozvanog cushion tipa s rotacijskom lunetom od 24 sata, krunicom na poziciji od 4 sata, sivim brojčanikom s brušenim sunburst uzorkom i reljefnim oznakama za sate.

Iako više ne nosi naziv Navigator Timer, novi Seiko SPB411 GMT ne može sakriti svoju povezanost s ranijim modelom. Vraća većinu dizajnerskih elemenata modela iz kasnih 1960-ih i kombinira ih s modernim izgledom. Japanski brand je sačuvao originalne proporcije s relativno kompaktnim kućištem promjera 38,5 mm i duljinom od samo 45,2 mm, što bi trebalo pružiti željeni retro izgled na zapešću, kao i udobnost. Tu je i neizostavna rotacijska luneta, s urezanim skalom od 24 sata i iluminacijskom perlom na oznaci 0/24. Ostali dio kućišta je kompletno brušen, zaštićenim Seikovim Super-Hard premazom, staklo je safirno a vodootpornost je solidnih 100m.

Seiko SPB411 Navigator Timer GMT

Retro osjećaj prenesen je i na brojčanik, gdje je i kod ovog modela korišten sunburst uzorak s apliciranim satnim indeksima, unutarnjim chapter ringom s minutnom skalom i LumiBrite točkicama. Nažalost Seiko je izostavio natpis “Navigator Timer” na poziciju 6 sati, ali ostatak je lijepo izveden i relativno vjeran originalu. Vjerujem da će većina ljubitelja ovog modela cijeniti što su izostavili i ProSpex logotip. Čak i kratka, crveno obojena GMT kazaljka vraća se iz prošlosti, dodajući šarm ovom modelu .

U unutrašnjosti kućišta nalazi se inhouse automatski kalibar 6R54, koji radi na 3 Hz i nudi solidnu rezervu snage od 72 sata. Finalni dodir dolazi od dizajna retro narukvice od nehrđajućeg čelika s pet individualnih linkova.

Dostupan od studenog 2023. godine, Seiko SPB411 Navigator Timer GMT Reissue bit će dostupan kao limitirana serija od 4.000 primjeraka. Cijena će iznositi 190.000 Japanskih jena, odnosno cca 1250€. Za više informacija posjetite www.seikowatches.com.