TUDOR_PELAGOSFXD_NAVY_01

Novi Tudor Pelagos FXD u crnoj boji

Izgleda da je crna boja postala “the thing” ove godine, nakon Zenith Chronomaster Original modela s crnim brojčanikom, monokromatsku verziju je dobio i Tudor Pelagos FXD.

Tudor Pelagos FXD black

Povijest ronilačkih satova Tudor može se jednostavno podijeliti na dva glavna razdoblja. S jedne strane imamo vrlo retro-inspiriranu liniju Black Bay, a s druge strane kolekciju Pelagos – namijenjenu ljudima koji zarađuju za život boravkom ispod površine vode. Oba su omiljena među ljubiteljima satova i odlično su se pokazali u većini situacija. Međutim, prije dvije godine Tudor je iznenadio sve s izdanjem posebnog modela – Pelagos FXD. Ovaj sat odaje počast ranijim satovima koji su se koristili u specijalnim postrojbama i razvijen je u suradnji s francuskom mornaricom Marine Nationale. Ima fiksne prihvate za remen i posebnu invertiranu skalu za ronjenje na bidirekcionalnoj luneti. Danas je Rolexov drugi brand predstavio potpuno novu verziju: Tudor Pelagos FXD u crnoj boji.

Tudor Pelagos FXD black

S tehničke strane malo se toga mijenjalo: kućište je ponovno izrađeno od titana, ima promjer od 42 mm i debljinu od 12,75 mm. Ukupna duljina od prihvata do prihvata (tkz. Lug-2-Lug) iznosi 52 mm, a na vrhu titanskog kućišta nalazi se titanski luneta, koja je u ovoj verziji vraćena na defaultnu na kakve smo i navikli kod standardnih divera – unidirekcionalna. Crni keramički umetak sada ima standardnu 60-minutnu skalu za ronjenje, zamjenjujući invertiranu skalu na originalnom FXD modelu iz 2021. godine. Krunica je zaštićena parom crown guardova i sustavom brtvi kako bi se osigurala vodootpornost od 200 metara.

Tudor Pelagos FXD black wristshot

Ono što Pelagos FXD čini posebnim u odnosu na standardnu kolekciju su fiksni prihvati za remen. To znači da nema rizika od pucanja springbarova i pada sata s ruke, jer su načelno “springbarovi” integralni dio kućišta. Ako ste se ikad brčkali u moru i pogledavali na sat s mišlju na najgori scenarij kako je springbar popustio i da ćete izgubiti sat u dubokom plavetnilu, s ovim modelom možete biti mirni. Osim toga, izgleda izuzetno cool u kombinaciji s zelenim NATO remenom.

Transformacija iz plavog u crni Pelagos FXD je očita, ali osim promjene osnovne boje brojčanika i lunete, riječ “Pelagos” sada je otisnuta crvenom bojom kako bi se uskladila s Pelagos FXD Alinghi Red Bull Racing izdanjima. Što se ostalog tiče, sve ostaje isto, s kazaljkama u obliku pahulja (tkz. Snowflake) i apliciranim četvrtastim, pravokutnim i trokutastim indeksima za sate koji su premazani Super-Luminova premazom koji svijetli plavičastim odsjajem u mraku.

Ispod titanskog poklopca kućišta nalazi se Tudorov in-house MT5602 mehanizam, promjera od 31,80 mm i visine od 6,5 mm te koji sadrži 25 umjetnih rubina i radi na frekvenciji od 28.800 vibracija na sat. Mehaniazm osim što ima impresivnih 70 sati rezerve snage ujedno zadovoljava COSC standard, što u laičkom terminu znači da mu dnevno odstupanje neće prelaziti -4 do +6 sekundi.

Novi Tudor Pelagos FXD Black dolazi na jednodijelnom tekstilnom remenu s velcro kopčom a u paketu stiže i crni gumeni remen za vodene aktivnosti.. Važno je napomenuti da ovaj model nije limitiran i može se kupiti u Tudorovim trgovinama i buticima diljem svijeta. Cijena ovog izvanrednog sata iznosi 3.900 švicarskih franaka ili 4.120 eura.

Za dodatne informacije, posjetite TudorWatch.com ili našu službenu Tudor stranicu na FORUMU.