3-PROD-2_Chronomaster-Original_03.3200.3600.69.C902_03.3200.3600.22_16x9

Zenith Chronomaster Original s crnim TriColor brojčanikom

Linija vintage-inspiriranih kronografa s El Primero 3600 mehanizmom pruža osjećaj vječnosti na način koji samo nekoliko satova može pružiti – oni koji su prisutni desetljećima i koji su kroz cijeli svoj vijek doživjeli tek nekoliko inkrementalnih promjena. Ispod haube, Chronomaster Original ima i dalje onaj legendarni mehanizam koji je proslavio ovaj brand još tamo davne 1969. godine s svojim impresivnom mogučnošću mjerenja 1/10 sekunde. No, na ovom novom izdanju, brojčanik je izveden s malim “twistom” što daje dojam svježine a opet podsjeća na “originalni” Original. Predstavljamo vam Zenith Chronomaster Original s crnim TriColor brojčanikom.

Zenith Chronomaster Original

Kada pomislimo na Chronomaster Original, većini prvo padne na pamet kombinacija od tri sub-diala, svaki u različitoj boji. Bijela pozadina je u većini slučaja bila također prisutna, ali postavite si pitanje: je li ovaj sat ikad bio dostupan s crnim brojčanikom? Odgovor je, do sada (i za ovu veličinu kućišta), bio “ne”, ali Zenith tek od ove godine nudi, koliko god to neobično zvučalo, Chronomaster Original koji zamjenjuje svijetlu kremastu pozadinu ranije verzije s jednostavnim crnom pozadinom i bijelim chapter ringom.

Zenith Chronomaster Original wristshot

Crni brojčanik radi upravo ono što biste očekivali od crnog brojčanika: na neki način, čini se da sat izgleda ozbiljnije. Pogledajte samo glavne “konkurente” poput Omege Speedmaster Professional ili Rolex Daytone, verzije s crnim brojčanicima su uvijek bile najprodavanije i popularne, iako se radi o relativno dosadnoj i ziheraškoj opciji. No, jedan od razloga zašto je Zenith Chronomaster Original bio poseban je ta igra diskretnim bojama koja se nalazi na sub-dialovima. Čak i u ovoj crnoj varijanti, još uvijek imamo tu svijetlu crvenu sekundarku chronographa kao akcent, kao i tipičan trobojni raspored sub-dialova.

Sve ostalo kod Zenith Chronomaster Originala identično je ranijim verzijama sata. Mehanizam, kako je već spomenuto, je rock zvijezda ove predstave s tehničkog gledišta, s kazaljkom sekundarke koja obavlja punu rotaciju oko brojčanika u samo deset sekundi kad je kronograf uključen. Ima rezervu snage od 60 sati i koristi column-wheel za aktiviranje kronografskih funkcija. Laički rečeno, feedback koji dobijete kada pritisnete pušer chronographa je kao da pritišćete savršeno podmazan mehanički sklop.

Zenith El Primero movement

Kućište od nehrđajućeg čelika promjera 38 mm temelji se na obliku kućišta A386 iz 1969. godine. Kao što je često slučaj s satovima opremljenim mehanizmom El Primero, prozor za datum smješten je na poziciju 4:30, što je karakteristika koja izaziva podijeljene reakcije. Osobno, smatram da je ta pozicija na brojčaniku prilično neprimjetna već je toliko česta da je teško zamisliti ovaj sat s datumom na bilo kojem drugom mjestu.

Cijena za Zenith Chronomaster Original s crnim brojčanikom iznosi 9.900 € za verziju s kožnim remenom i 10.400 € za verziju s narukvicom. Ova cijena usklađena je s ostalim modelima u liniji serijske proizvodnje. Sat je dostupan za kupnju na službenoj web stranici Zenitha i kod ovlaštenih trgovaca te nije ekskluzivan model za butike. Više o ovom satu možete čitati na našem FORUMU.