Swatch-x-Blancpain-Bioceramic-Scuba-Fifty-Fathoms-sistem51-automatic-dive-watch-1 (1)

Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms s automatskim Sistem51 mehanizmom

Nakon (blago rečeno) uspješnog lansiranja ultra popularnog Moonswatcha, vrijeme je za još jedan značajan Swatch proizvod. Predstavljamo Swatch x Blancpain Bioceramic Scuba Fifty Fathoms u biokeramici, drugu po redu suradnju koja reinterpretira jedan od najranijih i najcjenjenijih ronilačkih satova – Blancpain Fifty Fathoms, rođen davne 1953. godine i koji ove godine slavi 70. obljetnicu s nekoliko komemorativnih modela. Izlazak Swatch x Blancpain savršeno se uklapa u tu jubilarnu strategiju.

Postavlja se pitanje je li ovakav pristup prikladan način da se proslavi obljetnica ovog modela koji među znalcima drži kultni status? Jedno je sigurno: neće postojati izravna konkurencija između ovih dvaju satova, budući da se njihovi cjenovni rasponi značajno razlikuju – jedan košta 390 eura, dok drugi lagano dostiže cifre od pet znamenaka.

Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms

Što je zapravo Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms? Baš kao što se Moonswatch inspirirao Omega Speedmaster Moonwatchom, suradnja Swatcha i Blancpaina crpi dizajn iz klasičnog Fifty Fathomsa. Dizajn je zapravo kopija čeličnog Fifty Fathomsa, uključujući oblik kućišta, brojčanik, zaštitu krunice, bočne stranice kućišta i prihvate remena. Čak su i dimenzije iste kao kod originala: promjer od 42,3 mm, debljina od 14,4 mm i Lug-2-Lug distanca od 48 mm. Bočna strana sata ponosno prikazuje Swatchov logo, slično tome kako klasični Fifty Fathoms ima “Blancpain” ugraviran na svojoj lijevoj strani.

Međutim, postoje značajne razlike između Bioceramic Scuba Fifty Fathoms i originala, kao što je to bio slučaj kao i kod Moonswatcha. Iako je kućište i dalje izrađeno od biokeramike i dostupno u pet oceanski inspiriranim bojama (bež, žuto-narančasta, plava, zelena i ledeno-bijela), ovaj model podiže razinu igre u usporedbi s Moonswatchom. Za početak, luneta je u potpunosti funkcionalna, kako i priliči ronilačkom satu. Jednosmjerna je, a ima i umetak nalik staklu s iluminacijskom skalom od 60 minuta koja podsjeća na safirni insert lunete na klasičnom Fifty Fathomsu. Prihvati za remen su probušeni što poprilično olakšava izmjenu remena a sat je čak vodootporan do 91 metra, što odgovara mjernoj jedinici od 50 Fathomsa.

Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms dostupan je u pet različitih izdanja, svaki s inspiriranim dizajnom Fifty Fathomsa iz bogate povijesti Blancpaina, uz identične iluminacijske oznake i kazaljke. Osim varijacija u bojama, svaka verzija ima svoju jedinstvenu osobnost, a dvije čak imaju prikaz bez datuma, kao hommage rijetkim izdanjima poput No-Rad i Mil-Spec.

Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms No Rad

Najvažnija značajka Scuba Fifty Fathomsa jest činjenica da je Swatch odlučio ubaciti automatski mehanizam u Scuba Fifty Fathoms. Prilikom ponovnog lansiranja Blancpain branda, legenda satne industrije Jean Claude Biver je poznato izjavio: “Nikada nije postojao Blancpain sat s kvarcnim mehanizmom. I nikada neće postojati!”

Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms Mil Spec
Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms Mil Spec

Unutar Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms kuca Swatchov Sistem51, prvi i jedini mehanički mehanizam s potpuno automatiziranom montažom, bez regulatora, kojem preciznost postavljena u tvornici koristeći lasersku tehnologiju. Deklarirano odstupanje mu je od -5/+15 sekundi dnevno a mehanizam se može pohvaliti sa solidnom rezervom snage od 90 sati i antimagnetskom Nivachron spiralom na nemirnici. Prozirni poklopac otkriva još jednu jedinstvenu značajku: digitalni ispis ilustracije svakog Oceana koji je inspirirao pojedini model..

Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms Mil Spec caseback

Svih pet verzija dolazi s NATO remenima izrađenim od recikliranih ribarskih mreža izvađenih iz mora, koji se zatvaraju Bioceramic kopčom i petljama. Ovi satovi bit će predstavljeni u posebnom koferu za ronjenje.

Od 9. rujna 2023. godine, Swatch x Blancpain Scuba Fifty Fathoms možete pronaći u odabranim Swatch trgovinama diljem svijeta. Slično kao i kod Moonswatcha, postoji ograničenje od jedne kupnje sata po osobi dnevno. Ovi satovi također će biti izloženi u odabranim Blancpain prodavnicama nekoliko tjedana, ali neće biti dostupni za kupnju. Cijena svakog sata iznosi 390 eura. Za više detalja, posjetite www.swatch.com a službenu temu o ovom modelu možete naći na našem Portal Satova Forumu.