1

Unikatan Rolls Royce Droptail posjeduje jedinstven Audemars Piguet Royal Oak Concept sat

Monterey Car Week, jedan od poznatijih evenata u automobilskoj industriji gdje svi važni proizvođači automobila predstavljaju svoje ekskluzivne (čitaj: skupe) novitete je upravo završio, a kako su satovi i automobili od pamtivijeka usko povezani, nije ni čudo da su i na toj fronti predstavljene neke novosti. Rolls-Royce, budimo iskreni – najpoznatiji brand ultra luksuznih automobila je ukrao svjetla pozornice kada je u pitanju “preklapanje svijeta automobila i satova” s najavom njihove najnovije ručno izrađene kreacije, koja uključuje i dodatak na glavnoj konzoli automobila – Audemars Piguet Royal Oak Concept.

Audemars Piguet Royal Oak

Nakon predstavljanja modela Sweptail 2017. godine (dvovratnog modela sličnog Wraithu, ali baziranog na Phantomu) i modela Boattail (s jedinstvenim oblikom karoserije, vratima u obliku leptirovih krila i furnirom od Caleidolegno drveta preko prtljažnika), Rolls-Royce je sada predstavio prvi od četiri naručena modela Droptail tijekom Monterey Car Week manifestacije poznate kao The Quail. Sve je to dio Rolls-Royce-ovog “coachbuild” programa, koji dokazuje da, iako već postoji ogromna prilagodba postojećih modela, Rolls-Royce uvijek može pronaći način kako bi njihovi VIP kupci osjećali posebno (naravno ako imate kreditnu karticu bez limita pri ruci).

Rolls-Royce Droptail

U ovom slučaju, rezultat je Rolls-Royce La Rose Noire Droptail, prekrasan prilagođeni automobil koji je istovremeno i ljubavno pismo prema Baccara Rose, omiljenom cvijetu obitelji koja je naručila automobil. S tisućama sati pažljivog rada i cijenom koja se šuška da iznosi oko 30 milijuna dolara, riječ je o pravom umjetničkom djelu na četiri kotača. Međutim, prije nego što detaljnije proučimo automobil, razgovarat ćemo o izvanrednom satu koji ga prati.

Rolls-Royce Droptail

Automobilska i satna povijest usko su povezane gotovo od izuma automobila, pa je sasvim logično da ovaj projekt uključuje i sat. Pritiskom na gumb smješten s lijeve strane suvozača na instrumentnoj ploči, ulazi se u svijet jedinstvenog Audemars Piguet Royal Oak Concept Split-Seconds Chronograph GMT sata koji je integiran u samu konzolu autmobila.

Audemars Piguet Royal Oak

Ovaj sat tek je nedavno najavljen ove godine, i vjerojatno je ovo prvi jedinstveni primjerak izrađen na temelju tog modela. Podsjetimo se da Audemars Piguet Royal Oak Concept Split-Seconds Chronograph GMT obiluje naprednim materijalima i tehnologijom, slično kao i Rolls-Royce Droptail. Njegovo masivno kućište dimenzija 43 mm x 17,4 mm izrađeno je od titana i unatoč svojim dimenzijama, nosi se manje zbog zakrivljenog oblika kućišta. Ipak, nikako se ne može reći da je malen. Sat ima približno 70 sati rezerve snage, a otvoreni i samonavijajući kalibar 4407 uključuje split-second mehanizam uz dodatak GMT funkcije i velikog datuma na poziciji 12 sata.

Sat, s prilagođenim crvenim brojčanikom i crvenim unutarnjim obrubom koji se podudaraju s bojama La Rose Noire, elegantno je ugrađen u instrumentnu ploču automobila. Govoreći o instrumentnoj ploči, radi se o remek-djelu parketa koje je za razvoj trebalo dvije godine, kako bi se stvorila “apstraktna interpretacija padajućih latica ruže” izrađena od 1.603 komada trokuta crnog furnira, skrivenih iza dvaju malih vrata. Pritisnite gumb i sat se izvlači na elegantan način.

Rolls-Royce Droptail

Zahvaljujući zamjenjivoj narukvici na novom Concept satu, sat se pričvršćuje na nosač u automobilu kad nije u upotrebi, služeći kao sat na instrumentnoj ploči. Kad nije u upotrebi, gumena narukvica dolazi s vlastitim kožnim futrolama koja se smješta u poseban džep u vratima, uz titanski “kavez” s bijelim zlatnim novčićem koji je ukrašen gravurom ruže.

Rolls-Royce Droptail

Black Baccara ruža, hibridna čajna ruža, mijenja boje od crne do tamno crveno-bordo i boje nara, ovisno o svjetlu. Te boje su harmonično uključene u automobil, od parketa do prilagođene “True Love” boje laka. Odvojivi krov opremljen je elektrokromnim staklenim panelom, omogućujući vam da svoj roadster pretvorite u kupe prema vlastitom izboru. Monokok tijelo kombinira čelik, aluminij i karbonska vlakna, a dizajn, kako iznutra tako i izvana, izuzetno je oblikovan. Ispod haube se nalazi 6,7-litreni V-12 motor s 593 KS i 620 Nm okretnog momenta.

Ako ste zabrinuti da novi vlasnici neće biti potpuno opremljeni za proslavu svog novog automobila (i sata), ne brinite se, automobil dolazi s prilagođenim Rolls-Royce šampanjskim sandukom dizajniranim za smještaj posebno naručenog godišta šampanjca Champagne de Lossy.