TH_MRB_MainStage_MUSHROOM_1920x1080-e1690825856817

TAG Heuer predstavio Monaco Racing Blue Chronograph

Više od 50 godina nakon njegovog predstavljanja, TAG Heuer i dalje proizvodi i promovira Monaco kao jedan od svojih glavnih modela, čuvajući status ikone u svijetu chronographa dok ga kontinuirano, u svom avant garde stilu, osvježava modernim dizajnerskim elementima (primjer: novi nedavno predstavljeni Monaco Skeleton Chronograph). Novi TAG Heuer Monaco Racing Blue Chronograph zadržava sve one elemente koji definiraju klasičan Monaco koji datira čak iz 1969. godine, ali uz dašak nove boje. Za razliku od većine modernih verzija posjeduje jedan detalj koji će biti privlačan ozbiljnim ljubiteljima i znalcima – krunicu na lijevoj strani, uparenu s kalibar 11 mehanizmom i kućištem od titana.

AG Heuer Monaco Chronograph Racing Blue dial


TAG Monaco je postigao ogromnu popularnost i postao kulturna ikona, posebno kada ga je poznati glumac i zaljubljenik u utrkivanje Steve McQueen nosio u filmu “Le Mans” iz 1971. godine. McQueenova povezanost sa satom značajno je doprinijela njegovom trajnom nasljeđu. Ipak, to ga nije zaštitilo od “Kvarcne krize” i opadanja interesa javnosti – Heuer Monaco je povučen iz proizvodnje 1975. godine, da bi se vratio gotovo četvrt stoljeća kasnije, 1998. Od tada, dizajn TAG Heuer Monaca vidio je brojne iteracije, posebna izdanja i ograničene verzije. Dok je osnovni dizajn i karakteristično kvadratno kućište ostalo nepromijenjeno, različite boje brojčanika, materijali i komplikacije su uključene kako bi zadovoljile različite preferencije i ukuse. Novi TAG Heuer Monaco Racing Blue Chronograph besprijekorno spaja povijesnu važnost, fantastičan dizajn i povezanost s utrkivanjem i pop kulturom, čineći ga relevantnim i poželjnim.

Monaco Racing Blue je prigodan hommage originalnom Monacu, uspješno kombinirajući oštre linije i glatke krivulje. Izrađen od titana tipa 2, kućište dimenzija 39 mm x 39 mm ima lagano zakrivljene bočne strane i oštre rubove, s hrapavom, pjeskarenom površinom na svojih 47,5 mm duljine između prihvata za remen i debljinom od 14,35 mm. Na 9 sati, titanska krunica podsjeća na ranije modele Monaca, dok su titanski pušeri, čiji oblik podsjeća na kasnije verzije Monaca, smješteni na pozicijama 2 i 4 sata. Kućište se zaokružuje sa zaobljenim, kupolastim safirnim staklom na strani brojčanika i safirnim kristalom na stražnjoj strani kućišta, osiguravajući vodootpornost do 100 metara.

AG Heuer Monaco Chronograph Racing Blue back

Upečatljivi srebrni sunburst kvadratni brojčanik ima dva plava kvadratna podbrojčanika na pozicijama 3 i 9 sati, koji služe kao totalizator za chronogaph i tekuće sekunde.

Detalji brojčanika ističu bit ovog besprijekornog dizajna. Rodirane kazaljke za sate i minute su premazane s Super-LumiNova iluminacijskim premazom radi lakšeg čitanja u mraku, dok je kronografska sekundna kazaljka lakirana limunsko žutom bojom. Polirani aplicirani indeksi orijentirani su vodoravno, ispunjavajući prazan prostor u skladu s revolucionarnim originalom iz 1969.

Plava perforirana kožna narukvica od teleće kože dodatno ističe važnost odabrane boje za ime ovog izdanja Monaca, budući da podsjeća na Bleu de France, povijesnu boju francuskog nacionalnog tima za utrkivanje od 1920-ih do uvođenja sponzorskih boja u međunarodne utrke 1960-ih.

Automatski mehanizam koji kuca pod poklopcem kućišta Monaca je Kalibar 11, temeljen na mehanizmu Sellita SW300-1 s Dubois-Depraz kronografskim modulom. Radi na frekvenciji od 28,800 vibracija na sat i ima rezervu snage cca 40-tak sati kad je potpuno navijen. Iako nema revolucionaran status kao originalni mehanizam Monaca, omogućava da krunica i pušeri budu na suprotnim stranama kućišta, nešto što će istinski ljubitelji jako cijeniti.

Novi Tag Heuer Monaco Racing Blue Chronograph predstavljen je kao ograničeno izdanje od 1000 primjeraka. Ova nova interpretacija jednog od prepoznatljivih modela TAG Heuera dostupna je po cijeni od CHF 9,000 kod ovlaštenih trgovaca od srpnja 2023. godine. Za više informacija posjetite www.tagheuer.com.