CBS2213.FN6002_HERO2_RGBf

TAG Heuer Carrera Skipper

TAG Heuer je predstavio novo izdanje kronografa Carrera Skipper u kućištu od 39 mm, koji je prethodno bio izložen na Watches & Wonders početkom ove godine. Ova verzija TAG Heuer Carrera Skipper obuhvaća zadivljujuću shemu boja koja je prvobitno predstavljena kasnih 1960-ih, a čak je i nedavno predstavljena u ograničenom izdanju iz 2017. godine za popularni online časopis Hodinkee. Kombinacija boja besprijekorno se stapa sa suvremenim Carrera dizajnom, otkrivajući zamršene detalje koji naglašavaju njegovu modernu privlačnost. Za razliku od vintage rekreacije, ovaj sat u potpunosti prihvaća modernu estetiku i koristi sve prednosti Carrerinog novog dizajna tzv. ‘staklene kutije’.

Prije nego što uđemo u detalje novog TAG Heuer Carrera Skipper chronographa, vrijedi prije svega popričati o podrijetlu ovog modela. Heuer je povijesno bio jako uključen u razne pothvate povezane s mjerenjem vremena, poput automobilskih utrka, utrka jahti i raznih regata. America’s Cup, renomirani jedriličarski događaj i vjerojatno najveći u svijetu, dan danas slovi kao vrhunac utrka jahti, će ostati zapamčen u povijesti Heuera jer je 1967. taj švicarski proizvođač satova postao je bio službeni mjerač vremena za taj događaj, a na kojem je pobijedio brod Intrepid iz Newport, Rhode Islanda. Inspiriran ovom pobjedničkom jahtom, Heuer je 1968. godine odlučio izraditi sat s kultnim kućištem Carrera modela od 35 mm, s poprilično zanimljivom paletom boja.

Heuer Skipper ref 7754  TAG Heuer Carrera Skipper
Heuer Skipper ref 7754 i TAG Heuer Carrera Skipper

Originalni Carrera Skipper ref. 7754 imao je tamnoplavi brojčanik ukrašen narančastim i zelenim detaljima morske pjene, crpeći inspiraciju iz boja koje se nalaze na palubi Intrepida. Funkcionalno, sat je doživio male izmjene jer je kronograf uključivao odbrojavanje od 15 minuta, odražavajući trajanje prve regatne sirene. Dalje je podijeljen u tri petominutna segmenta. U utrkama jahti, cilj je prijeći startnu crtu što je moguće bliže nuli, a da ne preuranjeno. Iako je vjerojatno proizvedeno nekoliko stotina ovih satova, danas se zna da ih postoji samo manje od 40. Kada se dobro očuvani primjerak pojavi na aukciji, to izazove poprilično uzbuđenje među “Heueristima”, često postižući visoke šesteroznamenkaste cijene.

TAG Heuer Carrera Skipper wristshot

Najnoviji model TAG Heuer Carrera Skipper prikazuje zadivljujući raspon plavih, zelenih i narančastih tonova koji podsjećaju na izvornu boju, što je pridonijelo prepoznatljivom karakteru sata. Primarni brojčanik ima duboku plavu nijansu, popraćen s dva subdiala (lijevi u svjetlozelenoj kao totalizator za sate chronographa, a drugi na 3h kao minutni totalizator). Diskretni dodatni brojčanik na 6 sati sadrži pokretnu sekundarku, koja se besprijekorno stapa s bazom brojčanika zbog nedostatka okvira. Samo indeksi i refleksija rodirane kazaljke kazaljke otkrivaju njen položaj.

TAG Heuer Carrera Skipper

Sat se može pohvaliti jedinstvenim dizajnom ‘staklene kutije’ koji dodaje zadivljujuću dubinu obodu brojčanika, podižući prsten na zakrivljenu površinu od safira prije nego što se lagano spusti na ostatak brojčanika. Ovaj efekt je vizualno upečatljiv i nadopunjuje indekse trokuta na vanjskom obodu brojčanika, zajedno s recesijama na suprotnoj strani kako bi se prilagodile oznakama sata. Male narančaste točkice premošćuju jaz između te dvije reljefne površine, stvarajući skladnu integraciju narančaste boje kroz cijeli brojčanik. Upakiran u kućište od nehrđajućeg čelika promjera 39 mm s poliranim bočnim prihvatima za remen promjera 22 mm, ovaj dizajn doista privlači pažnju.

Iako dizajn istovremeno vrlo moderan i inspiriran starim modelima, neke stvari se neće dopadati istinskim ljubiteljima vintage chronographa. Prvo, tu je postavljanje datuma na 6 sati, ugniježđenog unutar subdiala za tekuće sekunde. Iako je ideja izvedbe možda bila dobro zamišljena, bijela pozadina datuma ipak malo previše odudara. Drugo, oznaka “Skipper” koja teče duž dna subdiala na 9 sati je kontra originalnog Skippera. Izvorni model je ovu oznaku stavio na vrh brojčanika, odmah iznad Heuer štita, potpuno izostavljajući oznaku Carrera. Ne kažemo da ne izgleda dobro, samo konstatiramo da bi možda moglo biti bolje.

TAG Heuer je Carrera Skipper opremio svojim automatskim chronograph mehanizmom TH20-06, koji nudi impresivnu rezervu snage od 80 sati. Sat sa svojih 46mm promjera i 13,9mm debljine ne spada u tanje i elegantnije modele iz TAGove ponude, ali s obzirom na to da je riječ o sportskom modelu, nećemo mu to zamjeriti.

TAG Heuer Carrera Skipper bit će dostupan ovog mjeseca po cijeni od 6600 CHF. Za više detalja posjetite TAG Heuer.com