Capture

Longines Spirit Zulu Time – odsada i u 39mm

Teško je naći bolji način da se izrazim ali pilotski satovi imaju nevjerojatan ‘cool‘ faktor. Čak i u svojim suvremenim oblicima, općenito pokazuju klasičnu i utilitarnu, a istovremeno odaju počast povijesti zrakoplovstva i avanturističkom duhu pilota koji se usuđuju upravljati zrakoplovom kroz beskrajno plavo nebo. Longines, švicarski brand kojeg je popularizirao Charles Lindberg, čovjek koji je 1927. godine preletio Atlantski ocean ima vrlo duboku povijest s avijacijom. Longines Spirit Zulu Time 39mm je najnoviji model kojim je Longines upotpunio svoju kolekciju pilotskih satova.

Longines Spirit Zulu Time 39mm colors

Slično tome, jedan od najfascinantnijih aspekata povezanih s pilotskim satovima je koncept “Zulu vremena”. Zulu vrijeme proizašlo je iz napora vojske da uspostavi standardizirani skup vremenskih zona za bolju koordinaciju među međunarodnim oružanim snagama, uključujući njihove zrakoplove. Svakoj vremenskoj zoni dodijeljeno je slovo iz fonetske abecede NATO-a, a univerzalno koordinirano vrijeme (UTC), ranije poznato kao srednje vrijeme po Greenwichu (GMT), označeno je slovom “Z”, što dovodi do “zulu vremena”.

Nakon što je prošle godine predstavljen pilotski 42 mm Spirit Zulu Time s GMT komplikacijom, sada je predstavljen njegov manji pandan, Longines Spirit Zulu Time u 39 mm. Slično prethodnom izdanju, Zulu Time 39 mm dostupan je u tri čelične varijante s detaljima u plavoj, crnoj ili zelenoj boji. Dodatno, predstavljena je četvrta verzija, s lunetom od 18k žutog zlata popraćenog tamnosmeđim keramičkim insertom lunete preko kojeg možete očitavati vrijeme u drugim vremenskim zonama.

Za entuzijaste u potrazi za čvrstim i sportskim GMT satom, originalni Spirit Zulu Time 42mm nudi iznimnu vrijednost za svoju cijenu. Predstavlja sveobuhvatan paket, uključujući pouzdani GMT mehanizam s rezervom snage od tri dana, precizno polirano kućište te keramički insert lunete koji njegov ukupni izgled diže na malo višu razinu.

Longines Spirit Zulu Time 39mm steel gold

Unatoč tome, neki ljubitelji satova koji posebno preferiraju retro stilove, smatraju da je kućište od 42 mm preveliko. Kao odgovor na ovu potražnju, Longines je predstavio model od 39 mm koji zadovoljava njihove potrebe. Sa svojom svestranom veličinom, verzija Spirit Zulu Time od 39 mm idealna je za različite veličine zapešća. Jedina mana što se tiče veličine je njegova značajna debljina, koja iznosi 13,5 mm. Međutim, to se može oprostiti s obzirom na prirodu GMT sata i komplikaciju unutar samog mehanizma, kao i njegov sportski dizajn s rotirajućom lunetom.

Slično svojim većim modelima, novi Longines Spirit Zulu Time 39mm pokazuje brojne detalje vrijedne pažnje unutar i izvan kućišta. Počevši od brojčanika, ima reljefni logotip, ambleme u obliku zvijezde i oznake sata koji dodaju dubinu njegovoj vizualnoj privlačnosti. Brojčanik se suptilno sastoji od dvije razine, što je vidljivo iz udubljenih oznaka u obliku dijamanta postavljenih u svakih petominutnih intervala gdje se dvije razine susreću. Ovi detalji pridonose njegovom zamršenom dizajnu, čineći ga jednim od složenijih brojčanika dostupnih u svom cjenovnom rangu. Uparen s kupolastim safirnim kristalom koji omogućuje dovoljno svjetla da osvijetli brojčanik, ukupni rezultat je atraktivan brojčanik briljantnog, vrhunskog izgleda.

Longines Spirit Zulu Time 39mm blue dial

Uz originalne tri kombinacije boja predstavljene prošle godine (plavu, crnu i zelenu), Zulu Time 39mm sada također dolazi u novoj dvobojnoj varijanti. Ova posljednja verzija nudi iskorak u luksuzniji segment, s lunetom i krunicom od 18k žutog zlata, popraćenim prepoznatljivim tamnosmeđim keramičkim insertom lunete. Rezultat je sat s bogatim i toplim izgledom koji naglašava eleganciju svog sportskog dizajna, čineći ga još svestranijim za svečane i ležerne prilike.

Kako bi se pojačala zaštita od magnetskih polja koja mogu utjecati na točnost (s ispitanom otpornošću magnetskih polja do 600 Gaussa), automatski mehanizam u Spirit Zulu Timeu sadrži dodatne antimagnetske komponente zajedno s silicijskom oprugom zaprečnog sustava. Mehanizam ima COSC certifikat koji mu garantira preciznost od -4 do +6 sekundi na dan i nudi rezervu snage od 72 sata.

Longines Spirit Zulu Time 39mm blue dial wristshot

Cijene kreću od 3.200€ na kožnom remenu, 3.350€ na metalnom remenu dok se za čelik/zlato modele treba izdvojiti 4.450€/4.600€ ovisno da li želite kožu, NATO ili metalni remen. Za više informacija posjetite Longines.com.