Rolex-Daytona-100-Year-24h-Le-Mans-126529LN-Paul-Newman-Dial-White-Gold-5

Posebna Rolex Daytona za 100. utrku 24h Le Mansa

Danas je Rolex bacio entuzijaste u trans, otkrivajući posebno izdanje svog vjerojatno najtraženijeg i najpopularnijeg modela Daytona u čast 100. godišnjice 24 sata Le Mansa, godišnje utrke izdržljivosti koja se trenutno održava u Francuskoj. Ovaj novi model, izrađen od bijelog zlata i usko temeljen na ažuriranim Daytona referencama predstavljenim na Watches & Wonders sajmu ove godine, odaje počast legendarnoj utrci kroz nekoliko značajnih značajki. Reverzni Panda dial (Rolex ga zove egzotičan i da, ima veze s legendarnim Paul Newman modelima), posebna crna keramička luneta s tachymetar skalom s crvenom oznakom “100” i mehanizam modificiran za praćenje kompletne utrke izdržljivosti u Le Mansu.

Rolex Daytona 24h Le Mans

Slično trenutnoj generaciji, nova Le Mans Daytona, s referencom 126529LN, široka je 40 mm i opremljena je Oyster narukvicom. Ono što izdvaja ovaj model, možda čak i više od upečatljivog bijelog zlata i crvene “stotke” na luneti, jest to što je Rolex ovu Daytonu opremio novim mehanizmom ili, u najmanju ruku, posebnom varijacijom već novog mehanizma 4131.

Rolex Daytona 24h Le Mans dial
Rolex Daytona 24h Le Mans bezel

Dok su nove Daytone predstavljene u ožujku imale potpuno novi mehanizam 4131, ova konkretna Daytona ima osvježenu verziju mehanizma poznatog kao kalibar 4132. Ključna razlika leži u totalizatoru chronographa: 4131 može mjeriti, odnosno prikazati vremenski interval do 12 sati, što je nedostatno za 24-satnu utrku izdržljivosti poput Le Mansa. Nasuprot tome, 4132 nudi mogućnost mjerenja 24-satnog intervala primjerenog Le Mansu.

Rolex 24h Le Mans

Još jedna istaknuta značajka je primjena reverznog panda brojčanika, koji podsjeća na stil koji su popularizirali modeli Daytona 6263, još poznatiji kao “Paul Newman” (po poznatom glumcu koji ih je nosio). Rolex izričito priznaje ovu vezu u svom marketingu, navodeći da je “grafički dizajn brojčanika inspiriran Rolexovim brojčanikom iz prošlosti.” .

S obzirom na Rolexove duboke i dugotrajne veze s utrkama izdržljivosti i Le Mansom kao prestižnim događajem, nije iznenađujuće da su obilježili stotu obljetnicu ove utrke. Uostalom, pogodilo se da je 2023. godina ujedno i 60 obljetnica same Daytone.

Kao proširenje nedavno osvježene Daytona linije, Rolex je uspio stvoriti nešto uistinu posebno. Najvažniji čimbenik koji će izdvajati ovu 126529LN referencu Daytone leži u dizajnu njegovih subdialova. Iako načelno nisam ljubitelj Daytone kao modela, moram priznati da kreativni pristup i crpljenje inspiracija iz prošlih modela (originalnog “exotic” brojčanika) poput tih suptilnih “kockastih” markera me zbilja dojmilo do te mjere da bi čak i uživao noseći ovaj model. Jedini problem je što a) bit će gotovo nemoguće za doći na listu za njega i b) treba naći 42.400€ koliko mu je retail cijena.

Vrijedno je spomenuti da je Paul Newman, osim što je bio entuzijast Daytone, bio i strastveni trkač koji je sudjelovao u utrci 24 sata Le Mansa 1979., osiguravši 1. mjesto u svojoj klasi i 2. ukupno dok se utrkivao s timom Dick Barbour.

Rolex Daytona 24h Le Mans caseback

Mehanizam 4132, kao što se i očekuje, uključuje Rolexova najnovija dostignuća, uključujući njihovu patentiranu Chronergy nemirnicu koji karakterizira učinkovita geometrija. Izrađen od nikal-fosfora, ovaj zaprečni sustav ima otpornost na magnetska polja i nadopunjen je plavom Parachrom oprugom nemirnice izrađenom od paramagnetske legure. Sa column wheel i okomitom spojkom, mehanizam ima automatsko navijanje bazirano na kugličnim ležajima s novodijazniranim rotorom od žutog zlata. Preko safirnog poklopca na pozadini, vidi se da je i Rolex obratio posebnu pozornost na vidljive površine s svojom verzijom Côtes de Genève obrade.

Rolex Daytona 24h Le Mans caliber 4132

Po mom mišljenju, ovaj moderni pristup Rolex Daytoni je nedvojbeno impresivan, ne samo da odaje počast povijesti Le Mansa, već također prikazuje Rolexovo bogato nasljeđe u motosportu i kulturni značaj Daytone kao suvremenog kronografa za ljubitelje utrka. Za više informacija posjetite www.rolex.com