TAG-Heuer-Skeleton-Dial-Monaco-2023-3

TAG Heuer Monaco Skeleton Chronograph

Kako bi obilježio 80 obljetnicu Velike nagrade Monaka, TAG Heuer je odlučio izdati trio novih Monaco modela sa skeletoniziranim brojčanicima.

TAG Heuer je imao za cilj predstaviti avangardnu interpretaciju već sada legendarnog Monaco modela, ostajući vjeran revolucionarnom dizajnu originalnog sata kada je prvi put predstavljen 1969. Kronograf kvadratnog oblika je bio vrlo kontroverzan ’60 i ’70 godina, posebno u svijetu utrka, međutim, Monaco je s vremenom stekao značajnu privlačnost i razvio odane sljedbenike među kolekcionarima i obožavateljima osebujnog i kultnog dizajna. Čak je stekao i dodatnu slavu svojim pojavljivanjem na ruci Stevea McQueena u trkaćem filmu “Le Mans”, zauvijek ga povezujući s poznatim glumcem.

Uzimajući inspiraciju iz bogate povijesti i trkaćeg nasljeđa TAG Heuer Monaca, svaki od tri nova skeleton modela je jedinstven s baznom paletom boja. Prva varijanta, poznata kao “Original Blue”, odaje počast plavom brojčaniku originalnog Monaca s karakterističnim crvenim kazaljkama za chronograph funkcije na dva subdiala

U drugoj varijanti, “Racing Red”, zadržane su identične crvene kazaljke s prethodnog modela ali cijeli fokus ovog modela je na prigušenu estetiku sivih tonova i crnog kućišta. Naposljetku, najupečatljiva verzija je “tirkizna” varijanta, koja crpi inspiraciju od modre obale Monaka. Ovaj model uključuje tirkiznu boju po cijelom brojčaniku, uključujući subdialove i satne markere. Odabrani ton tirkizne boje odiše blistavim iluminacijskim efektom, u prekrasnom kontrastu s crnim DLC kućištem.

S širinom od 39 mm, kućište TAG Heuer Monaca izrađeno je od pjeskarenog titana. Zbog svojeg četvrtastog dizajna, sat se nosi daleko veći nego što mu dimenzije sugeriraju, ali upravo ta jedinstvena prisutnost na zapešću definira Monakov poseban identitet. Kućišta ovih modela zadržavaju elemente koji podsjećaju na klasične Monaco modele, kao što su izduženi chrono pusheri, odsutnost štitnika za krunicu i kupolastio safirno staklo koji odiše vintage šarmom.

Satove pokreće Heuer 02 automatic mehanizam, inhouse kalibar opremljen column wheelom i impresivnom rezervom snage od 80 sati. Iako je velik dio mehanizma vidljiv sa prednje strane brojčanika, pravi spektakl leži na stražnjoj strani, gdje skeletizirani rotor pruža nesmetan pogled na kalibar. Uzbudljiv detalj vrijedan pažnje je da je rotor mehanizma na svakom satu usklađen s bojom na prednjoj strani brojčanika, dodajući dašak vizualnog štiha stražnjoj strani sata.

Sva tri modela su dostupna kod TAG Heuer distributera, po cijeni od 10.500 CHF za “Original Blue” i “Racing Red” , a “Turquoise” varijanta po cijeni od 11.000 CHF.