Captur111e

Patek Philippe Calatrava 96Q u vlasništvu posljednjeg kineskog cara prodan za 5,76 milijuna eura

Nazvan “Carski Patek Philippe” (punog imena Patek Philippe Calatrava 96QL) ovaj sat ističe se među bezbrojnim satovima svojim kraljevskim nadimkom, zahvaljujući svom izvanrednom porijeklu i rijetkosti. Aukcija kuća Phillips je u utorak ,23.05.2023. u Hong Kongu ostvarila rekordnu prodaju, postigavši nevjerojatnu cijenu od 48.850.000 HKD (otprilike 5,76 milijuna eura) za sat na namjenskoj aukciji na kojoj je prikazano 11 drugih predmeta koje je nekoć posjedovao Puyi, posljednji car dinastije Qing. Ne samo da je ovaj sat najskuplji sat prodan na aukciji do sada u 2023., nego također osigurava svoju poziciju osmog najskupljeg vintage ručnog sata ikada prodanog na aukciji.

Aukcija je dobila ime po Patek Philippe Calatrava ref. 96QL u platini, koja je prije bila u posjedu Aisin-Gioro Puyija, posljednjeg kineskog cara. Iako je tržište satova bilo upoznato s ovim primjerkom već nekoliko godina, sada se prvi puta našao u prodaji. Bez obzira na svoju novčanu vrijednost, Puyijev Patek Philippe ima iznimnu privlačnost, kako zbog svojih inherentnih kvaliteta tako i zbog povijesnog značaja.

Zadivljujuća priča iza sata stručno je ispričana u dokumentarcu koji je Phillips producirao za aukciju. Kroz ovaj 17-minutni film, gledatelji stječu uvid u život i vrijeme Puyija, njegovu fascinaciju satovima, i što je najvažnije, kako je ref. 96QL je došao u posjed ruskog prevoditelja.

Dokumentarni film sadrži intervjue s istaknutim pojedincima, uključujući Russella Workinga, američkog novinara koji je nekoć profilirao ruskog prevoditelja Georgija Permjakova. Permjakov je dobio sat od Puyija dok je bivši car bio u zatvoru u Sovjetskom Savezu. Drugi sugovornik je Wang Wenfeng, bivši istraživač u Muzeju palače mandžurskog režima u Kini, koji daje vrijedan povijesni kontekst.

G. Wang je taj koji objašnjava intrigantnu priču iza neobičnog stanja brojčanika. Zarobljeni car povjerio je Li Guoxiongu, svom odanom slugi više od tri desetljeća, zadatak da utvrdi je li brojčanik izrađen od platine. Puyi je uputio svog dugogodišnjeg slugu, da drvenim alatom sastruže brojčanik a nakon što su shvatili da je brojčanik napravljen od mesinga, prekinuli su zadatak. Izrađen 1929. i prodan 1937., ref. 96QL je bio jedan od svega nekoliko ref. 96 modela s komplikacijama.

Poznato je da postoje samo tri primjerka ovog sata, svi identični s kućištima od platine i dvobojnim “rulet” brojčanicima. Jedan se nalazi u muzeju Patek Philippe, kupljen 2003. u Sotheby’su za nešto više od 2,0 milijuna CHF, dok je drugi prodan 1996. u Antiquorumu privatnom kolekcionaru.

Zbog svoje rijetkosti i značaja u slavnoj povijesti Patek Philippea, čak i obični ref. 96QL (ako bi se takav sat mogao smatrati običnim) vrlo je cijenjen. U usporedbi s druga dva poznata primjera, Patek Philippe Calatrava 96QL, sat koji je nekoć bio u posjedu cara, možda je najoriginalniji u pogledu svog stanja, jer nikada nije bio restauriran. Odmah se prepoznaje po ostarjelom i vidljivo oštećenom brojčaniku. Iako je brojčanik znatno oštećen, ovo stanje igra ključnu ulogu u njegovoj priči, dodajući šarmu sata.

Što se tiče samog sata, platinasto kućište “carskog Pateka” ostalo je u izvornom i netaknutom stanju. Slično tome, brojčanik, unatoč tragovima ogrebotina na donjoj polovici uzrokovanih Puyijevom znatiželjom i postupcima njegova pomoćnika, posjeduje jedinstvenu simetriju. Priča iza ovih oznaka uspostavlja vezu između rijetkosti sata i njegovog porijekla. Sat još uvijek zadržava svoj izvorni remen i Patek Philippe kopču. Izvadak iz arhiva potvrđuje njegovu prodaju od strane francuskog trgovca Guillermina 1937. Iako ostaje nejasno kako je sat koji je prodao francuski trgovac dospio u posjed kineskog cara, Phillips je iznio teoriju koja se temelji na Guillerminovoj praksi opskrbljujući luksuzne proizvode međunarodnim trgovcima uz njihovu maloprodaju u Parizu.

Samu aukciju vodio je Thomas Perazzi iz Phillipsa Hong Kong, koji je pokrenuo licitaciju s 18 milijuna HKD. Cijena je brzo eskalirala, dosegnuvši 30 milijuna HKD. Nakon kratke pauze u nadmetanju, stručnjakinja Gertrude Wong dodatno je povisila cijenu na 40 milijuna HKD u ime ponuđača putem telefona. Konačna cijena čekića iznosila je nevjerojatnih 48.850.000 HKD (otprilike 5,76 milijuna eura).