shot_06_063_0

URWERK predstavio UR-100V Magic T: zapanjujući dodatak svojoj kolekciji odvažnih i vizualno upečatljivih satova

URWERK, jedan od rijetkih proizvođača u svijetu horologije koji nije član velike grupe poput Richemonda ili LVMHa, poznat je po proizvodnji odvažnih i vizualno upečatljivih satova. Osim činjenice da su poznati po upotrebi high tech materijala poput keramike, karbona i titana, Urwerk je pokazao svoju sposobnost igranja s monokromatskim i neutralnim tonovima sirovih materijala, što se vidi u kolekciji UR-100. najnovije izdanje brenda, UR-100V Magic T, istražuje suptilne nijanse sivih tonova titana.

Za razliku od prvog izdanja od punog titana objavljenog 2021., koje je imalo sirovu završnu obradu, UR-100V Magic T ima fino pjeskareni završni finiš, nudi delikatnu teksturu, svjetliju boju i daleko više sjaja i refleksije. Kućište, narukvica i krunica izrađeni su od svjetlijeg titana, dajući satu klasičan i bezvremenski dojam. Kućište je dimenzija 41 mm x 49,7 mm, što nije pretjerano veliko prema standardima brenda.

Elementi brojčanika UR-100V Magic T također su malo prerađeni kako bi donijeli bolji kontrast, veću složenost i poboljšanu čitljivost. Izvorni model od punog titana bilo je teško čitati zbog prigušenog i jednobojnog izgleda. Međutim, novo izdanje ima više teksture i kontrasta, što olakšava čitanje vremena. Sat ima jedinstveni prikaz vremena kao što smo i navikli kod Urwerka, s lutajućim “satelitima” koji se kreću po graduiranom luku brojčanika i služe kao zamjena za satnu kazaljku.

Mehanički gledano, UR-100V Magic T ostaje praktički identičan kao i druga izdanja. Sadrži isti kalibar 12.02 kao i drugi modeli u kolekciji, automatski mehanizam s frekvencijom od 4 Hz i rezervom snage od 48 sati, čime se napaja interni satelitski modul. Stražnja strana sata također otkriva puni rotor kojim upravlja profilirani zračni vijak poznat kao Windfänger, uređaj koji minimizira udarce i smanjuje habanje pokretnih dijelova.

Što se tiče mehanike, UR-100V Magic T zadržava svoj poseban horološki identitet viđen u prethodnim izdanjima. Njegov jedinstveni zaslon nadopunjuju proširena udubljena područja na nosaču satelita, pokazujući prijeđenu udaljenost Zemlje na 10 sati i udaljenost koju je Zemlja prošla na 2 sata.

U osnovi, sat posjeduje mehanizam koji uzima u obzir brzinu Zemlje na ekvatoru ili njenu orbitalnu brzinu oko Sunca kako bi pokazao prijeđenu udaljenost iz različitih perspektiva unutar raspona od otprilike 20 minuta. Primjerice, na ekvatoru, gdje je opseg Zemlje 40.070 kilometara, a dan traje 24 sata, brzina iznosi 1.670 kilometara na sat. To znači da indikator na 10 sati predstavlja udaljenost od 555,55 kilometara prijeđenu za oko 20 minuta. Slično tome, indikator na 2 sata odražava Zemljino putovanje oko Sunca, pokrivajući udaljenost od približno 35.740 kilometara svakih 20 minuta. Iako ove “prostorno-vremenske” naznake možda nemaju praktičan svakodnevni značaj, one služe kao poziv da se prepustite snovima, dobro se uklapajući u futuristički svemir URWERK-a.

UR-100V Magic T je izdan je kao limitirano izdanje, iako Urwerk nije službeno deklarirao na koliko komada. Cijena mu je 58.000 CHF (bez poreza). Više o ovom modelu možete pronaći na stranici www.urwerk.com.