Doxa SUB 300 Underwater

Moderna ikona iz 1960′ – Doxa SUB 300 Professional

Postoje brendovi koji su univerzalno poznati poput Rolexa, Cartiera ili Seika. Bilo da ste kolekcionar, povremeni nositelj ili ste uopće upoznati s pojmom ručnog sata, za jedan od ova tri proizvođača satova ste sigurno čuli. Zatim dolazimo do brendova poput Patek Philippea, Audemars Pigueta, A. Lange & Söhnea . Još uvijek vrlo poznate urarske manufakture, ali za koje je ipak potrebno malo više kopanja da bi ih prepoznali i cijenili. Ali nakon što prođete kroz nekoliko slojeva istraživanja i otkrića, naći ćete se u svijetu brendova koji “lete ispod radara” ali imaju iznimno jak kult štovatelja. U tom segmentu ćemo danas naći Doxu i njihov relativno nov (a ujedno i vrlo “star”) SUB 300.

Doxa SUB 300 Professional wristshot

Doxa je brand kojeg više nećete naći kod lokalnog zlatara kao što je to bio slučaj ‘70 i ‘80 godina na našim prostorima. Iako je kao marka satova kod nas bio vrlo popularan po tankim i jednostavnim dress modelima, povijest je Doxu zabilježila po ronilačkim satu kojeg je nosio Jacques-Yves Cousteau, jedan od najpoznatijih podvodnih istraživača prošlog stoljeća.

Kratka lekcija o povijesti Doxa satova

U 1940-ima Emile Gagan i Jacques-Yves Cousteau su razvili prvi samostalni podvodni aparat za disanje (eng. SCUBA) koji je postigao svjetski komercijalni uspjeh. Ronjenje se nije više smatralo aktivnošću koja je rezervirana za vojsku i profesionalne podvodne radove a zajedno s popularnošću rekreativnog ronjenja nastao je i interes za pouzdanim podvodnim instrumentima. Nekoliko godina kasnije predstavljeni su i prvi ronilački satovi od tvrtke Rolex (Submariner), Blancpain (50 Fathoms) i Omega (Seamaster).

Jacques-Yves Cousteau i Doxa Sub 300 Sharkhunter

Urs Eschle, voditelj razvoja proizvoda u Doxi je bio fasciniran novim ‘podvodnim instrumentima’ i htio je razviti svoju verziju namjenski dizajniranog profesionalnog ronilačkog sata za tada rastuću zajednicu podvodnih istraživača. Kopiranje dizajna nije bila opcija, odlučio je krenuti od nule s razvojnim timom koji se sastojao od nekoliko profesionalnih ronioca i iskusnih urara.

Originalna Doxa SUB 300 iz 1967. godine, izvor: Monochrome-watches.com

Nakon tri godine razvoja, njegov tim u suradnji s već tada ronilačkom legendom Cousteauom predstavili su Doxa SUB 300 na Basel sajmu 1967 godine. Danas se Doxa oslanja na svoju bogatu povijest kako bi stvorila satove koji odražavaju jedinstveni šarm svojih kultnih modela. Njihov moderan SUB300 je upravo ono što možete očekivati od sata s istim imenom kao i original iz 1967. godine.

Ako zamolite bilo kojeg Doxa ljubitelja da vam na brzinu skicira jedan, gotovo sigurno će započeti s narančastom olovkom

Doxa SUB 300 Professional

Model koji vam danas predstavljamo je suštinski najidealniji primjer ronilačke Doxe. Kričavo narančasti brojčanik i ‘beads-of-rice’ metalna narukvica. Ako zamolite bilo kojeg Doxa ljubitelja da vam na brzinu skicira jedan, gotovo sigurno će započeti s narančastom olovkom.

S kućištem promjera 42,5mm i debljinom od 13,5mm vjerojatno će vam se činiti kako je SUB 300 poprilična hrga na zapešću. Po brojkama – je, ali u stvarnosti je upravo suprotno. “Magija” se krije u tonneau čeličnom kućištu koje ima vrlo malu lug-to-lug (visinu) dimenziju od samo 45mm. Drugim riječima i na manjoj ruci sjedi fantastično.

Doxa SUB 300 Professional on the wrist

Sljedeća je debljina od 13,4mm. Zvuči puno, ali opet se vraćamo do tog tonneau kućišta gdje većina milimetara u debljini odlazi na zakrivljeni safir koje imitira stara pleksiglas stakla i na ispupčen poklopac kućišta koji praktički nestane kada sat stavite na zapešće. I na kraju, tu je i efekt malog brojčanika…

Čim je sat stigao na recenziju doživio sam lagani šok kada sam sat izvadio iz neoprenske Doxa torbice. Na moje iznenađenje, iako je širina kućišta deklarirana kao 42.5mm, optički djeluje drastično manje zahvaljujući promjeru brojčanika koji mjeri svega 27.2mm. I upravo taj pomalo oksimoronski pristup dizajnu gdje forma slijedi funkciju je ono što je privlačno kod Doxe SUB 300.

Doxa SUB 300 Professional water macro

Brojčanik je prepun detalja koji dokazuju da je sat namijenjen za specifičnu funkciju. Počnimo od narančaste boje (kako ju Doxa naziva – Professional) koja ima iznimnu čitljivost u slabijim uvjetima. Zatim primjerice kazaljke su asimetrične, od kojih je minutna pune veličine (jer je potrebna da mjeri vrijeme urona), satna je doslovno patuljasta da ne smeta kada očitavate važne minute i radite dekompresiju, a velika sekundarka s debelim nanosom iluminacijske boje omogućava da i u izuzetno mutnim uvjetima provjerite da sat ispravno radi.

Datum je na 3h s bijelom podlogom radi bolje čitljivost (crna bi bila više cool, ali sjetimo se – forma slijedi funkciju) a posebno je zanimljiv dijametralno postavljen branding i naziv modela.

Dovoljno je da čak promotrite čeličnu lunetu s dvije skale da bi shvatili da je ovaj sat napravljen za svoju primarnu aktivnost. Dok unutarnja luneta služi kao indikator mjerenja vremena (kao i na praktički bilo kojem ronilačkom satu), vanjska skala ima integriranu dekompresijsku US Navy tablicu u metrima.

Doxa SUB 300 Professional water

Što znači primjerice ako planirate uron na 30 metara dubine iz lunete možete očitati da se smijete zadržati do 25 minuta na toj dubini a da pritom ne morate napraviti dekompresiju kada izranjate. Ako vas ovo nije uvjerilo da je riječ o ronilačkom satu, vjerojatno neće ništa.

Doxa je odlučila ne previše komplicirati po pitanju mehanizma. Kao i sat, mora biti iznimno pouzdan, provjeren i točan stoga izbor je bio poprilično jednostavan – ETA 2824-2 mehanizam ali u najvišoj i najpreciznijoj COSC varijanti. Deklarirano dnevno odstupanje je -4/+6 sekundi, iako se Doxa pokazala daleko preciznija na testu s odstupanjem oko dvije sekunde na dan.

Rezerva snage je pomalo razočaravajuća prema današnjim standardima s 38 sati, ali ako uzmemo u obzir reputaciju mehanizma, možemo im proviriti kroz prste. Kao što i ime nagovještava, SUB 300 je vodootporan do čak 300 metara, što bi trebalo biti dovoljno za sve izazove koje vam svakodnevni život postavlja (pa čak i pokoje bućkanje u bazenu).

Doxa SUB 300 Professional flat lay

Doxa SUB 300 na ruci

Moram priznati da sam ljubitelj Doxe još od samih početaka svog horološkog putovanja. Bogata povijest, zbilja unikatan dizajn, sama činjenica da su uz Rolex razvili HEV (eng. Helium Escape Valve) za COMEX, nekada najveću tvrtku za podvodna istraživanja i radove, me oduvijek privlačila tom brandu. Stoga je bilo istinsko zadovoljstvo da mi se pružila prilika da recenziram jedan od modela koji je u modernoj inačici najsličniji onom izvornom konceptu kojeg su stvorili 1960-tih.

Iako sam od prije bio upoznat s dimenzijama sata na papiru, nisam znao što očekivati. Hoće li stajati previsoko na ruci ili će imati neudobnu narukvicu, hoće li brojčanik biti komično malen…to su sve varijable koje su nepoznanica dok sat stvarno ne stavite na ruku. I joj kako nije razočarao. Ako se možete naviknuti na disproporcionalno malen brojčanik u odnosu na veće kućište, sat je na ruci kako bi rekli:  A – ajnc!

Doxa SUB 300 Professional wristshot

Koliko god sat bio funkcijski namijenjen ronjenju, ne možemo ignorirati da je zapravo ekstra zabavan na ruci. U ovih dva tjedna nošenja ne vjerujem da sam ikad dobio više komentara na bilo koji drugi sat koji sam nosio. I s obzirom na to da je prihvat remena standardnih 20mm, možete ga pripasati na apsolutno sve što vam padne na pamet, od kože do gume ili pak NATO remena.

Za onaj stopostotni vintage osjećaj, predlažem da ga ipak ostavite na originalnoj beads of rice narukvici. Prije svega ekstremno je udobna a za razliku od prijašnjih modela iz njihove ronilačke linije, svaki link se sastoji od sedam individualnih elemenata, čime je cijeli remen izuzetno fleksibilan. Kopča nažalost nije izašla iz stila ‘60-tih, prešani metal koji možda zaostaje za današnjim modernim izvedenicama od jednog bloka čelika ali barem je udobna i lagana.

Doxa SUB 300 Professional water photography

Iako se Professional model smatra klasičnom Doxom, SUB 300 dolazi u čak šest boja koje možete birati ovisno o vašim preferencijama i u klasičnom Doxa stilu, svaka boja ima svoje ime: Sharkhunter (crna), Searambler (srebrna), Caribbean (plava), Divingstar (žuta) i Aquamarine (tirkizna). Ako niste pretjerani fan metala, Doxa ima i opciju da sparite svoj SUB 300 s pripadajućim gumenim remenom u istoj boji brojčanika.

Stvari koje bi promijenili

Niti jedan sat nije savršen i uvijek postoje neki elementi koje bi promijenili ne bi li ga doveli bliže onom našem pojmu savršenog sata. Kod nekih satova je to lakše, dok su neki malo teži za kritizirati. SUB 300 definitivno spada u ovu drugu kategoriju.

No koliko god mi se sat sviđao godinama, moram spomenuti par sitnica koje su mogle biti unaprijeđene. Iluminacija je dio sata koji bi u sljedećoj generaciji mogla dobiti malo više pozornosti. Nije da je nepostojeća, ima je u vrlo solidnoj mjeri na kazaljkama, ali indikatori na brojčaniku malo zaostaju u jačini u mračnim uvjetima. Rezerva snage je također relativno niska za današnje pojmove gdje konkurentski mehanizmi pružaju nešto višu rezervu snage ali inhouse rješenje bi i vjerojatno podiglo cijenu sata što svakako ne želimo. I zadnja stvar, koja je više osobna preferenca a vezana je za kopču.

Doxa SUB 300 Professional wristshot underwater

Budimo iskreni, ako ste zainteresirani za ovaj sat, vjerojatno ćete ga kupiti radi nostalgičnih razloga. Jer s koje god perpektive ovo gledali, mehanički ronilački satovi su u današnje vrijeme moderne elektronike i ronilačkih računala bukvalno zastarjeli. Ali ekstenzija za ronjenje na metalnom remenu još uvijek postoji na ovom modelu a njena upotreba se može mjeriti u promilima. Doxa ako čitate, čisto jedna ideja – ponudite opciju da metalni remen ima malu ekstenziju od 5mm koja se može podešavati bez skidanja sata, čisto da olakšate onaj period nošenja između toplog i hladnog vremena.

Završne misli

Unikatnost ponekada nije pozitivna stvar ali kod Doxe to je njihov najveći adut, ponajviše s modelom poput SUB 300. Iako je do nedavno Doxa bila smatrana brandom kojeg preferiraju isključivo zagriženi fanovi, u posljednjih nekoliko godina je prerasla u vrlo konkurentnog i zabavnog proizvođača satova na tržištu.

Čak i da ne preferirate SUB 300, sama činjenica da su od svog kultnog dizajna uspjeli napraviti čak 9 modela u svojoj ponudi, počevši od jednostavnog SUB 200, ronilačkog chronographa SUB 200 T.GRAPH, pa sve do karbonskog SUB 300 od kojih gotovo svaki dolazi u već spomenutom spektru od 6 boja dovoljno govori koliko su ozbiljan brand i koliko se žele proširiti u mlađu populaciju.

Doxa SUB 300 Professional wristshot

S druge strane ako tražite nešto sa šarmom i romantikom gotovo nepromijenjenog ronilačkog funky dizajna iz ‘60 godina prošlog stoljeća s kojim možete živjeti iz dana u dan bez bojazni da vam neće pustiti vodu ili otpasti tricijska boja s kazaljki ako malo jače zaplješćete na koncertu (tragedije vlasnika vintage satova), nemojte gledati dalje.

Doxa SUB 300 je moguće kupiti direktno sa službene stranice DoxaWatches.com