IMG_8163_banner

Povratak legende: Darwil Secret Agent

2021 je bila čudna godina. Teška, zbunjujuća ali i iznenađujuća. Često su vijesti bile na rubu parodije, činjenice nisu ništa značile, mišljenja su postala važnija od istih i puno toga je trebalo provjeriti još jednom…najmanje. Uključujući i iznenađujuću informaciju o ni više ni manje nego ponovnom pokretanju proizvodnje Darwila. Krajem godine glavni domaći mediji su objavili plaćeni oglas o novom Darwilu.

Da, legendarni brand, uobičajeni sat u bivšoj državi, jedini sat ikada opjevan u pjesmi punk benda – se vraća. I to u velikom stilu.

Darwil Secret Agent

Darwil Secret Agent

Sat je reissue originalnog modela iz 70ih – Darwil Agent 007. To je bio upadljivi sat s dvije krunice, unutarnjom lunetom i vertikalno smještenim pokazivačem dana i datuma, velikim markerima i kazaljkama i jarkim bojama brojčanika, najčešće u pozlati. Lude sedamdesete, u punom sjaju.

Novi Secret Agent bi bez ikakvih problema prošao u izlogu Darwilovog butika u Trstu da postoji mogućnost putovanja kroz vrijeme

Darwil Secret Agent

Novi bi bez ikakvih problema prošao u izlogu Darwilovog butika u Trstu da postoji mogućnost putovanja kroz vrijeme – sat je potpuno retro, uz razumljive i očekivane moderne elemente u izradi i mehanizmu. Dimenzije, izgled, osjećaj na zglobu – sve daje osjećaj starog sata. Natpis Vintage na brojčanikuje potpuno pogođen … i sat je sjajan.

Darwil Secret Agent macro photography

Tehnikalije su : 41 mm kućište, s 20 mm lugovima izrađeno od bronce, sa zakrivljenim safirnim staklom iznad unutarnje rotirajuće lunete i vertikalnim dan/datum prozorom.

Ispod poklopca kucka švicarski automatik, s 26 rubina. Darwil ne navodi točno koji je mehanizam ali po karakteristikama odgovara Sellita SW220-1. Robusni, pouzdani mehanizam, s 28800 beat rateom i hack sekundarom je workhorse za niz švicarskih brendova i microbrandova. Ne posjeduje modernu povećanu rezervu snage od 50 i više sati, silicijsku nemirnicu i high tech rješenja ali se pokazao odličnim i jednostavnim za održavanje.

Darwil Secret Agent

Iako kućište s dvije krunice podsjeća na stare EPSA kompresore – ovo nije ronilački sat. Gornja krunica kojom se podešava unutarnja luneta je na navoj ali krunica na 4h nije. I sat ima čelični snap on poklopac. Potonje rješenje je blago rečeno iznenađujuće, jer su poklopci na navoj standardni već godinama ali se uklapa u retro chic. Vodootpornost je 50 m, dovoljno za svakodnevnu uporabu.

Sam sat izgleda odlično. Bronca daje sjaj koji podsjeća na stare pozlaćene satove, što je još pojačano krasnim sunburst efektom na gornjim plohama, poliranim bevelima i dramatičnim polukružnim rubom iznad skrivenih lugova. Detalji daje dinamiku i cijeli sat izgleda organski zaobljen i jednostavan, usprkos gomili ploha nepravilnog oblika.

Darwil Secret Agent wrist shot

Zeleni dial je jedna inačica Special Agenta. Druga je crveni fade dial, koji bi možda i bio preupadljiv. Pravokutna satna i minutna kazaljka, trokutasta sekundara, veliki satni markeri, minutne oznake na brojčaniku i luneti…puno toga se događa. Prepoznatljiv element je vertikalni prozor dana i datuma, okružen poliranim okvirom i jarko crveni datum. Brušene plohe markera, logo Darwila koji je preslikan s vintage modela i jako fini vertikalni brush brojčanika, dovršen zaobljenim safirom koji imitira stara pleksi stakla i umjerene dimenzije – sve daje osjećaj NOS vintage sata.

Darwil Secret Agent whiskey

Lugovi su standardnih dimenzija, mogućnosti kombinacija remena su neograničene. Serijski sat dolazi na mekanoj i kvalitetnoj koži s brončanom kopčom no sjajno izgleda na worn out remenima, pogotovo zelene ili crvenkaste boje i vintage tropic remenima.

Darwil Secret Agent wrist shot

Pakiranje je jedna od stvari gdje se štedi ali ovdje to nije slučaj. Velika pravokutna kutija, s mjestom za dva sata, obložena smeđom kožom ukrašena Darwil logom u zlatnoj boji. Unutar kutije, obložene mekim sivim filcom je i beskrajno šarmantan detalj – utori za nakit. Dijamantne bliješteće naušnice , perle, masivno prstenje nemaju tu što tražiti. Vintage kopče za manžete – njima je tu mjesto, obavezno u zlatnoj boji.

Darwil Secret Agent package

Na zglobu je Dawril Secret Agent jako udoban. Relativno kratko i tanko kućište umjerenih dimenzija savršeno sjeda na sve zglobove, preglednost brojčanikaje odlična, čak je i iluminacija odlična iako postoji samo kao tanka crta na kazaljkama i točkice na rubu markera. Osobno mi je spektakularan pogled na sat pod jakim suncem, jer se tek tad vidi odsjaj brojčanika i kućišta, brušeni detalji na kazaljkama i markerima i zakrivljenost stakla.

Da li je novi Darwil pogođen?

Kratko i jasno: Svakako! Sve je na njemu na mjestu. Od dimenzija, originalnog loga na brojčaniku i poklopcu kućišta, dizajna ali i možda najbitnije stavke : osjećaja na zglobu… da. To je dostojanstveni nasljednik i novi početak legendarnog Darwila.

Darwil Secret Agent

Darwil Secret Agent je dostupan u vrlo ograničenoj seriji od po 100 komada po boji, isključivo na web stranici Darwil.ch. Neće biti dostupan u redovnoj prodaji niti kod otvaranja trgovine Darwila, ovaj put ne u Trstu već u Švicarskoj, što je u planu tijekom ove godine kao dio ambicioznog poslovnog plana, naravno uz nove modele.

Darwil Secret Agent