Omega-Speedmaster-Calibre-321-Canopus-Gold-311.50.39.30.01.001-1-2048×1365

Predstavljamo: Omega Speedmaster 321 Canopus Gold

Omega Speedmaster 321 Canopus Gold dial

Davne 1957. godine svjetlo dana je ugledao Omega Speedmaster CK2915, sat koji je započeo cijelu famu i vjerojatno jednu od najvećih baza fanova tog sportskog chronoghrapha. Započeo je život kao skroman ručni alat kojeg će sudbina vrlo brzo promijeniti u najslavniji sat ikad napravljen, sat koji je čak i bio na Mjesecu. Od dana začetka pa sve do danas, uz izuzetak seta kazaljki, par milimetara u bokovima i boji brojčanika, ostao je praktički nepromijenjen. Mogli bi čak reći da današnja verzija Speedmastera ima više sličnosti s izvornim CK2915 nego što moderni Porsche 911 ima s prvim modelom.

Krajem 2021 godine, gotovo savršen primjerak Speedmastera CK2915-1 s tropic brojčanikom je prodan za rekordnu cijenu od 3,115,500 CHF

Iako je CK2915 oduvijek bio popularan među istinskim zaljubljenicima branda, njegova popularnost je na uzlaznoj putanji od 2018. godine kada je na Phillips aukciji prodan primjerak CK2195-1 modela za 408,500 švicarskih franaka. Rekord tada, međutim rekord koji neće dugo trajati. Svega tri godine kasnije na istoj aukciji je ponuđen izuzetan primjerak s tropic brojčanikom koji je doslovno slomio stari: čak 3,115,500 švicarskih franaka.

CK2195-1 prodan za rekordnih 3,115,500 CHF

CK2915 Speedmaster je bio jedan od najistaknutijih sportskih satova koji su ikada stvoreni. Njegova mat crna pozadina brojčanika s kontrastnim bijelim indikatorima je omogućavala fenomenalnu čitljivost, Broad Arrow kazaljke su u to vrijeme bile unikatne po izgledu a ujedno je bio i prvi chronograph koji je imao Tachymeter skalu na vanjskoj luneti umjesto na vanjskom rubu brojčanika.

Kao priznanje za njihov najvažniji sportski chronograph, te ujedno i prvi sat koji je posjetio Mjesečevu površinu, Omega je obilježila 65. godišnjicu CK2915 Speedmastera s ponovnim izdanjem ovog modela u plemenitom metalu – Canopus Gold.

Omega Speedmaster 321 Canopus Gold and CK2915

Sada već možemo proći detalje nad kojim se svaki ozbiljniji ovisnik o Speedmasteru posebno uzbuđuje. Krenimo od krunice, koja je također napravljena od Canopus zlata ali koja u centru Omega logotipa ima i NAIAD simbol – detalj kojim je Omega posebno označavala vodootpornost svojih sportskih satova na prvim CK2915 modelima.

Luneta, također od iste slitine zlata ima ugravirane Tachymetar oznake s crnim “grand feu” emajlom a oni s malo boljim okom za detalje će uočiti da popularno DON (Dot-over-ninety) i dijagonalnu točku kod oznake 70. Znamo, mislite da nismo normalni, ali ljubitelji Speedmastera u ovom trenutku vjerojatno vrište od uzbuđenja.

Brojčanik je zadržao onaj stari poznati Speedmaster raspored indikatora. Omega je čak i malo izmijenila topografiju slova “O” (tipično za prvu generaciju CK2915 modela), a Broad Arrow kazaljke su također napravljene od iste slitine Canopus zlata. I kao šećer na kraju, vjerojatno i najvažniji detalj: Omega Speedmaster Canopus Gold pokreće legendarni kalibar 321.

Mehanizam, konstruiran ručno od strane jednog urara, ne samo da izgleda identično kao i stari 321 kalibri iz 1960′ i ranije, već i kuca na identičnih 18.000 otkucaja u satu i ima nešto višu rezervu snage od 55 sati.

Ako pogledamo pozadinu sata, kroz safirno staklo se vidi ljepota kalibra 321 s posebnim detaljom koji je namijenjen isključivo vlasniku sata. Na pozadini safirnog stakla ugraviran je Omegin Hippocampus – ikona kojom je Omega označavala svoje Seamaster, Speedmaster i Railmaster modele od 1957. godine – i s unutarnje strane safirnog stakla umjesto oka je umetnut plavi safir.

Na kraju, kako bi upotpunili povijesni izgled, Omega je uparila novi Speedmaster Canopus Gold s 19mm flat link metalnim remenom u brušenoj i poliranoj verziji, izgledom gotovo identičan čeličnom Speedmaster Ed White modelu s istim kalibrom. Po pitanju dostupnosti, Omega je prestala s limitiranim serijama pa tako i ovaj model neće biti tehnički limitiran. Ono što će biti, je vrlo mala serija ovih primjeraka (ne zna se koliko komada) s listom čekanja a radi cijene bi se mogli zapitati da li se uopće isplati zapisati. Naime cijena novog Omega Speedmastera Canopus Gold 321 iznosi nešto manje od 600.000 kuna.