PP_5711_1A_018_DET-3468_RVBcopy

Tiffany Patek Philippe Nautilus prodan za rekordnih 42 milijuna kuna

Ako ste stalni čitatelj Portala Satova ili ste jednostavno entuzijast koji je zaljubljen u horologiju, sigurno vam nije promakla vijest da je Tiffany, dugogodišnji autorizirani diler i partner Patek Philippea predstavio vrlo limitiranu seriju Nautilusa u tirkizno-plavoj kombinaciji brojčanika i čeličnog kućišta.

Lansiran za 170 obljetnicu partnerstva između ova dva branda, autorizirani diler s bazom u New Yorku će proizvesti svega 170 primjeraka Nautilusa koje će ponuditi svojim najprestižnijim kupcima (garantirano su svi već zauzeti).

Međutim doslovno prvi primjerak Tiffany Nautilusa je ponudio sam Patek Philippe na prošlotjednoj Phillips aukciji u New Yorku koja je imala i dobrotvornu namjenu. Ukupna prodajna cifra, uključujući i 26% provizije koju uzima aukcijska kuća će u potpunosti biti donirana u dobrotvorne svrhe k udruzi Nature Conservancy.

Aukciju je otvorio upravo ovaj sat s početnom cijenom od 20.000 dolara, kako bi u drugom krugu naglo skočio na 50.000 pa sve do 500.000. Nakon toga su počeli padati milijuni i konačni udarac palicom predsjednika aukcije Aurel Bacsa, cijena se zaustavila na 5.350.000 dolara bez provizije (6.503.000 dolara s provizijom aukcijske kuće).

Patek Philippe Nautilus phillips auction

Svi su očekivali kako će ovo definitivno biti tzv. rekordan Nautilus, ali gotovo nitko nije očekivao da će moderni sat od čelika na aukciji postići gotovo 120 puta veću cijenu od prodajne. Patek Philippe Nautilus 5711 (“običan”, tamno plavi) je već godinama jedan od najpoželjnijih i najnepristupačnijih modela na tržištu radi nevjerojatne potražnje, čime mu službena prodajna cijena raste s 32.000€ na gotovo 120.000 na sivom tržištu. Za ultra limitiran maslinasto zeleni model Ref. 5711/1A-014 situacija je još i gora. S prodajnom cijenom u Patek butiku od 35.000€, imat ćete sreće ako ga uspijete naći za 500.000€ na rabljenom tržištu.

Patek Philippe Nautilus 5711
Patek Philippe Nautilus 5711

Sve ove iznose je zasjenio Tiffany Nautilus, sat koji će sigurno godinama držati rekord kao jedan od najskupljih novih, čeličnih modela ikad prodan na aukcijama. Sama činjenica da je model rezerviran isključivo za VIP kupce Tiffany branda u buticima New Yorka, San Francisca i Beverly Hillsa je poprilično limitirala kupce iz inozemstva, stoga je i nekako očekivano da su si ljubitelji Nautilusa s pomalo dubljim džepovima dali oduška.

Postavlja se samo pitanje, gdje je granica?!

Patek Philippe Nautilus Tiffany Phillips auction

Želite li se uključiti u diskusiju o Patek Philippe Nautilus Tiffanyu? Bacite oko na službenu temu na našem forumu.