PP_5711_1A_018copy

Patek Philippe predstavio posljednju inačicu Nautliusa: 5711 Tiffany 170th Anniversary

Dame i gospodo, dobro ste pročitali naslov. Sat za koji smo mislili da više neće ugledati svjetlost dana od kako je Thierry Stern, predsjednik Patek Philippea u siječnju ove godine izjavio kako se 5711 Nautilus povlači iz proizvodnje, stiglo je iznenađenje iz Ženeve. I to ne bilo koji Nautilus. Ovog puta zadnji ‘hura’ će imati potpis kuće Tiffany & Co.

Patek Philippe Nautilus Tiffany brojčanik

Tiffany i Patek Philippe

Partnerstvo između kompanija Patek Philippe i Tiffany & Co. datira još iz 1851. godine kada je Tiffany postao prvi službeni diler džepnih satova u Sjedinjenim državama. Partnerstvo je duž 170 godina neprekidne suradnje preživjelo izuzetne promjene u satnoj industriji, ponajviše zadnju veliku promjenu u kojoj je Tiffany & Co. prodan LVMH grupi (TAG Heuer, Hublot, Zenith) za nevjerojatnih 14.7 milijarde dolara.

Iako su svi mislili kako je jedno od najdužih partnerstva u povijesti pod upitnikom, Thierry Stern je danas dao svima do znanja kako Patek i Tiffany ne idu nikamo. U izjavi koju je dao predsjednik Pateka osvrnuo se kako će novi Nautilus biti dvosjekli mač za Tiffany jer će imati velike probleme oko izbora potencijalnih kupaca.

Patek Tiffany brojčanik

Patek Philippe Nautilus 5711 rijetko možete naći ispod 100.000€, trostruko više nego prodajna cijena u službenom butiku

Tiffany 5711 i nove rekordne cijene

Patek Philippe Nautilus 5711 već dugi niz godina ima status ‘jednoroga’, bilo kod kolekcionara, poznatih zvijezda, dilera satova ili ljubitelja branda. To je jedan od onih satova koji su postali nedostižni za prosječnu osobu, ne uzimajući samo u obzir cijenu koja je poprilično visoka već i nedostatak ‘statusa’ koji morate imati da bi imali privilegiju da ga kupite.

Da bi se zaobišao taj nedostatak, mnogi su pojurili na sivo tržište gdje ih je dočekao još jedan ‘udarac u rebro’ – Patek Philippe Nautilus 5711 rijetko možete naći ispod 100.000€, trostruko više nego prodajna cijena u službenom butiku.

Patek Philippe Nautilus 5711/1A-014 zeleni
Patek Philippe Nautilus Ref. 5711/1A-014

Situaciju nije poboljšao niti Ref. 5711/1A-014, Patek Nautilus sa zelenim brojčanikom predstavljen u vrlo limitiranoj seriji (Patek se nije izjasnio o kojim brojevima se radi) i dostupan isključivo najprestižnijim kupcima branda. Ali čisto da dobijete dojam vrijednosti ovih modela, jedan takav Patek Philippe Olive Nautilus je ove godine prodan na Antiquorum aukcijama za nevjerojatnih 500.000 dolara.

Hoće li novi Tiffany Nautilus stoga probiti granicu od milijun dolara? Zvuči dosta ambiciozno, ali i luđe stvari su se događale kod satova koji na sebi nose Patek Philippe ime.

Ali ako uzmemo u obzir da će biti limitiran na samo 170 primjeraka (primjereno za 170 godišnjicu partnerstva između dva branda) i gotovo sigurno proizveden u manjoj seriji nego zeleni Nautilus, novi rekordi će se sigurno vrlo brzo pisati.

Patek Philippe Nautilus pozadina

‘Tiffany’ plava…

Naravno, sve je tom tonu Tiffany plave boje. Sve ostalo ostaje standardno za Nautilus 5711 uključujući identičan kalibar caliber 26-330 S C, prepoznatljivo čelično kućište s vodootpornošću od 120m i integrirani metalni remen s poliranim centralnim linkovima.

Patek Philippe Nautilus Tiffany dial

Pozadina sata na safirnom staklu prikazuje i godine kolaboracije (uočite mali easter egg na zadnjoj znamenci 2021) a kazaljke, satni indikatori pa i okvir datuma su dobili tretman crnog PVD finiša. Onih sretnih 170 izabranika će morati izdvojiti $52,635, što vjerujemo neće predstavljati problem jer će u najgorem slučaju deseterostruko vratiti uložen novac.

Pridružite se u diskusiju o ovom modelu na našem FORUMU.