Tudor Black Bay 58 Portal Satova

Tudor Black Bay 58 Blue – Da li je hype opravdan?

Kada je Tudor lansirao Black Bay 58 prije točno tri godine, vrlo brzo je postao jedan od onih satova koji je završio na ‘zloglasnim’ listama čekanja. Po mnogima, s punim pravom, jer ako ste zagriženi fan Rolexovog Submariner dizajna prije keramičke ere u nešto manjoj dimenziji nego današnjih 41mm, a da pritom ne želite sve one nedostatke koje donose stariji satovi, Black Bay 58 je bio pun pogodak.

Tudor_Black_Bay_Blue_2 Tudor_Black_Bay_Blue_3

Iako osobno preferiram veće satove od 39mm i u večini slučaja biram takve satove za recenzije, nešto me privlačilo kod ‘pedesetosmice‘ da ju testiram i vidim u čemu je tolik hype nastao oko običnog divera koji će mi na kraju dana gotovo sigurno biti premalen.

Ako ste kojim slučajem preskočili recenziju Tudor Black Baya 58 sukus je sljedeći: sat me oduševio! Tudor Black Bay 58 je upravo ono što se Rolex u današnje vrijeme nikad ne bi usudio napraviti, odnosno drugim riječima, sat je mix najboljih hitova iz Tudor i Rolex manufakture zapakiran u mid-size kućište praktički idealnih proporcija i na kojem stoji vjerojatno svaki tip remena (uključujući i tirkizni – kladim se!).

Tudor_Black_Bay_Blue_4 Tudor_Black_Bay_Blue_5

Ove godine nažalost nismo imali BaselWorld (khm .. Covid) i onu tipičnu ludnicu u travnju kada svi željno iščekujemo novitete. Međutim, urarski brendovi nisu pognuli glavu i otkazali premijere svojih satova, već su odlučili prezentirati svoje novitete online – preko socijalnih mreža. I vjerujte mi, prvog srpnja Instagram je gorio.

Tudor_Black_Bay_Blue_6

Kako sam letimično prelazio kroz tehničke specifikacije novopredstavljenog Black Bay 58 Blue modela, primijetio sam da nema apsolutno nikakvih novosti. Sat je – plavi, točka! Doslovno plavi Black Bay 58 iz 2018. godine. Nije da su se dizajneri iz Tudora nešto pretrgli oko novog dizajna, ali ponovno se ponavljala ona priča od prije tri godine kada je izašao i prvi manji Black Bay. Doslovno svi su poludjeli za njime.Tudor_Black_Bay_Blue_7

Nakon nekoliko dana primim telefonski poziv s ponudom da testiram novinarski primjerak novog Black Baya 58 u plavoj boji, ali pod jednim uvjetom: „Nosi ga tri tjedna kao što nosiš sve svoje satove, ne brini za ogrebotine, udarce i vibracije i da – roni s njime!“ Nije bilo teško reći „I’m in!!“.

Kada sam otvorio kutiju dočekao me onaj poznati „Submariner“ layout brojčanika uparen s fenomenalnim, ali zbilja fenomenalnim Tudor NATO remenom. Međutim ovaj puta, sat je izgubio toplinu zlatnog (gilt) natpisa, kazaljki i bež iluminacijskog premaza, te je zamijenjen indikatorima i kazaljkama od bijelog zlata. Nevjerojatno koliko promjene prema hladnijem spektru boje može utjecati na to kako doživljavamo brojčanik. Iako je načelo identičan sat kao i onaj iz 2018, razlike uživo su nebo i zemlja.

Tudor_Black_Bay_Blue_8

Novi Black Bay 79030B je direktno vezan na reference Tudorovih Submarinera (7016 i MN75 94010) iz sredine 70′ godina prošlog stoljeća, popularno nazvanih „Snowflake“ i MN (Marina Nationale). Oba modela mjere 39mm u promjeru, oba imaju plavu lunetu i plave brojčanike, oba „Snowflake“ kazaljke i izuzetno čitljive brojčanike.

Tudor_Black_Bay_Blue_9

Tudor 9410 i Tudor Black Bay 58 Blue 79030B (izvor: hodinkee.com)

Međutim, boja je u ovoj priči najvažnija, stoga je vrijeme da se pozabavimo s njom. Najjednostavnijim riječima bi ju opisao kao kombinacija vrlo tamno plave boje s metalik efektom koja ovisno o kutu na koje ju udara svjetlost može biti vrlo saturiranog intenziteta ili gotovo crna. Ovaj model nije prvi Tudorov rodeo s plavim nijansama, njihovi poznati modeli Pelagos i Black Bay u 41mm također dolaze u plavim varijantama, ali niti jedan nisu ovog tona brojčanika i lunete.

Tudor_Black_Bay_Blue_10

Mehanizam je i dalje identičan kao i na prethodnom Black Bay 58 modelu – minijaturan 26mm u promjeru MT5402 kalibar koji ne samo da posjeduje COSC certifikat, već u toliko malom paketu je uspio ugurati i 70 sati rezerve snage.

Tudor_Black_Bay_Blue_11

Kao i tri godine stariji brat s vintage buke-om, novi Black Bay 58 Blue ima 39mm široko kućište s visinom od minijaturnih 11,9mm (od kojeg zakrivljeno staklo uzima popriličan komad te dimenzije) i praktički idealnu lug-to-lug dimenziju od 47mm. Širina remena je ostala na standardnih 20mm, stoga ako vam je mijenjanje remena svojevrstan hobi, na tom djelu nećete biti zakinuti. Zapravo sat je bukvalno identičan prijašnjem Black Bayu 58 bez ikakvih vintage dodataka i to je možda i najbolja stvar kod ovog modela.

Iako patinirana iluminacija i gilt kazaljke imaju neku vintage draž, nisu za svakog. Tamnoplava boja s toplom saturacijom pod određenim kutevima nema onaj šaljivi odbljesak kao na Pelagosu ili Rolex Smurf-u te je kompletno matirana na brojčaniku i luneti što je zapravo idealna kombinacija za inkognito sportski sat.

Luneta je i dalje ostala kao primjer najboljeg click-feedbacka na ronilačkim satovima sa 60 pomaka ( i jednim – dubljim na 12h, tako da znate točno kada je luneta savršeno poravnata). Drugim riječima, ako ste ikad baratali sa zupčanikom kvalitetnog trezora, znat ćete kakav je osječaj pod rukom.

Tudor_Black_Bay_Blue_13

Nakon nekoliko dana nošenja Black Bay-a 58 Blue shvatio sam da sam totalno nepotrebno uzeo G-Shock i Panerai na godišnji odmor. Ne iz razloga jer je ovaj model nov i mogu ga nositi bez ikakve brige na pameti, nego čisto jer je toliko nemoguće udoban. Načelno volim nositi veće satove (42+ mm) i nisam mislio da ću izdržati nekoliko dana s relativno malim satom na ruci. Ali aktivnosti poput plivanja, trčanja i ronjenja su pokazale da ne samo da je sat udoban već i praktički neprimjetan po pitanju njegove mase.

Tudor_Black_Bay_Blue_14

I znam što ćete reći, kakav je sada big deal oko Black Bay-a koji je dobio samo plavu boju? Pa načelno nikakav, Tudor ne može svake godine izbaciti revolucionaran proizvod (ostalom, prošle godine ste imali Tudor P01, ako to nije ekstravagantno, onda ne znam što je!) a načelno, zašto i bi? Zašto bi ponovno trebali izumiti kotač kada imaju recept za tako dobar sat koji naprosto funkcionira? Moramo se prisjetiti da Black Bay je Tudorov core business sat, model s kojim su se ponovno nacrtali na radaru kolekcionara i tipova koji umjesto obiteljskog i praktičnog karavana radije biraju sportski automobil u kojeg ne stanu ni poštena kolica za bebača.

Znate zašto? Zato što je to zabavno!

Tudor_Black_Bay_Blue_15

Znate što nije zabavno? Kupnja Rolex Submarinera. To je odluka koja se donosi s razumom, dozom odgovornosti i zrelosti. Kupnja Tudora je upravo suprotno – kupnja Tudora je zabavna jer nakon što ga iznosite 20+ godina u slanom moru, znoju i nebrojnim padovima, aluminijski insert lunete će nositi ožiljke ‘zabave’ koju ste proživjeli sa satom. Rolex Submariner će ostati identičan kao i prvog dana kupnje, zahvaljujući modernim materijalima koji onemogućavaju patinu.

Na vama je da odlučite koji ste tip.

Tudor_Black_Bay_Blue_16 Tudor_Black_Bay_Blue_17

Hvala uraru Mamić na organizaciji testiranja novog modela a Tudor Black Bay 58 Blue možete kupiti kod zastupnika za Rolex i Tudor – Mamić1970.