omega310-32-42-50-02-001amb-jpg.

Omega Speedmaster Silver Snoopy Award 50th Anniversary

Okay, Houston, we’ve had a problem here” je rečenica koja će sigurno ostati jedna od najupečatljivija izreka u povijesti NASE. Izjava koju je uputio astronaut Jack Swigert nakon što je uslijed rutinske operacije miješanja spremnika kisika dovelo do eksplozije servisnog modula Apolla 13 na putu za Mjesec je mogla završiti kao najveća tragedija u Apollo programu, ali zahvaljujući spremnom timu na Zemlji i opremi koju su astronauti koristili (ujedno i Omega Speedmaster ručni sat koji se pokazao kao ključan komad opreme), posada Apolla 13 se uspjela sigurno vratiti na Zemlju.

Dana 05.10.1970 astronauti Haise, Swigert i Lovell su nagradili Omegu i zaposlenike NASE Silver Snoopy značkom, najvišim ordenom koji se poklanja zbog profesionalnosti, predanosti i izvanredne podrške koja je uvelike poboljšala sigurnost svemirskih letova i uspjeh misije. Kako bi proslavila 50. obljetnicu Silver Snoopy nagrade, Omega je predstavila treći u nizu Speedmaster Silver Snoopy Award 50th Anniversary.

Omega_Silver_Snoopy_2

Potpuno novi 50th annv. model je predstavljen u klasičnom Speedmaster 42mm kućištu kojeg već jako dobro poznajemo iz prijašnjih modela, doduše ovog puta u kombinaciji bijelog brojčanika i plavih detalja na luneti, kazaljkama, indikatorima pa čak i plavom tekstilnom remenu. I naravno, vjerojatno najvažniji detalj – Silver Snoopy se nalazi kao reljefni amblem na 9h poziciji, unutar subdial-a za tekuće sekunde.

Omega_Silver_Snoopy_3

Posljednji Silver Snoopy L.E. je predstavljen 2015 i imao je brdo vrlo interesantnih easter egg-ova poput Snoopy-a koji leži na kućici i iznad kojeg stoji oblačić s izjavom (“Failure is not an option” – poznata izjava Ed Harrisa iz filma Apollo 13) i unutarnji chapter ring s natpisom “What can you do in 14 seconds? (referenca na 14 sekundno paljenje glavnih motora kojim je ispravljena putanja povratka Apollo 13 posade na Zemlju, mjerena upravo sa Speedmasterom Pro).

Iako novi Silver Snoopy je lišen takvih detalja na brojčaniku, njegov glavni adut je na pozadini (o tome vrlo uskoro). Brojčanik je kompletno napravljen od srebra (Omega je čak i ugravirala AG925 iznad centra brojčanika) a kazaljke, Omega logo kao i indikatori su premazani PVD modro plavom bojom koja daje izvrsni kontrast i čitljivost naspram svijetlog brojčanika. Luneta je napravljena od kombinacije keramike i bijelog emajla, a oni pravi watch geekovi će uočiti čak i DON (Dot Over Ninety) detalj.

Omag_Snoopy_award_4

Brojčanik je zbilja poseban ali morat ćete se složiti da je pozadina sata priča za sebe. Međutim, postaje još bolje. Ne samo da je pozadina prikazana u svojevrsnom 3D efektu s Mjesecom i Zemljom u pozadini, već je i cijela pozadina animirana. Tako Zemlja, koja je spojena direktno na tekuće sekunde na prednjoj strani mehanizma se konstantno okreće brzinom od 60 okretaja u minuti. Omega je također kreirala nešto što zovu “Magic hand” a zapravo radi se o nevidljivoj kazaljci koja je spojena direktno na osovinu chronograph kazaljke, a prikazuje animaciju Snoopya koji “putuje”u svom bijelom CSM-u (Command and Service Module) tamnom stranom Mjeseca.

Omega_Silver_Snoopy_5

Za pokretanje je zaslužan legendarni Speedmaster mehanizam, ali doveden u današnje moderne standarde. Noseći novu referentnu oznaku, cal. 3861 je modificirana verzija kultnog 1861 ručno navijanog kalibra kojem je rezerva snage podignuta na 50 sati i po novom standardu mehanizam ima METAS certifikat. To znači da je u potpunosti otporan na magnetska polja do jačine od 15.000 Gaussa, posjeduje Co-Axial zaprečni sustav i ima garantiranu točnost u rasponu od 0/+5 sec na dan.

Omega_cal_3861 Omega_Silver_Snoopy_7

Ono što je pomalo iznenađujuće kod Omege je što ovaj model neće biti limitiran brojčano, doduše to ne znači da mu neće biti limitirana proizvodnja. S obzirom da su svi Snoopy modeli iznenađujuće traženi satovi, lista čekanja za ovaj model bi se mogla razvuči i po nekoliko mjeseci.

Omega Speedmaster Silver Snoopy Award 50’th Anniversary će se prodavati po cijeni od 9.600€.