IMG_0208111

Tudor Black Bay 58 RECENZIJA

Satovi dolaze u svim oblicima i dimenzijama, ali percepcija oko veličine uvelike ovisi o karakteristikama zapešća na kojem će sat stajati. Doduše, među zajednicom ljubitelja satova postoji ‘neslužbeni’ konsenzus da veličina, odnosno promjer kućišta postoji u optimalnoj veličini. Ta optimalna, “savršena” veličina se mijenja kako se mijenjaju i trendovi, nešto što se prije 70 godina smatralo muškom veličinom sata danas se smatra premalenim i za ljepši spol. S druge strane početak novog stoljeća je obilježio trend predimenzioniranih satova koji su kako vrijeme prolazi u padu. Ali nekako se uvijek vratimo tom optimumu, koji kada se uzmu svi parametri u obzir, se kreće od 39-40 mm.

BB51_1

U bogatoj povijesti horologije, niti jedan tip sata nije generirao više varijacija, interpretacija, krađe dizajna i ponovnog oživljavanja kultnih modela kao što je to uspjelo modernom ronilačkom satu iz sredine prošlog stoljeća. Ako ste prvo pomislili na Rolex Submariner, totalno ste u pravu i upravo je to i razlog takve popularnosti i uspješnosti tog već kultnog ronilačkog sata. Umjerena ‘unisex’ veličina, rotirajuća dive luneta, visoka vodootpornost, tanko kućište, odlična i udobna metalna narukvica i praktički neuništiva pouzdanost su doveli taj sat na prvo mjesto kada vam netko spomene pojam “ronilačkog sata”.

I iako je Rolex dominirao praktički cijelu svoju povijest od prvog 6204 Submarinera, načelno je nepoznanica da je Tudor, sestrinska tvrtka Rolex-a nakon samo godinu dana od predstavljanja, točnije 1954. godine izbacio Oyster Prince Submariner 7922. Tudor, kako ga je zamislio Hans Wilsdorf (osnivatelj Rolex-a) je trebao predstavljati istu kvalitetu koju pruža i Rolex, samo po nižoj cijeni, najviše zahvaljujući modificiranim Fluerier i kasnije ETA mehanizmima, za razliku od Aegler mehanizma koji se ugrađivao u daleko skuplji Rolex Submariner.

BB58_2

Kućište, krunica, poklopac kućišta, narukvica, čak i luneta su godinama bili zajednički dijelovi koje su istovremeno koristili Rolex i Tudor (čak većina vintage Tudor Submarinera ima na kućištima “Rolex” logotipove i oznake) tako da je mehanizam zapravo bio jedina varijabla koja je diferencirala oba modela.

Kako se Tudor počeo pomalo odvajati od Rolexa i stvarati svoj brand, odlučio je izbaciti svoj prvi Black Bay model koji je gotovo instantno postao hit među starijim ali i novim kolekcionarima. Tudor je napravio nešto što zapravo nije do tog trenutka pošlo za rukom niti jednom drugom proizvođaču: umjesto da izbace re-issue jedan od svojih kultnih modela, odlučili su se za potpuno radikalan korak, izbaciti model koji je mix njihovih najboljih modela u 60 i nešto godina.
Tako je Black Bay imao gilt brojčanik ispiran Submarinerom 7922, vintage tip kućišta s bočnim poliranim bevelima i oversized krunicu s kraja 1950’ te Snowflake kazaljke s vojnih modela koji su izdani 1970’. I sve to upakirano u premium paket s pouzdanim ETA mehanizmom koji je kasnije dobio i svoju in-house varijantu.

BB58_3

Od tog trenutka, Black Bay je već ostavio svoj znak i novi modeli su krenuli stizati: nove boje, novi materijali, čak i nove veličine (36mm i 44mm Bronzo, Chronograph, GMT)…u nešto više od osam godina Black Bay je postao jedan od satova koji se “moraju probati” ako se imalo bavite kolekcionarstvom satova.

Iako je Black Bay bio dimenzijama vrlo umjeren i udoban sat (41mm promjera i 14mm debljine) rijetke su bile situacije u kojima nije djelovao … velik. Problem nije bio u težini ili u promjeru, već u samom dizajnu kućišta. Umjesto da podjeli kućište u tri zasebna dijela, Tudor je bokove kućišta ostavio u punoj debljini koji su na ruci djelovali poprilično visoko. Pokušali su to ispraviti s GMT modelom tako da su bokove kućišta stanjili na donjoj fronti, ali rješenje za kojim su vapili ljubitelji Black Bay-a je bilo: dajte nam manje kućište! Na iznenađenje svih, Tudor je odgovorio 2018. predstavljanjem 58-ice, 39mm Black Bay-a koji je popunio rupu u kolekciji između unisex 36mm i većeg 41mm modela.

bb58_4

Za referencu, pojedini kultni modeli su izvorno predstavljeni u toj dimenziji, 1957. god. Omega Speedmaster i 1972. g. Audemars Piguet Royal Oak. Samo milimetar u plus i već dolazimo do 1969. Zenith El Primera i naravno Rolex Submarinera.
Veličina kućišta od 39 mm navodno najbolje balansira omjer udobnosti sata na zapešću i praktičnosti u svakodnevnim situacijama. Sat nije niti prevelik niti premalen, a debljna od svega 11.9mm možda tome i najviše pridonosi. Ako ga usporedimo s većim bratom, punokrvnim Black Bay-om 41, razlika u promjeru / debljini je svega 2mm. Ne čini se puno, ali vjerujte mi, na ruci je dan i noč. Prije nego što uopće stavite sat na ruku, Black Bay 58 se čini daleko laganiji, bolje balansiran i udobniji sat.

BB58_5

Ako ste imalo ljubitelj vintage ronilačkih Rolexa a niste spremni odvojiti svotu dvosobnog stana u Zagrebu za jedan dobar primjerak, BB58 bi bilo pametno razmotriti. Kao prvo – kućište, je nešto najsličnije što u današnje vrijeme možete kupiti novo a da ima osjećaj vintage sata na ruci. Sjetimo se, Tudor je sestrinska tvrtka Rolex-a, stoga znaju poneku stvar kada se radi o dizajnu kućišta.

Kao i dosadašnji Black Bay modeli, i ovaj krasi polirani rubni bevel na prihvatima za remen (detalj koji je Rolex izbacio predstavljanjem Maxi kućišta prije desetak godina) a prihvat remena je smanjen s 22mm na daleko ugodnijih 20mm.
Na biranje imate čak tri opcije: sat možete kupiti s metalnim remenom, na kožnom i NATO tekstilu i ako se odlučite na drugu ili treću opciju, pogriješit ćete. Iako možda vizualno metalni remen neće odgovarati puristima koji će prigovarati na lažne zakovice na bokovima, remen je konstruiran vrhunski i iznadprosječno je udoban na ruci. Kožu ili NATO uvijek možete dodati kasnije.

BB58_6

A kad već pričamo o remenima, BB58 je jedan od onih rijetkih kojima stoji apsolutno sve kao što možete vidjeti iz priloženih fotografija.
Ako bacimo oko na kompletnu liniju Rolex Submariner modela, vjerojatno se neće na prvu primijetiti nekakav napredak kroz povijest – međutim stvari su se poboljšale više nego što i mislite. Kao što je nastao pomak iz aspekta sata kao alata za mjerenje vremena u luksuznu robu, tako je i nastala mala revolucija unutar kućišta korištenjem modernih tehnologija poput silicija, keramike i otpornih slitina.

Takve promjene su najuočljivije na mehaničkim mehanizmima (proizvođači ih vole nazivati in-house mehanizmima) i iako ih manufakture u današnje vrijeme vole predstavljati kao svoje najviše dostignuće, nije to uvijek bio slučaj – Rolex je svoje kalibre kupovao od švicarskog proizvođača Aegler, Heuer je mehanizme radio u kolaboraciji s nekoliko manufaktura a čak slavni Patek Philippe je vrlo često koristio mehanizme od Jaeger LeCoultre-a i Lemanie.
No uz moderne CNC CAD tehnologije u današnje vrijeme je daleko jednostavnije napraviti mehanizam ‘iz nule’ stoga je Tudor postojeći kalibar iz Black Bay-a 41 uspio smanjiti na s 31.8mm na 26mm, uz uvjet da zadrži iste COSC norme preciznosti (+6/-4 sec na dan) i rezervu snage od 70 sati. Taj kalibar je danas poznat kao MT5402.

Čini se da je ovih dana sve postalo skupo u toj mjeri da je postalo i pomalo smiješno. Automobili, nekretnine, odjeća… gotovo sve je u uzlaznoj putanji i koliko se čini, neće se uskoro promijeniti na bolje. U svijetu satova nažalost nije ništa bolje, čini se da je postalo normalno izdvajati 5000+ € za satove sa Sellita/ETA mehanizmima koji se mogu naći u daleko jeftinijim satovima, a bilo kakav ulazak uz švicarski in-house svijet košta znatno više.

BB58_7

Stoga je i ugodno iznenađenje bilo za Tudor kada su objavili da će cijena BB58 biti oko stotinjak eura manje nego stariji model od 41mm. Načelno razvoj novog kućišta i mehanizma košta popriličnu sumu pa nerijetko manji i novi satovi koštaju više. Znači za cca 3550€ koliko košta BB58 na metalnom remenu dobijete čelični diver, sposoban zaroniti do 200m dubine, safirno staklo, metalni remen s izvrsnom kopčom, in-house kalibar sa 70 sati rezerve snage i silicijskom nemirnicom koja je otporna na magnetna polja, napravljen od strane branda koji radi pod krovom Rolex-a … za 3550€!

Stavimo li to malo u perspektivu, sat koji je funkcijski i vizualno najsličniji Black Bayu 58 je Rolex Submariner za kojeg morate izdvojiti 7.800€ što je cca 2.2 puta više novaca. Da li je Rolex Submariner 2.2 puta bolji sat?
No pitanje na koje ćete sigurno tražiti odgovor je da li je Black Bay 58 jednostavno presličan Rolex Submarineru? Naravno da je. I normalno da je, jer je originalni Tudor Submariner rađen na identičnom kućištu kao i Rolex Submariner, to je jednostavno nemoguće izbrisati. Ali čisto zamislite obrnutu situaciju, da tražite sat tih dimenzija, tog gilt brojčanika s oversized krunicom i čistog dizajna brojčanika bez datuma koji ima Rolex logotip. Taj model nažalost ne postoji u Rolex katalogu, a za starije modele se ponovno vraćamo do vrijednosti onog dvosobnog stana u Zagrebu.

Razlog je taj što je Rolex konzervativan i ozbiljan, fokusiran je na budućnost iako poštuje prošlost svojih kultnih modela. Tudor je buntovni brat koji se s nostalgijom sječa prošlosti i koji ima petlje izbaciti sat koji je Frankenstein svojih najboljih hitova. U mojem vokabularu, to je sat kojem jako dobro stoje ogrebotine, ogrebotine koje pričaju priču kako je sat živio na ruci vlasnika. To je sat koji će s vremenom (kojih 10-15 godina) konstantnog bombardiranja UV zrakama razviti onu finu faded patinu na aluminijskoj luneti koju je nemoguće dobiti na keramici kakvu ima Rolex Submariner.

BB58_8

Oduvijek sam bio ljubitelj Black Bay-a, onog originalnog s crnom lunetom, ali iz nekog razloga ga nikad nisam kupio. Možda zato što mi sat toliko odgovara po svim karakteristikama i dimenzijama da sam se bojao da će mi ostali satovi dosaditi uz njega (da znam, zvučim lud). I osobno preferiram veće satove, držim se mjere 42-44 mm jer sam takvih gabarita. Ali Black Bay … mislim da bi ovaj puta išao na 58. Od momenta kad sam ga stavio na ruku, praktički ga nisam skidao dva tjedna i mislim da je to najvažniji adut ovog modela – udobnost na ruci. Osim što je praktički monokromatski i srednje veličine sa standardnim prihvatima, jedan je od rijetkih satova kojima gotovo svaki tip remena paše. Zapravo ovo bi mogao biti dobar kandidat za kolekciju od jednog sata, ako to uopće postoji. Jedan sat i dvadesetak remena za svaku priliku, od rintanja u uredu do surfanja po valovima Jadrana. Amerikanci imaju izreku za tako nešto: “Go anywhere, do anything” sat.

Tudor Black Bay možete kupiti kod zastupnika za Rolex i Tudor – Mamić1970