baselworld-communication_rectangle

Rolex, Tudor, Patek Philippe, Chanel I Chopard napuštaju Baselworld

U službenom priopćenju koje je Rolex u jutarnjim satima (14.travnja.2020) pustio u javnost, potvrđeno je kako Rolex, Tudor, Patek Philippe, Chanel i Chopard neće prisustvovati na BaselWorldu od sljedeće godine, najvećem sajmu urarstva i urarske industrije. U priopćenju je također objašnjeno kako će Rolex u partnerstvu s navedenim brendovima pokrenuti svoj “sajam” u Ženevi pod vodstvom FHH (Fondation de la Haute Horlogerie) koji su ujedno i organizatori Watches and Wonders sajma (bivši naziv SIHH). Trenutačno još nije poznato ime novog sajma, ali zna se da će se održavati paralelno s Watches and Wonders sajmom na Palexpo Geneve u travnju 2021. godine i da će ostale urarske manufakture također moći prisustvovati pod krovom novog sajma po uvjetima koji će biti kasnije izneseni.

Razlog za ovu odluku se mogao nagovijestiti u novostima koje su zadesile javnost u posljednja dva tjedna. Prva je bila odluka Rolex-a i Patek-a kako će ove godine odgoditi predstavljanje noviteta radi novonastale globalne situacije vezane na COVID-19 virusa, a druga je bila vezana na komplicirane pregovore i otvoreno pismo glavnog marketinškog menadžera Hubert du Plessix-a prema upravi Baselworlda u kojoj su zahtijevali povrat sredstava koje je Rolex platio za najam paviljona Basel sajma za 2020 godinu i koji je odgođen. Očigledno je da konsenzus nije postignut a rezultat je i službeno priopćenje koje možete pročitati u nastavku.

Rolex napušta Baselworld

Uglavnom, ovo bi mogao biti i posljednji čavao u lijes za Baselword kakav ga poznajemo. Urarska industrija, izlagači i novinari godinama iskazuju svoje nezadovoljstvo s organizacijom i visokim cijenama Basel sajma (Swatch grupa koja je godišnje izdvajala preko 50 milijuna CHF se odlučila povući 2018. godine sa sajma) i već su sada tri od četiri najveća izlagača povukli svoje mjesto za sljedeću godinu (očekuje se i službeno priopćenje četvrtog – LVMH grupe, svaki trenutak: UPDATE 17.travnja 2020. LVMH službeno potvrdio kako se povlači s BaselWorld sajma). Što će to značiti za industriju i ljubitelje satova? Vjerojatno da nas čeka najmanje godinu dana do predstavljanja novih satova. Ali zato pratite naš FORUM jer ćemo vas obavještavati kako će se situacija razvijati.