omega_311_30_40_30_01_001_pub_jpg-3

Omega Speedmaster Caliber 321 ‘Ed White’ u čeliku

Prije točno godinu dana na današnji #speedyutorak, Omega je najavila povratak kalibru 321 (čiju najavu možete pratiti na našem forumu). Ako ste relativno friški u svijetu satova vjerojatno vam je ova informacija promakla ali za jednog okorjelog Speedmaster fana, to je vjerojatno bio najljepši dan u prošloj godini. Kalibar 321 prema mnogima nosi status “legendaran”. Ne samo da je u pitanju mehanizam koji je na kraju krajeva završio na rukama astronauta u NASI, već je i jedan od najpouzdanijih i najboljih mehanizama koje je Omega koristila u svojim chronograph satovima. Očigledno je bilo da se Speedmaster s legendarnim kalibrom namjerava vratiti. što se na kraju i dogodilo, doduše u platinastoj verziji i vrlo limitiranoj seriji po cijeni od nemalih cca 60.000€. Auch.

Čelična verzija s legendarnim Cal. 321 je već postala utopija, ali od današnjeg dana i taj je model uvršten u Speedmaster kolekciju s referencom 311.30.40.30.01.001 te je baziran na vintage Speedmasteru (105.003) kojeg je nosio astronaut Ed White tijekom misije Gemini IV 1965. godine.

Iako se već godinu dana špekulira o dolasku novog cal. 321 Speedmastera, razvijeno je stotinjak teorija o tome kako bi trebao izgledati. S jedne strane originalni Speedmaster modeli su koristili straight lug kućišta užeg promjera u odnosu na Professional kućišta sa zakrivljenim prihvatima i promjera 42mm dok je originalni Moonwatch (sat nošen na Mjesecu) imao potonje, veće kućište. Kako je za platinasti i vrlo limitirani model odabran moderniji tip kućišta, Omega se za čelični cal. 321 ipak odlučila na tradicionalan pristup iz CK2298 kolekcije – kućište ravnih prihvata ukupnog promjera 39.7mm, bez štitnika za krunicu i bez štitnika za pušere.

Originalni Speedmaster 105.003 “Ed White” iz 1965

Iako će socijalne mreže, internet blogovi i puristi prštati komentarima i nezadovoljstvom odluke Omege da koriste safirno staklo, keramički insert lunete i prozirni poklopac na kućištu (što mislim da je odlična stvar, Cal. 321 je gušt gledati u radu), bit će i onih koji će biti oduševljeni malim detaljima koje bi samo iskusno oko moglo primjetiti na starijim modelima iz ’50, ’60 i ’70. godina. Detalji poput stepeničastog brojčanika, starog Omega logotipa izvedenog u metalu, protuutega na chronograph kazaljci u obliku suze pa čak i DON (Dot Over Ninety) lunete koji samo pokazuju koliko je Omega truda uložila da ovaj model bude što reprezentativniji originalu. Kućište također ima 19mm prihvate za remen, a metalna narukvica izgleda kao moderna reinterpretacija ref. 1039.

Novi Cal. 321 je zapravo identična interpretacija mehanizma i nešto što su pravi hardcore kolekcionari priželjkivali godinama. Omega je uzela originalne nacrte i sheme druge generacije .321 i laserskim skeniranjem su uspješno napravili 100% repliku. Jedina uočljiva razlika u odnosu na originalni mehanizam je zamjena djelova od bakra sa komponentama napravljeni od Sedna zlata koje je više kemijski stabilniji element. Sve ostale komponente su virtualno identične, pa čak i chronograph transfer wheel napravljen od identičnog njemačkog srebra.

Nažalost moramo se dotaknuti i najvećeg problema ovog modela – njegove cijene. Iako službenu cijenu za naše tržište još nemamo, Omega u Švicarskoj ovaj model namjerava prodavati po cijeni od 13.000 CHF (računajte i PDV na tu cijenu). Nije malo, pogotovo ako uzmete u obzir da regularni Moonwatch koji je još uvijek najsličniji satu koji je bio na Mjesecu možete dobiti za manje od upola te cijene. Međutim, u neku ruku, cijena ovog modela je i opravdana. Za početak, ovo neće biti regularan produkcijski model. Ne, krivo ste pomislili da će biti limitiran u klasičnoj Omega maniri. Neće biti limitiran brojkom već mogućnošću isporuke.

Ed White Gemini IV sa svojim 105.003

Vidite, proizvodnja ovih modela sa kalibrom .321 nije regularna i automatizirana, već je za sklapanje kompletnog mehanizma i sata zaslužan jedan urar. On sastavlja mehanizam, on sastavlja sat i on vrši svu kontrolu rada i kvalitete. A to zahtjeva vremena i truda. Neke neslužbene brojke govore kako bi se proizvodnja mogla vrtiti oko 1000-2000 komada godišnje, što je na 1.000.000+ satova iz Omegine proizvodne linije zbilja mali postotak. Uostalom, ovo je i sat namijenjen za nekog koji zbilja poštuje Speedmaster priču i zna što plaća u tom rangu cijene.

Više na OmegaWatches.com