BB S&G Snowflake hour hand fitting

50 godina TUDOR „snježne pahulje“ (1969. – 2019.)

Danas slavne karakteristične značajke satova TUDOR, uglate kazaljke popraćene karakterističnim brojčanicima s kvadratnim oznakama sati, prvi put su se pojavile u TUDOR katalogu 1969. godine. Tada su krasile dva ronilačka sata, odnosno referentne oznake 7016 i 7021. Ovaj dizajn bio je inovativan jer je omogućio da se na kazaljke i brojčanike nanese puno svjetlećeg materijala, čime se jamči izvrsna čitljivost u svim uvjetima. Devedesetih godina prošlog stoljeća, ljubitelji satova počeli su nazivati ​​sve TUDOR ronilačke satove koji prikazuju ovu konfiguraciju kao „snježna pahulja“ Submarinera (“Snowflake Submariners“), budući da je ovaj dizajn pomalo podsjećao na oblik djelomične snježne pahulje.

Dizajn “snježne pahulje” postao je popularan kod kolekcionara koji su ga rano prihvatili i korišten je za široku upotrebu od strane ronilaca francuske mornarice sve do sredine 2000-ih godina. Neke od najvećih svjetskih mornarica također su ih odlučile koristiti za svoje ronioce, uključujući američku i kanadsku mornaricu, kao i talijansku i mnoge druge.

Prvi put predstavljena 1969. godine i korištena do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, isključivo za ronilačke satove, konfiguracija “snježne pahulje” ponovno se našla u kolekciji Tudor, predstavljenoj na Baselworldu 2012. godine, zajedničkim predstavljanjem popularnih modela Black Bay i Pelagos. Danas je to najcjenjeniji i najpoznatiji element TUDOR dizajna, koji se može vidjeti u linijama Black Bay i Pelagos.

Istražite kolekciju TUDOR satova u Mamić 1970 butiku u Ulici Frane Petrića 7 u Zagrebu koji je ponosan član međunarodne mreže Tudor zastupnika.
www.mamic.com.hr