IMG_9330

Oris Pro Diver Dive Control RECENZIJA

Iako je prošlo puna tri mjeseca od najvećeg urarskog sajma u Baselu, još uvijek nije pao interes na modele koji su tamo predstavljeni. Ronilački satovi, tematski vjerojatno i najzastupljeniji u svakoj kolekciji imalo ozbiljnijeg proizvođača satova su se nekako izgubili u 2019. godini, kao da se tržište malo zasitilo i trend satova zaokrenuo u smjeru pilotskih i racing modela.
No vratimo li se prije Basel sajma, točnije na početak godine, predstavljen je jedan model koji je pomalo prošao ispod radara a radi se o zbilja impresivnom ronilačkom chronographu iz manufakture Oris. Riječ je o limitiranoj seriji iz njihove najekstremnije i najskuplje kolekcije ProDiver u ludoj crno-žutoj kombinaciji boja nazvanoj Dive Control.

Prije svega da neke stvari raščistimo: Oris Prodiver Dive Control nije sat namijenjen za tzv. „desk diving“ i koji će eventualno jedinu avanturu okusiti u obliku par kapi na kišni dan. Sa zastrašujućih 51mm u promjeru u kombinaciji sa žutim gumenim remenom (u paketu dolazi i s diskretnim – mat crnim) i deklariranom vodonepropusnošću od 100 bara (1000m) ovaj sat je više ronilački alat nego accessory za duge šetnje plažicom.

Razvijen u suradnji s Romanom Frischknechtom, jednim od svega nekolicine profesionalnih offshore ronioca iz švedske, Dive Control je opremljen sa specijalnom zaštitom lunete RSS (eng. Rotation Safety System – više o tome nešto kasnije) i s HEV ventilom (eng. Helium escape valve) koji je izuzetno bitan roniocima koji borave u saturacijskoj atmosferi unutar ronilačkog zvona na dnu mora. Čak i da niste ronioc i da niste upoznati s akronimima iz prethodne rečenice, vjerojatno vam je jasno da ovo nije sat namijenjen rekreativcima.

I iako sam siguran da bi ovaj sat mogao biti primamljiv za nošenje po uredu od ponedjeljka do petka, više je namijenjen ljudima koji su kombinacija ronioca i ljubitelja finih detalja na mehaničkom satu koji cijene pozornost na detalje. Bilo da ga planirate nositi na sljedeću podvodnu avanturicu ili tražite ozbiljan backup mehanički sat, trebali bi reagirati poprilično brzo. Sat je limitiran na svega 500 komada u cijelom svijetu.

Prve impresije…

Da li sam spomenuo da je sat velik? Jer je, kako god okrenuli i pokušavali izbjeći tu činjenicu s detaljima poput crnog kućišta koje prividno umanjuje njegove dimenzije. S 51mm u promjeru i oko 17mm debljine, znat ćete o čemu pričam čim ga stavite na ruku. Međutim, dimenzije Oris Dive Control Chronographa ne treba poistovjetiti s neudobnošću. U odnosu na promjer, udaljenost između prihvata za remen (dimenzija koja najviše govori kako sat zapravo stoji na ruci) je vrlo prihvatljiva – svega 50mm, odnosno u klasi Rolex Explorera 2 zadnje generacije koji u usporedbi s njim izgleda kao sat za nježniji spol.

Uz relativno mali Lug-2-Lug, sat je u potpunosti napravljen od titana gradacije tipa 2 uz mali izuzetak čelične lunete i keramičkog inserta koji je praktički otporan na ogrebotine. Upotrebom titana koji je poprilično lakši materijal od čelika i nezanemarivo otporniji na koroziju (dobra stvar kada radite sat namijenjen za vodu), Oris Dive Control Chronograph je zapravo vrlo podnošljiv i moram priznati – udoban sat na ruci (op. a. imajte na umu da ova izjava dolazi od osobe koja primarno nosi satove u rasponu od 40-42mm).

Chronograph i diver u jednom!

Generalno, chronograph i ronilački satovi su dva pojma koji rijetko kada idu skupa. S jedne strane ronilački sat zahtjeva da bude izuzetno čitljiv čak i u lošim podvodnim uvjetima, a relativno kompleksna kombinacija sub-dialova na chronograph mehanizmu ne može nikako ići k tome u prilog. Chronograph s druge strane je izvrstan alat koji može poslužiti kao sekundarni mjerač vremenskog intervala, poput praćenja vremena trajanja urona, dok s lunetom možete mjeriti sigurnosne zastanke pod vodom (na 12, 9 i 6 metara) kako bi sigurno izronili van na površinu.

Iako je izgled brojčanika poprilično limitiran u ovom slučaju s izborom mehanizma (Oris cal. 744 koji je tehnički baziran na nacrtima popularnog ETA 7750), Oris je jednostavno izbacio nepotrebne podjele po sub-dialovima i naglasio one koje su važne roniocu.

Iako je izgled brojčanika poprilično limitiran u ovom slučaju s izborom mehanizma (Oris cal. 744 koji je tehnički baziran na nacrtima popularnog ETA 7750), Oris je jednostavno izbacio nepotrebne podjele po sub-dialovima i naglasio one koje su važne roniocu.

Oni fini detalji…

Kada se brojčanik malo približi oku, vidi se da nisu radili ovaj model samo za hardcore ronioca, već i za nekoga koji cijeni švicarsko urarstvo i pozornost na detalje. Tako je pod samo određenim kutem vidljiv uzorak valova duž cijelog brojčanika, a dva glavna subdiala za chronograph (gornji za minute i donji za tekuće sate) su ispunjeni koncentričnim kružnicama iznutra i srebrnim brušenim metalnim prstenom izvana.

Oris je čak „modificirao“ ovaj sat da prikazuje punih 60 minuta chronographa. S obzirom na to da je kalibar 744 koji ujedno kuca u ovom modelu baziran na Selliti SW500, odnosno na dizajnu popularnog ETA 7750, sposoban mjeriti samo 30 minuta po intervalu, a fizička modifikacija mehanizma bi samo dodatno zakomplicirala (čitaj: poskupila) cijenu sata, Oris je riješio problem na relativno inovativan način: ugradnjom dvije skale na gornji subdial i „dvostruke“ kazaljke različite duljine.

Inovacija koji možda ne predstavlja toliku važnost ako mjerite duljinu kuhanja vašeg najdražeg jela, ali ovaj je sat primarno namijenjen roniocima koji većinu svojih urona planiraju do 60 minuta. Takvi detalji poprilično olakšavaju orijentaciju po brojčaniku kada morate paziti na svaku sitnicu nekoliko desetaka metara ispod površine vode.

Osim vodootpornosti do 1000m i HEV ventila, Oris je opremio ovaj model kao i svakog pripadnika Pro Diver kolekcije s RSS (Rotation Safety System) lunetom. Luneta koja je razvijena u suradnji s već spomenutim Romanom Frischknechtom 2009. godine je sigurnosni dodatak kojim se luneta zapravo zaključava na mjesto ne bi li se nehotičnim pokretima ili udarcima u lunetu skratilo ili produljilo vrijeme urona koje može imati tragične posljedice za ronioca.

Sustav radi na principu podizanja gumenog prstena u gornji položaj (između lunete i kućišta je tada vidljiva žuta linija) čime se luneta otključava i postavlja na željeni interval ovisno o tome da li želite mjeriti sate (na satnu kazaljku) ili minute (na minutnu kazaljku). Vračanjem lunete u donji položaj se cijeli sustav zaključava i nemoguće je pomaknuti lunetu bez ponavljanja koraka 1.

Jedina tehnička stvar koja dijeli ovaj model od praktički savršenog ronilačkog chronographa je nedostatak dodatnih brtvi unutar pušera chronographa koji bi mu omogućili korištenje pod vodom. Doduše ako uzmemo u obzir da trenutačno na tržištu postoje satovi s tim karakteristikama koje mogu nabrojati na prste jedne ruke, neću to gledati kao veliki nedostatak.

Krunica, kao i već spomenuti pušeri su fantastični. Predimenzionirani, izuzetno dobrog gripa i feedbacka kada se njima kontroliraju funkcije mehanizma i mogu se bez ikakvih problema koristiti sa 5mm neoprenskom rukavicom. Između ostalog, moram pohvaliti i gumene remene koji dolaze u paketu s Prodiver linijom Orisovih modela.

Ne samo da je materijal gume izuzetno udoban, fleksibilan i praktički ne prima na sebe nikakve čestice prašine (rijetkost ovih dana), u kombinaciji s kopčom koja ima mogućnost mikroregulacije predstavlja zapravo jedan mali detalj koji čini ogromnu razliku za vrijeme vrućih ljetnih dana kada obujam zapešća varira i do nekoliko cm. I Oris vam čak poklanja crni remen gratis, iako znam da ga nikad nećete staviti jer žuta u kombinaciji s crnim kućištem je vjerojatno najluđa kombinacija koja će privući znatiželjne poglede, pa čak i na dugim šetnjama po plažici – garantiram vam.

Oris Pro Diver Dive Control možete naći u poslovnicama Dicte ili na službenom WEB Shopu.