IMG_8335

Citizenov najmoderniji i najbrži GPS sat: Promaster Satellite Wave F990

Kada je Citizen čvrsto odlučio razviti tehnologiju najpreciznijeg mjerenja vremena na zapešću, globalni položajni sustav (u daljnjem tekstu GPS) je već bio poprilično poznat pojam. Do sredine 90′ godina svaki vlasnik automobila je načelno znao što taj akronim ‘radi’, iako je na našim prostorima tada to bila vrlo rijetka (čitaj – skupa) tehnologija.

Ali kako je namjena GPS-a da usmjerava vozača optimalnom rutom, pritom izbjegavajući kolone vozila i radove na cesti, često i pružajući informacije o vremenu dolaska ili najbližem kafiću, rijetko je poznato da sama tehnologija, sastavljena od niza GPS satelita koji kruže geostacionarnom orbitom oko Zemlje na visini od 20.000 km je zapravo konstruirana od najtočnijih satova na svijetu. Bez da ulazimo u inženjersku problematiku i matematičke jednadžbe, bitno je znati da u svakom GPS satelitu stoji atomski sat koji je u konstantnoj sinkronizaciji s referentnim atomskim satom na kopnu. Ako prvi puta čujete za pojam atomskog sata, u kratkim crtama riječ je o najtočnijem satu ikada konstruiranom koji ima dnevno odstupanje manje od 10 nanosekundi (odnosno drugim riječima 0,00000001 sekunde).

Stoga ideja da se u ručni sat integrira mikročip koji može komunicirati sa satelitom i time se sinkronizirati do nekoliko puta na dan zapravo i nije toliko loša. Prije više od 10 godina Citizen se prihvatio ovog izazova i 2011. godine na Basel sajmu je predstavljen tada prvi GPS Satellite Wave sat sa solarnim punjenjem. Sedam godina od predstavljanja tog modela, točnije ove godine, Citizen slavi čak stoljeće postojanja, više nego velika većina švicarskih urarskih kompanija. Citizen je oduvijek bio fokusiran na tehnološke inovacije, stoga su za svoju stotu obljetnicu predstavili limitiranu seriju najnovije generacije Satellite Wave sata(kodnog imena F990) od svega 1500 primjeraka koji se može pohvaliti najbržom sinkronizacijom s GPS satelitom od čak 3 sekunde.

Tijekom čitanja ove recenzije sigurno ćete si u nekom trenutku postaviti pitanje: „što je kod ovog sata drugačije u odnosu na bilo koji moderan „pametan sat“ koji po standardu posjeduje GPS lociranje, i sinkronizaciju vremena s atomskim satom?“

Iz prijašnjih recenzija se vjerojatno dalo zaključiti da nisam pretjerani ljubitelj „pametnih satova“ iako priznajem da postoje određene funkcije koje dotični posjeduju i koje u nekim situacijama mogu olakšati život. Međutim ono što me najviše smeta kod pametnih satova je ovisnost o strujnoj utičnici. Nebitno koji model posjedovali, da li je u pitanju najnoviji ili najskuplji model, pitanje je dana kada ćete morati potražiti punjač ili USB utor ne bi li mu nakratko produljili život.

Citizenov najnoviji GPS model također morate ‘napuniti’ ali s energijom koja vam je dostupna pa makar se nalazili u najzabačenijem kutku našeg planeta. Vidite, Citizen je jedan od vodećih proizvođača mehanizama koji rade na solarnu energiju, a njihov zadnji Eco-Drive modul je toliko učinkovit da potpuno napunjenom satu daje autonomiju od 550 do 750 dana (dana! – dobro ste pročitali) bez prisutnosti svijetla. Onog trenutka kada ga iznesete na svijetlo, bilo da je pitanju sunčeva svjetlost ili kućna žarulja, sat preko svojih solarnih čelija automatski pohranjuje energiju u svoju litijsku bateriju.

I dok vam za određene „pametne satove“ treba pristup internetu kako bi izvršili sinkronizaciju vremena, bilo da ste česti putnik i mijenjate vremenske zone ili samo želite točno vrijeme, Citizen Wave F990 jedino trebate staviti na ruku. Sinkronizaciju vremena, datuma i vremenske zone će sat napraviti potpuno automatski i to unutar tri sekunde.

S dizajnerskog aspekta Satellite Wave F990 je nešto najmodernije što je izašlo iz Citizenove manufakture. Mislim da je ovo jedan od najatraktivnijih moderanih satova trenutno na tržištu i djeluje kao da je napravljen za četvrti nastavak Matrix franšize. Prihvati remena su primjerice skeletonizirani pri vrhu kućišta, isto kao i većina pušera putem kojih se upravlja funkcijama sata. Ne samo da je sat moderno dizajniran već su korišteni moderni materijali poput ultra lakog titana presvučenog ‘Duratec’ slojem zbog kojeg je površina kućišta izuzetno otporna na mehanička oštećenja.

Detalj koji će vas ostaviti bez riječi je brojčanik koji, ako ćemo brojiti kristal na kojem se nalazi popis vremenskih zona i svojevrsno služi kao indikator, je konstruiran od čak pet razina dubine. U kombinaciji s izuzetno debelim kristalom i reljefnim elementima od kojih se sastoje indikatori i dubdialovi, brojčanik daje iluziju 3D efekta koji uživo zbilja podiže sat na novu razinu.

Izuzetno kompliciran brojčanik zapravo vrlo logički prikazuje funkcije sata, a upravljanje tim funkcijama se vrši primarno preko krunice i sekundarno preko dva skeletonizirana pušera s desne strane. Mehanička krunica je zapravo digitalna i njome se upravlja na isti način kao i sa svakim mehaničkim satom. U prvom položaju bira se funkcija preko kružnog diska desnog subdiala dok se u drugom ta ista funkcija podešava (primjerice biranje i podešavanje alarma).

Uz alarm, 24 satni prikaz vremena i chronograph, Satellite Wave F990 također prikazuje čak 40 vremenskih zona (24 standardne i 16 vremenskih zona sa otklonom od +/- 15 ili 30 minuta) kao i indikator napunjenosti baterije, datum, pa čak i indikator razine svjetlosti kako bi znali koliko je efikasno punjenje solarne ćelije. Osim kazaljki koje služe za prikaz vremena i sekundarke koja služi kao glavni indikator vremenskih zona, funkcije sata su podijeljene na tri subdiala kojima upravljanju tri nezavisna elektromotora, posebno razvijena za ovaj model s jakim okretnim momentom kako bi se unutar desetak sekundi postavili svi indikatori i kazaljke na odabrano mjesto.

Safirno staklo čini integralni dio kućišta koji zauzima gotovo jednu trećinu ukupne debljine od 18,25mm a staklo je posebno zakrivljeno na rubu kako bi se vizualno dodatno naglasile zavojnice kričavo zelene boje koje služe kao antene za GPS sinkronizaciju.

Citizen je od svojih ronilačkih Aqualand modela još iz ’90 godina poznat po vrhunskoj iluminaciji, stoga ni novi Wave F990 u tom odjelu ne zaostaje. Kazaljke su vrlo jasno čitljive u potpunom mraku, ali će vam namještanje sata ili druge vremenske zone bez pomoći LED lampice na mobitelu biti izazovno.

Ovaj model je zamišljen kao sportski sat za aktivne ljude koji često putuju i koji će se nebrojno puta nači u situacijama kada presjedaju u različitim vremenskim zonama i kaotičnim gužvama gdje se jednostavno ne stignu baviti s podešavanjem točnog vremena na satu. Stoga je u Citizen Wave integrirana funkcija koja zahtjeva samo dvije sekunde vašeg vremena: duljim pritiskom na gornji pušer sat će se automatski spojiti na nekoliko GPS satelita s kojima ima najjači signal, obaviti će sinkronizaciju vremena s internim čipom, detektirati vas u željenoj vremenskoj zoni i prema referentnom vremenu će podesiti kazaljke i datum. I to sve će obaviti unutar desetak sekundi.

Na ruci novi Citizen Wave F990 djeluje sjajno. S dimenzijom od 48,5mm u promjeru i 18,25mm debljine nikako ga ne mogu staviti u kategoriju manjih ili srednje velikih satova, ali kombinacija već spomenutog kućišta napravljenog od ultra laganog titana s potpuno ravnim dnom i silikonskim gumenim remenom čini ga izuzetno udobnim satom pa čak i kod aktivnijih sportskih aktivnosti. Iako je tehnologija integrirana u njega njegov najveći prodajni adut, po mojem mišljenju najbolji dio ovog sata je njegov moderan izgled.

Tijekom godina već sam stekao naviku prepoznati koji su satovi poslužili kao inspiracija za nove modele koje vidimo na tržištu. I vrlo često se vidi kako se priča cijelo vrijeme ponavlja, što je u neku ruku i očekivano jer nakon toliko godina „inovacija“ i tisuće novih satove koje možemo vidjeti iz godine u godinu, već je malo postaje izazov ponovno izumiti kotač.
Međutim ovaj Citizen uživo, priznajem da me ostavio bez riječi.

Novi Citizen Wave F990 možete kupiti na Dicta Web Shopu ili u poslovnicama Dicte.