Frederique Constant 1

Prvi mehanički Smartwatch: Frederique Constant Hybrid Manufacture

Generalno, nisam pretjerani ljubitelj pametnih satova. Prije svega, moderni pametni satovi (eng. smartwatch) kako ih danas nazivaju su u najmanjoj mjeri ručni sat, već zapravo ekstenzija vaših mobilnih uređaja. Notifikacije, navigacija, mailovi, instagram, Facebook, slušanje Soundclouda, rezervacija restorana pa čak i obavljanje telefonskih razgovora preko pametnog sata je postala svakodnevnica. Vjerojatno spadam u manjinu, ali na te satove gledam kao na još jedan uređaj kojeg trebam puniti svakih 24 sata, koji neprestano zvoni na važnom sastanku i za kojeg se moram posebno brinuti ne bi li mu ogrebao onaj izvrsni AMOLED ekran.

Frederique Constant 3

Koliko god se to meni sviđalo ili ne, pametni satovi iz Samsunga i Apple-a su postavili trend koji namjerava ostati i to tradicionalna urarska industrija mora prihvatiti da bi opstala. Da bi izbjegli još jednu „quartznu krizu“, mnogi proizvođači satova su se bacili u razvoj svojih vizija pametnih satova. Doduše i dalje se radi o satovima koji su limitirani u svojim smartwatch funkcijama (poput baterije) i koji prividno samo izgledaju kao mehanički satovi.

Frederique Constant 6

Zar nije moguće napraviti klasičan mehanički sat koji ujedno sadrži smartwatch modul i koji radi potpuno neovisno o mehaničkom djelu? I kada već maštam, odmah ubaciti i navijač u paket koji ujedno služi i punjač za smartwatch modul? Početkom ove godine moju maštu je ostvario Frederique Constant, vrlo mlada manufaktura (ove godine tek slave 30. godišnjicu) kada su predstavili Hybrid Manufacture, odnosno prvi u svijetu 3.0 Smartwatch.

Frederique Constant 4

Što je zapravo taj Hibrid kako ga naziva Frederique Constant?

Prije svega, ništa drugo nego tradicionalan i predivno konstruiran mehanički sat s klasičnim prikazom vremena i datuma. S 42mm promjera ne razlikuje se previše od ostatka mehaničkih satova iz Frederique Constant manufakture, pozadina sata preko safirnog poklopca otkriva mehaničko srce, u potpunosti in-house konstruiran mehanički mehanizam FC-750, a elegantan mat crni aligatorski remen savršeno prikriva bilo kakvu mogućnost da sat posjeduje smart mogućnosti.

Frederique Constant 11

Kućište, koje je u potpunosti polirano u visoki sjaj, konstruirano je od tri djela različitih promjera koji svojevrsno razbijaju monotonost jedne velike polirane površine. Zapravo jedini detalj koji bi vam mogao naslutiti da sat ima nešto sakriveno je pušer s lijeve i kontaktni marker (služi za punjenje) s desne strane kućišta. Brojčanik je priča za sebe i najinteresantniji detalj svakog tradicionalista. Ne samo da je centralni dio  ukrašen Clous de Paris uzorkom već svaki subdial ima mikroskopske koncentrične kružnice a dizajneri su išli do takvih detalja da je i vanjski, minutni prsten ukrašen  Saute pique uzorkom. I ponovno, jedini detalj koji se praktički ne uklapa u ovakav brojčanik je oznaka Hybrid.

Frederique Constant 12 Frederique Constant 13

Ta tradicionalna klasika je prisutna samo na površini. Misterij ovog hibrida je sakriven u samom mehaničkom mehanizmu, točnije iza samog brojčanika. Radi se o specifično dizajniranom Bluetooth modulu koji u potpunosti radi neovisno o mehaničkom satu, a koji vam može davati neke od smart funkcija putem mobilnog uređaja. Bez digitalnog displaya Frederique Constant Hybrid se fokusira na tri tipa smart funkcija, većinom orijentiranih na zdravlje i fitness.

Frederique Constant FC750

Frederique Constant Hybrid Manufacture FC750

Frederique Constant 9

Te funkcije (na sreću) ne uključuju notifikacije o novim mailovima i propuštenim pozivima, već su vezane na zdravlje i mjerenje vaših aktivnosti poput mjerenja aktivnosti sna, broja dnevnih koraka ili ukupne potrošnje kalorija. Sat uz pomoć mobilne aplikacije tako može upozoravati vlasnika da je ovisno o dnevnoj potrošnji kalorija bolje otići pješke na posao umjesto automobila a također vas može upozoravati kako ste prošlu noć imali premalo sna. Ovo nije model koji će zamijeniti fitness tracker ili napredni sportski sat za trening, ali podiže svijest o tome  kako se brinete za vaše fizičke aktivnosti.

Frederique Constant 5 Frederique Constant 7

Hybrid Manufacture posjeduje i drugi set funkcija koji se mogu čitati preko gornjeg sub-diala na brojčaniku a on uključuje funkcije poput worldtime-a, GMT-a ili chronographa. Odlična je ideja da sami možete odrediti kojom ćete akcijom pokrenuti koju funkciju, tako primjerice dvostruki pritisak na pušer vam može prikazati vrijeme u vremenskoj zoni koju ste unaprijed odabrali, dok će trostruki pritisak pokrenuti chronograph funkciju. Svakoj od tih funkcija možete pridodati i pojedinu akciju preko pušera koju će ju aktivirati.

Frederique Constant Hybrid Manufacture analitics

I posljednja, treća funkcija koja će se najviše sviđati zaljubljenicima u satove kojima je preciznost najslađa tema, je funkcija mjerenja ‘zdravlja’ vašeg mehanizma. U aplikaciji se ta funkcija zove Watch Analitics i podijeljena je u tri zasebna grafa. Prvi prikazuje dnevno odstupanje rada nemirnice (u sekundama po danu), drugi prosječnu amplitudu i zadnji je rezerviran za Beat Error. Nažalost smartwatch modul fizički nije spojen s regulatorskim sustavom te još uvijek ne dopušta i istovremeno uštimavanje rada mehanzma (ponovno maštam za 4.0 Hybrid), ali može vam dati jako dobar uvid u vrijeme kada je mehanizam zreli za servis.

Frederique Constant 2

Kako se za sve te funkcije brine elektronički modul kojeg je potrebno povremeno puniti (jedno punjenje traje impresivnih sedam dana), Frederiqe Constant ovaj model isporučuje sa zasebnim navijačem koji ujedno služi kao i punjač za elektronički modul. Zapravo, jedna genijalna ideja kojom su se riješila dva velika problema mehaničkih i elektroničkih pametnih satova.

Frederique Constant Hybrid Manufacture navijač

Mišljenje prosječnog ljubitelja satova?

Da ponovim dio iz uvoda ove recenzije: smartwatcheve kakve ih općenito poznajemo ne smatram ručnim satovima. Gledam na njih kao komad elektronike koji prikazuje vrijeme, na isti način kao što to radi tablet ili mobilni telefon. Jednostavno ne zadovoljavaju moje viđenje ručnog sata na način na kojih ih ja doživljavam. Imati sat na ruci za mene predstavlja nešto analogno i mehaničko, nešto što će me zasigurno nadživjeti ako se brinem za njega (opširnije mišljenje o pametnim satovima možete naći na linku).

Frederique Constant 10

S druge strane živimo u digitalnom dobu i urarske manufakture iz iskustva znaju da ako će ignorirati ovaj trend, jedino što mogu jest izvući deblji kraj. Da li je Frederique Constant uspio s Hybrid Manufacture izvući najbolje iz oba svijeta? Još ne u potpunosti, ali po svemu sudeći, na dobrom su putu.

Na prvi pogled posve je nelogično iskombinirati smartwatch funkcije koje su orijentirane na fitness u kombinaciji s elegantnim i klasičnim satom, ali na kraju dana, ovakav sat nije ni namijenjen da vam služi kao primaran sportski sat, već isključivo kao pomagalo i podsjetnik. S druge strane, smartwatch funkcije koje se mogu aktivirati poput chronographa, world timera i sl. imaju vrlo veliku primjenu na ovakvom tipu sata i tu se vidi veliki potencijal za napretkom. Ovo je tek prvi model na tržištu i sigurno ćemo s godinama vidjeti novije i naprednije verzije hibridnih sustava koje su možda i više orijentirane sportskim satovima iz sestrinske tvrtke Alpina.

Frederique Constant 14

Na kraju dana Hybrid Manufacture je primarno ručni sat: prikazuje vrijeme, kuca kada ga primaknete uhu, savršeno pristaje na odijelo i daje onaj analogni osjećaj rotacije rotora kada naglo zaokrenete zapešće. Ono što je najbolje kod ovog sata je što u potpunosti možete ignorirati smartwatch funkcije. Neće se dogoditi ništa, i dalje ćete imati fenomenalan, in-house mehanički kalibar na ruci koji će trajati godinama i koji će raditi bolje na nego bilo koji digitalni konkurent. Zapravo najveća prednost ovog sata je što vam nudi izbor. Nešto što vam tipičan pametan sat ne može dati.

Frederique Constant 8

Novi Frederique Constant Hybrid Manufacture možete naći u poslovnicama Dicte ili na službenom WEB Shopu.