IMG_6894

Oris Carl Brashear Chronograph *RECENZIJA*

Do 2016. gotovo svi su imali brončane satove. Te iste godine je Oris predstavio i svoj prvi brončani model iz Sixty Five kolekcije nazvan Carl Brashear (recenziju tog modela možete pročitati na linku). Sat je bio senzacija među ljubiteljima branda i kolekcionarima, što potkrepljuje činjenica da je limitirana serija od 2000 komada rasprodana gotovo instantno. Jedan od razloga visoke popularnosti tog modela, pogotovo na zapadu (osim kombinacije odlično ukomponiranog dizajna i bronce kao materijala kućišta) je činjenica da je taj model predstavljao nasljeđe američkom heroju Carl Brashearu.


Tko je bio Carl Brashear?

Rođen 1931. godine u mjestu Tonieville, Kentucky, Carl Brashear se upisao u Američku mornaricu 1948. godine. Često diskriminiran na osnovu svoje rase, svojim trudom i upornošću je diplomirao u U.S. Navy & Salvage školi 1954. godine gdje je postao prvi Afroamerikanac koji je obnašao dužnost ronioca američke mornarice. Tijekom operacije pronalaženja i spašavanja jedne od nestalih hidrogenskih bombi 1966. godine, doživio je tešku nesreću u kojoj je izgubio lijevu nogu.
Iznad svih očekivanja i boreći se protiv diskriminacije, birokracije i politike, 1968. godine postao je prvi ronioc u povijesti s amputiranom nogom te je vraćen u punu službu.
Dvije godine kasnije, 1970. dodijeljena mu je titula „Master diver“, odnosno najviša titula ronilačkog ogranka američke ratne mornarice.

Nakon vrlo istaknute karijere od gotovo 30. godina umirovljen je sa svim počastima 1979. godine. Njegova izvanredna priča je poslužila kao inspiracija za filmski blockbuster „Časni ljudi“ (eng. Men of Honor) 2000. godine u kojem je Carla glumio dobitnik Oskara Cuba Gooding Jr.


Dvije godine nakon predstavljanja prvog modela, bronca kao trend je doslovno nestala s radara. No kako to obično biva, oni koji su u prvom valu bili pun pogodak (da Oris,ti si jedan od tih) odlučili su ponovno aktivirati taj trend u 2018.
Novi Carl Brashear je od ove godine veći. Pod “veći” ne mislim na “Panerai” gabarite već pričamo o sitničavih 1 mm u promjeru. Možda na papiru ne zvuči puno, no kada se veći promjer ukomponira s većom debljinom i težinom, razlika na ruci je uočljiva. Ali Carl Brashear iz 2016 je bio idealnih proporcija, zašto povećavati sat bez ikakvog razloga?

Razlog itekako postoji i dovoljno se malo jače zagledati u brojčanik kroz zakrivljeno ‘bubble’ safirno staklo da znate o čemu pričam. Naime, novi Carl Brashear model od 2018 ima chronograph komplikaciju.
Ovo je po prvi puta da je u Sixty-Five kolekciju uvršten chronograph model i moram priznati da je izveden vrhunski. Vintage šarm je postignut simetrijom ‘bi-compax’ rasporeda subdiala na brojčaniku (lijevi za tekuće sekunde, desni kao 30-minutni totalizator za chronograph) a čak je i datum maknut sa sata kako ne bi narušavao simetriju na brojčaniku.

Kad smo kod brojčanika, prema Orisu je korišten identičan ton plave boje kao i kod prvog Carl Brashear modela. Doduše uživo je dojam drugačiji, na novom chronographu kao da plava ima više saturacije pa se još bolje ističe u kontrastu sa pozlaćenim kazaljkama i satnim indikatorima. Vintage priča se nastavlja i kod iluminacijske boje koja je lažno patinirana (bež boje). Detalj oko kojeg se lome koplja ali se ugodno uklapa u cijeli koncept i pozadinsku priču ovog modela.

Prepoznatljiv detalj Carl Brashear modela je upotreba bronce koja je u potpunosti primjerena jer odaje počast američkom heroju koji je doslovno živio pod vodom noseći kacigu i odijelo napravljeno od identičnog materijala. Bronca kao materijal, iako teži i mekši od čelika, je zapravo vrhunski metal za ronjenje. U doticaju sa zrakom gotovo instantno oksidira, ali taj oksidni sloj zapravo služi kao zaštita materijala od daljnje korozije.

Kao što je u početku spomenuto, bronca nije novitet u satovima i koriste ju razni proizvođači od jeftinijih micro brandova do poprilično skupih manufaktura poput Panerai-a. No dok neki kombiniraju broncu s raznim materijalima, uključujući i moderne materijale poput keramike, Oris to radi daleko bolje – na old school način. Tako je primjerice ronilačka unidirekcionalna luneta napravljena od jednog komada bronce s ugraviranim reljefnim marketima za minute. Iako možda nije odmah vidljivo, ali tu će se razviti najbolji patinirani detalji jer će razlika u visini indikatora na luneti uzrokovati neravnomjerni sloj oksida koji će dati posebnu čar satu.

(patiniran Carl Brashear Chronograph, izvor: hodinkee.com)

Kućište od 43mm ima vitke i duge lugove, a za krunicu je korišten tradicionalni “mushroom” oblik koji dodatno naglašava vintage šarm. Unutar novog Carl Brashear modela kuca Oris kalibar 771, modificirana verzija Sellita SW510 mehanizma s dva sub-diala i rezervom snage od 48 sati. Iako je prvi puta ovaj mehanizam korišten u Orisovoj ponudi mehaničkih satova, njegova baza se najviše temelji na popularnom i poznatom “radnom konju” satne industrije – ETA 7750 mehanizmu.

Interesantno ali najveća karakteristika ovog sata nije vezana uz njegove tehničke ili mehaničke mogučnosti, sposobnost dosega dubine od 100 metara ili mjerenje vremenskih intervala. Najzabavnija stvar kod ovog modela je (odnosno “će”) biti promatranje iz dana u dan kako se oksidni sloj na bronci razvija ovisno o tome što radite sa satom i kako u njemu uživate.

Znoj, vlaga u zraku, izlaganje morskoj vodi… svi ti detalji će biti zaslužni za generiranje patine na kućištu s kojom praktički ćete imati unikatan sat. I s obzirom na to da je deklariran kao ronilački, ne mora vas biti strah da ga tu i tamo odvedete na koju podvodnu avanturu (do 100m). Jedini dio sata koji nije napravljen od bronce je čelični poklopac (čelik je hipoalergen u usporedbi s broncom) koji nosi izuzetno detaljno ugraviran reljefni amblem Master Diver-a američke mornarice, kao i osobni slogan Carl Brasheara: „It’s not a sin to get knocked down, it’s a sin to stay down“ („Nije grijeh biti bačen na pod, već je grijeh ostati na podu“).

Na ruci novi Oris Carl Brashear Chronograph djeluje sjajno. Od idealne dimenzije, do vrlo čitljivog brojčanika pa čak i originalnog kožnog remena koji djeluje kao da je zadnjih pedesetak godina proveo zatvoren u hermetičkom kućištu.
Ima sve detalje koji su vam se mogli sviđati na prošlom modelu i sve one detalje koji su vam nedostajali. I ako vam dosadi taj dotrajali, stari izgled uvijek ga možete vratiti u izvorno stanje (potrebno vam je malo limuna i sode bikarbone).

Novi Oris Carl Brashear Chronograph možete naći u poslovnicama Dicte ili na službenom WEB Shopu.