IMG_6532

Oris ChronOris Date *RECENZIJA*

Znam što mislite, ponovno još jedan vintage inspiriran sat iz Orisa. Ali ostanite sa mnom na sekundu, ovaj bi vam mogao biti zanimljiv.

U posljednje tri godine Oris je vrlo uspješno stvorio vrlo snažnu i privlačnu ponudu za fanove modernih vintage satova. Sjećate se Sixty Five i Carl Brashear modela? Nisu bili najskuplji, nisu imali neke unikatne karakteristike, ali ono najvažnije – bili su izuzetno zabavni za nositi.

Na prošlogodišnjem BaselWorldu Oris je ponovno predstavio kolekciju modernih vintage satova, između ostaloga i novi ChronOris Date koji je inspiriran prvim chronographom kompanije iz 1970’tih godina.

Originalni ChronOris Chrono iz 1970 (izvor: http://www.hodinkee.com)

Umjesto chronographa, ChronOris Date je klasičan, 39mm čelični three hander koji izgleda kao da je proveo zadnjih 50 godina u sefu. To i osjetite prvog trenutka kada ga primite u ruku. S obzirom da nije riječ o diveru već o satu koji je inspiriran racing chronographom iz ’70, pazilo se na gabarite stoga je i profil kućišta izuzetno tanak.

Kao i njegov prethodnik, ChronOris Date ima vrlo specifičan dizajn kućišta, nešto što bi ljubitelji starijih vojnih satova nazvali BUND kućište. Sa samo 39mm promjera i vrlo malenih 45mm udaljenosti od integriranih prihvata remena ChronOris stoji iznenađujuće udobno na ruci. Kao i većina satova iz te ere, kućište je ukrašeno fenomenalnim sunburst uzorkom na prednjoj strani, uz kojeg se proteže i polirana linija (tkz. bevel) koja razdjeljuje polirane bokove od brušene fronte.

Interesantno, ali i vrlo netipično je da Oris nudi ovaj model na čak četiri različita remena i to gumenom, distressed kožnom, NATO remenu i na metalnoj narukvici. Nas je zadesila zadnja kombinacija na metalu koja možda neće biti prvi izbor ljubitelja ovog tipa satova, ali zapravo se radi o vrlo udobnom i nevjerojatno kompleksno dizajniranom metalnom remenu s poliranim centralnim mini linkovima (ima ih ni manje ni više nego 13!).

Retro stil je nastavljen na brojčaniku gdje dominiraju tri glavne boje ’70 godina: crna, siva i naravno ona koja diže brojčanik na potpuno novu razinu – narančasta. Uz prozor za datum na 3h uklopljena je i vrlo komplicirana minutna skala koja dominira rubom brojčanika. Međutim ono što nije uočljivo na prvi pogled je izuzetno diskretna unutarnja rotirajuća luneta koja se podešava preko vanjske krunice (na navoj) na 4h.

Luneta je bidirekcionalna i preko nje je moguće mjeriti vremenske intervale u maksimalnom trajanju od 60 minuta. Osim što ima 120 pozicija, mehanički feedback koji prenosi mehanizam za pomicanje lunete je možda jedan od najpreciznijih i najboljih koje sam imao prilike isprobati. Vrlo specifičan tup i glasan zvuk odaje dojam kvalitete i gotovo je nemoguće pogriješiti s podešavanjem lunete na zacrtani marker.

Gornja krunica (na 2h, koja za čudo nije na navoj) ima načelno dvije funkcije: navijanje mehaničkog mehanizma i podešavanje vremena i datuma. Za ChronOris Date, Oris je odabrao pouzdani švicarski Sellita SW200-1 mehanizam. Esencijalno, radi se o adekvatnoj zamijeni za planetarno popularan ETA 2824, koji kuca na 4Hz i ima rezervu snage oko 38 sati. S nekakvog horološkog aspekta nikakva novost, pogotovo kada pričamo o Orisu koji dosta često koristi ove mehanizme, ali s druge strane možete biti sigurni da s mehaničkog aspekta nećete imati nikakve probleme.

Kakav je ChronOris na ruci?

Ako ste jedan od onih koji naprosto obožavaju tanke, vintage satove, s ovim ćete se osjećati kao kod kuće. Sa 39mm promjera, 12mm debljine i samo 77g težine (bez metalnog remena) ChronOris se praktički niti ne osjeća na ruci i pravo je osvježenje u današnjem modernom, nezaustavljivom trendu masivnih sportskih satova. Kućište je izuzetno dobro implementirano u retro štih, što ćete osjetiti prvi puta kada sunčeve zrake osvijetle taj brušeni sunburst uzorak na prednjoj strani kućišta.

Za razliku od satova koji broje 50’ti rođendan, s ovim se možete i bez ikakvih problema baciti u bazen, zahvaljujući modernom inženjeringu i brtvama koje mu garantiraju 100m vodene nepropusnosti. Također je vrlo zahvalno što je Oris stavio i modernu inačicu BGW9 iluminacije na satne markere brojčanika i kazaljke. Očekivano, nema je u količini koje bi očekivali kod ekvivalentnog diver modela, ali u solidnoj je količini da možete očitati vrijeme u mrklom mraku.

Dvostruko zakrivljeni safir s antireflektivnim premazom odlično rješava neželjene refleksije a ekstremno zakrivljenje kod spoja stakla i kućišta daje vrlo interesantan warp efekt na brojčaniku. Sve u svemu, Oris je ponovno uspio predstaviti model koji je ponajviše zabavan. Možda nije najnapredniji, definitivno nije najskuplji ali ubacite ga za vikend na nekoliko NATO remena u raznim bojama i vidjet ćete o čemu pričam.

Oris ChronOris date možete kupiti u DICTA poslovnicama ili preko službenog WEB Shopa.