IMG_3284111

Tudor Heritage Chrono Blue *RECENZIJA*

Gotovo četiri mjeseca nakon Basel sajma dojmovi su se lagano smirili. Već sedmu godinu za redom Tudor briljira s novitetima, a od ove je godine uvrstio i prvi chronograph iz Black Bay kolekcije i to čak sa „in-house“ mehanizmom (za više detalja pročitajte naš report iz Basela). No, da li je to zbilja jedan od najljepših Tudor modela u posljednjih par godina kako ‘internet’ priča ili se samo radi o svojevrsnom hypu jer je aktualan tj. najnoviji model?
Pišući ovaj review, svakih par trenutaka mi pogled pobjegne na zapešće i sat s kojim se družim zadnjih tjedan dana ( i o kojem ćete pročitati u nastavku ovog teksta) i mislim si, da li je uopće moguće da će Tudor nadmašiti ovaj dizajn … sljedeće ili bilo koje druge godine?

Dizajn originalno potječe iz početka ’70, kada su izbačena dva osnovna modela – 7031 i 7032. Osim po jednoj znamenci referentnog broja i male razlike u tipu lunete (plastična bakelitna ili čelična sa Tachy skalom), satovi su praktički bili identični. 1970′ godine su bile zlatno doba dizajna, uostalom samo pogledajte automobile i modu iz tog vremena, stoga ni ne čudi da su i satovi bili inspirirani upravo tim šik stilom.

Ono što je nama interesantno je nešto što se krije iza brojke 7169, točnije Chronograph iz sredine ’70 godina koji je praktički zacementirao unikatan dizajn u povijest Tudora. Bi-compax raspored sub-dialova, ručno navijani Valjoux 234 mehanizam, povećalo (lećica, odnosno ‘perla’) iznad datuma i kričave boje u sivo narančastim ili plavo bijelim tonovima su praktički dale novu dimenziju iznad pomalo dosadnjikavih crno-bijelih chronographa iz konkurentskih manufaktura.

Tudor 7169 i Heritage Chronograph Blue (izvor: watchonista)

Tudor Chronographi su godinama na meti interesa najžešćim kolekcionarima i znalcima, bilo da se radi o popularnijim Big Block modelima ili egzotičnim Monte Carlo satovima s kričavim brojčanicima i funky lunetama. I do prije 7 ili 8 godina niste trebali biti vlasnik osrednjeg naftnog polja na Bliskom Istoku da bi bezbrižno isfinancirali jedan takav sat u relativno dobrom stanju. U odnosu na rijetke čelične modele iz bratske kuće Rolex, nisu koštali kao ‘suho zlato’.

Tada se sve za Tudor promijenilo 2010 godine, nakon što je kompanija nakon drastičnog restrukturiranja izbacila kompletnu novu Heritage liniju. Prvo je došao chronograph, zatim opako dobar Black Bay diver (recenzija na LINKU, u sličaju da ste ju propustili) i nakon toga ponovno i vjerojatno najljepši chronograph koji je manufaktura Tudor izbacila u posljednjih 20 godina – Heritage Chrono Blue, ili kako je već dobio nadimak „Monte Carlo“.

Tudor Heritage Chrono Blue nije direktna kopija 7169 Chronographa, a s druge strane, nije ni aktualni Heritage Chrono u sivo-crno-narančastim tonovima na kojeg je nanesena ljetna paleta boja. Razlike su vrlo suptilne, ali postoje, i oni koji imaju oko za detalje će uživati upravo u tome!

Započet ću s brojčanikom, najupečatljivijim elementom na svakom satu, a posebno na ovom. Zaostali detalji sa 7169 chronographa poput šiljaste chronograph kazaljke u obliku koplja, modro plava zakrilca koja su ujedno i pozadina lijevog i desnog subdiala za chronograph funkcije pa čak i luneta su preslikane iz modela iz 1970′ godina, ali uz dozu modernije izrade. Heritage Chrono Blue je tako porastao u odnosu na original na 42mm promjera, kazaljke i reljefni satni indikatori su premazani slojem rodija a i brojčanik je povećanjem promjera dobio na čitljivosti.

Narančasti, bijeli i plavi tonovi su spojeni idealno, djeluju posebno i sportski bilo da ih ukomponirate s pripadajućim NATO remenom ili nešto diskretnijom, brušenom metalnom narukvicom. Razlike su vidljive čak i ako uspoređujete Blue[/i’ s prvim, sivo-crnim Heritage chronographom. Trokutaste kazaljke i indikatori u obliku štita su zamijenjeni klasičnijim [i]sword kazaljkama na Blue modelu, kao i apliciranim štapićastim indikatorima. Osobno sam uvijek preferirao klasiku kod dizajna brojčanika, tako da je Blue u dalekoj prednosti. Kada smo se već zadržali kod brojčanika, jedan mali detalj zna zapeti za oko: metalni i aplicirani Tudor logotip na vrhu. Nema neku specifičnu funkciju osim da lijepo izgleda, a i pohvalno je vidjeti takav detalj na satu kojeg čak niti Rolex ne koristi na svojim sportskim modelima poput Submarinera, GMT-Mastera i Explorera.

Kao što sam spomenuo u Black Bay recenziji, Tudor radi zbilja savršena kućišta, jedne od najboljih u ovom poslu. Tolerancije su mjerljive u mikronima, polirane i brušene površine su odrađene bez ikakve greške a mehanički feedback koji daju pokretni dijelovi poput krunice ili unidirekcionalne lunete odaju dojam da se radi o daleko skupljem satu. Čak i bevel, polirana crta debljine od jednog milimetra koja odvaja bočnu i prednju stranu kućišta, kojeg je Rolex odavno prestao stavljati na svoje modele je našla mjesto i na ovom Heritage Blue modelu. Kao i u slučaju metalnog logotipa, nema pretežito nikakvu funkciju, osim da daje taj high end osjećaj na ruci.

Interesantno je da su svi dijelovi kućišta koji su namijenjeni za podešavanje ili korištenje obrađeni s dijamantnim uzorkom. Ovo je uostalom sportski chronograph vodootporan do 150 metara, stoga čak i ako imate vlažne prste možete koristiti lunetu ili otključavati chronograph pušere (strogo preporučujem da ih ne koristite kada ste sa satom u vodi). Osim što pušeri imaju jako dobar mehanički feedback prilikom pokretanja i zaustavljanja chronographa, dimenzijama ne odgovaraju veličini sata. Da se radi o tipičnim pump pušerima, ne bi bila prevelika zamjerka ali u ovom slučaju se radi o Oyster pušeru, što znači da ga morate otključati (odšarafiti) da bi mogli koristiti chronograph.

Problem nije uočljiv kada su pušeri odšarafljeni i spremni za startanje chronographa, već su radi manjih dimenzija nespretni za otključavanje bez da skidate sat s ruke. Za usporedbu, Rolex Daytona koja je 2mm manji sat, ima veći promjer chronograph pušera.

Pomična unidirekcionalna luneta je s druge strane izvedena vrhunski. Osim što je vrlo solidne dimenzije i gripa, leži na kuglastim ležajima te prilikom pomicanja daje kompletno drugačiji mehanički zvuk u odnosu na ronilačku Heritage seriju. Ujedno, luneta ima i 12 satne podjele tako da ju tehnički možete koristiti kao i indikator za drugu vremensku zonu.

Da pojednostavimo, što više ćete nositi Heritage Chrono Blue to ćete više cijeniti kako je dobro dizajniran. Doduše, neki bi mu vrlo vjerojatno kritizirali kako su mu proporcije daleko od idealnih. U neku ruku, bili bi u pravu. Blue je nešto većih dimenzija po pitanju debljine (13mm), ponajviše radi modularnog mehaničkog mehanizma, baziranog na ETA 2892 s Dubois Depraz chrono modulom. Međutim, ako bi se bilo koji sat mogao izvući s debljim kućištem, to bi bio ovaj Tudor. Kod satova nije bitno koliko su široki ili visoki, već kako se nose na ruci. A Heritageu se nimalo ne osjeti tih par milimetara, pogotovo kada ga uparite s odličnim metalnim remenom.

Mehanički gledano, tu se Tudor najviše razlikuje od većeg brata Rolexa. Umjesto in-house rješenja u Heritage Blue je postavljena već spomenuta kombinacija od ETA mehanizma i DD modula. Iako ne i najelegantnije mehaničko rješenje po pitanju gabarita, mehanizam se pokazao izuzetno preciznim i radio je debelo unutar COSC norme uz odstupanje od svega par sekundi na dan. Iako bi možda više preferirao nešto iz ETA radionice sa 775X oznakom, smatram da bi uz ovakav masivniji tip kućišta jako rado osjetio onu poznatu inerciju rotora kada se zavrti u praznom hodu.

Kada se podvuče crta, definitivno je da se ne radi o idealnom chronographu. Chrono pušeri su premali, za nijansu je previsok i nema ih-house mehanizam. Međutim, svaki sat je više od zbroja njegovih dijelova i smatram da je najbolji dokaz te tvrdnje upravo Heritage Chrono Blue. Nije bitan ni mehanizam ni pušeri, bitno je kako se osjećaš kada ga staviš na ruku i zatvoriš kopču metalnog remena. Moram priznati da kada radim recenziju satova, rijetko se dogodi da nosim upravo taj sat na ruci više od sat vremena. Ali u slučaju ovog modela, jednostavno ga nisam mogao skinuti s ruke.

Bilo da je radi tog izvornog, funky dizajna iz ’70, odličnog metalnog remena koji fantastično balansira sat na ruci ili iznadprosječno kvalitetnog NATO remena kojeg dobijete u paketu. Mala napomena, NATO remene za Tudor radi ista kompanija koja radi i halje za Papu, i osim što koriste vrlo sličnu tkaninu, svi keeperi na remenu su brušeni i polirani tankom linijom pod 45 stupnjeva koju jedino možete zamijetiti ako imate ili jako dobar vid ili lupo. Čisto da vidite na kakve su detalje pazili.

Na kraju dana, Tudor Heritage Blue je fantastičan ljetni sat i zapravo je dokaz da za atraktivan mehanički chronograph ne trebate egzotične tehničke inovacije ili high tech materijale poput keramike ili karbona. Sportski sat treba biti jednostavan i zabavan ali i ujedno karizmatičan, a rijetko koji proizvođači uspiju spojiti ta dva svijeta.

Ovaj model čak i mogu zamisliti na ruci hardcore ljubitelja vintage Tudora. Osim što ga možete kupiti praktički odmah (probajte to sa vintage 7169 u izvrsnom stanju), ne trebate brinuti da li je servisiran u posljednjih 50 godina, da li su mu brtve ispravne, da li smijete pljeskati s njim da slučajno osušeni tricij ne ispadne s kazaljki i hoće li se ogrebati originalna luneta koja bi mu srozala vrijednost za par tisućica. A s druge strane, možete uživati u svim ludostima iz 1970′.

Tudor Heritage Chronograph Blue možete kupiti kod zastupnika za Rolex i Tudor, obitelj Mamić.