Hey-Big-Spender-01

Četiri ultra rijetka Rolexa postigli cijenu od 11,3 milijuna CHF

Dok se industrija modernih satova bori s negativnim kvartalnim izvješćima, izgleda da je tržište vintage satova u najvećem rastu od pojave interneta. Pogotovo ako ćemo suditi to tržište po prošlom vikendu gdje su u četiri najveće aukcijske kuće Antiquorum, Christie’s, Sotheby’s i Phillips prodana četiri najskuplja Rolexa u povijesti za ukupan iznos od nevjerojatnih 11.366.000 švicarskih franaka. Od čak 1271 ponuđenih satova u te četiri aukcije kuće, prodano je preko 90% modela za nemali iznos od 61.000.000 švicarskih franaka. 61 milijun švicarskih franaka! Ostavit ćemo vas na trenutak da vam se upije ta informacija…

Rolex 6062 “Bao Dai”

Rolex 6062 Bao Dai (revolution.watch)

Zvijezda večeri je definitivno bio Rolex 6062 “Bao Dai”, praktički jedini u svijetu 6062 u kombinaciji kućišta od žutog zlata, crnog brojčanika i parnih dijamantnih indikatora. Taj slavni model je javnosti poznat još od 2002 godine, kao bivši sat posljednjeg vijetnamskog cara Bao Daia od koga je preuzeo nadimak i kada je bio prodan za nemalih 370.000 CHF. Žestoka borba za ovaj unikatan Rolex je krenula od samog početka, probijanjem početne magične granice od 1.000.000 CHF u svega nekoliko trenutaka. Čak deset kolekcionara je krenulo sa žestokim nadmetanjem ne bi li se dokopali ovog modela i desetak vječnih minuta kasnije posljednjim udarcem čekića cijena se zaustavila na 5.066.000 CHF čime je “Bao Dai” postao najskuplji Rolex u povijesti.

Rolex 6263 “Paul Newman” Daytona 18k Gold “Lemon”

Pitajte bilo kojeg ljubitelja Paul Newman Daytone da li znaju za Rolex 6263 chronograph u žutom zlatu sa pušerima na navoj i reći će vam da to ne postoji. I bit će u pravu, taj sat praktički ne postoji, osim ovog jednog od tri poznata primjerka koji nosi nadimak “Lemon dial”. Kako su u posljednjih nekoliko godina Paul Newman Daytone praktički najpopularniji vintage chronograph modeli na tržištu, čija se cijena nerijetko kreće od pola milijuna CHF nadalje, već se u startu znalo da će ovaj model postavljati nove vrijednosne granice. I dogodilo se upravo to,  6263 Lemon Dial je cjenovno prestigao trenutačni najskuplji Paul Newman RCO 6263 za faktor tri, odnosno za cijenu od 3.722.000 CHF.

Rolex Triple Calendar ref. 6062 u čeliku

Znam što mislite, ovo je Rolex “Bao Dai” samo u čeličnom kućištu. Međutim u posljednjih 60 godina od kako je ovaj model predstavljen javnosti, poznato je svega 24 primjerka čeličnog 6062 modela u privatnim kolekcijama koji gotovo nikada ne završe na aukcijama. Osim razlike u materijalu kućišta, ovaj model ima srebrni brojčanik u gotovo savršenom stanju. Postigao je cijenu od zapanjujućih 1.930.000 CHF.

Rolex Submariner prototip u bijelom zlatu

Rolex Submariner prototip – izvor: Hodinkee

Nećemo uljepšavati ono što je očito: ovo je vjerojatno najružniji Submariner koji smo vidjeli. Radi se o prototipu Submarinera (jednog od tri) kojeg je Rolex 1970′ godina razvijao kao potencijalni model od bijelog zlata. Osim što sat nema serijski broj i što ima jednu od najčudnijih ronilačkih luneta, dolazi s potvrđenim certifikatom iz Rolexa da se radi o originalnom modelu. Naravno, rijedak je, ali uz tu činjenicu bi ipak trebao postojati i nekakav vizualni faktor koji bi privukao potencijalne kolekcionare. Očito to vrijedi za sve, osim za Rolex jer je ovaj model postao službeno najskuplji Submariner u povijesti s cijenom od 631.500 CHF.

S procjenom od 250.000 do 500.000 CHF, sat je postigao oko 25% veću vrijednost u odnosu na gornju granicu, što samo pokazuje koliko je jako tržište vintage Rolex-a u posljednje vrijeme. Za usporedbu, posljednji Submariner koji je držao titulu “najskupljeg” je predivan primjerak 6538 Big Crown Submarinera prodanog 2016, poznatog kao “James Bond Submariner” (nosio ga je Sean Connery u prvim filmovima o najpopularnijem tajnom agentu) gdje je postigao cijenu od 562.000 CHF. Koji je ljepši i atraktivniji, prosudite sami.

Rolex 6538 Big Crown