IMG_3355

Baselworld 2017: posjet Rolex i Tudor manufakturi

Svake godine početkom proljeća započinje najvažniji urarski event i vjerojatno najluđih tjedan dana u godini za manufakture, kolekcionare i novinare. Baselworld, mjesto na kojem je ‘recesija’ praktički tabu tema i na kojem se šampanjac nudi umjesto bočice vode da ‘dođete k sebi’. Mjesto na kojem se satovi od 3000€ smatraju entry levelom i gdje se predstavljanju najnoviji urarski noviteti za tekuću godinu. Bio je i red da ga napokon posjetimo.

Za report sa fotografijama prvog dana Baselworld sajma kliknite na LINK.

Nakon devet prehodanih kilometara prvog dana Basel sajma, i isto toliko prespavanih sati u fantastičnom hotelu Atlantis by Giardino u samom centru Zuricha, odmoreni i spremni uputili smo se na drugi i ujedno finalni dan našeg urarskog izleta. Zakazana su nam dva sastanka, s Rolexom i Tudorom i iako smo očekivali relativno lagan dan, ispostavilo se da je bio i naporniji od prijašnjeg.

Ako bi morao birati vizualno i estetski oku najugodniji paviljon, Rolex bi sigurno odnio tu titulu. Pri tome ne mislim isključivo na dizajn udobnih kožnih fotelja ili reljefnih zidova,već kompletan paket, način ophođenja prema tebi kada te jedna od desetak hostesa prati do lounge bara gdje te dočekuje konobar (leptir mašna i bijele rukavice su naravno obavezni) i nudi desetak vrsti šampanjca, dvadesetak vrsti vina, čokolade itd. Pustimo komplikacije i “molim jedan mali ali jaki espresso”. Dan je ipak dug a ovo će tek biti treća kava danas.

U centru lounge bara je postavljen video zid kao “hall of fame” koji prikazuju razne fotografije COMEX divera i opakih action shotova starih SeaDwellera u podvodnim akcijama. A u samom središtu? Maketa novog SeaDwellera 50 Anv. napravljena od čistog bloka čelika.Zašto? Jer … Rolex!

Nakon desetak minuta čekanja u udobnim foteljama prilazi vam ponovno hostesa i vodi vas u jednu od desetak ‘press soba’ s kožnim stolovima (elegantna preventivna mjera, da ne bi oštetili satove ili laktove kada pregledavate sat lupom) i foteljama u ‘Rolex green’ boji. Očigledno je da se pazi i na najmanji detalj.

Rolex SeaDweller 50. Anniversary

Rolex je ove godine proslavio 50. obljetnicu SeaDwellera, modela koji je od prvog dana sajma bio predmet kontroverza i podvojenih komentara. Da, Rolexov ‘trademark’, odnosno popularna lečica ili cyclops je od sada i na SeaDweller modelu, sviđalo se to nama ili ne. Osim tog detalja, dimenzija kućišta je sa 40mm povećana na 43mm i model je opremljen novim kalibrom 3235.

Osim što ima preko 90% novih komponenata u odnosu na staru generaciju time only kalibara, opremljen je i novom glavnom oprugom i efikasnijim prijenosom snage tako da mu ukupna rezerva sada iznosi oko 70 sati. Bitno je napomenuti da će ovaj model SeaDwellera zamijeniti aktualni 116600 (keramički SeaDweller 4000 koji se proizvodio samo tri godine), i to vjerojatno iz razloga jer je očigledno imao previše sličnosti s aktualnim Submariner modelom a koštao je daleko više.

Iako načelno ne preferiram ‘novost’ na 50. Anv. SeaDwelleru (pri tome mislim na lečicu), veličina sata je proporcionalno dobro izbalansirana u odnosu na debljinu. To je ujedno bio i mali problem koji je zahtijevao nešto privikavanja na starijem keramičkom SeaDwelleru, relativno mali promjer od 40mm u kombinaciji sa nešto debljim kućištem (potrebno radi povećane vodootpornosti) je stvarao efekt zamašnjaka na ruci. Povećani promjer od 43mm na novom SeaDwelleru puno bolje raspoređuje masu na zapešću pa je samim time balans sata bolje uravnotežen.

Rolex Daytona OysterFlex

Legendarna Daytona koja je prošle godine doslovno ukrala show će od ove godine biti dostupna u kombinaciji keramičke lunete i plemenitih metala (bijelo, žuto i ružičasto zlato) ali i u kombinaciji sa OysterFlex gumenim remenom.

Rolex SkyDweller Steel & Gold

Meni osobno je zvijezda showa novi čelični SkyDweller s lunetom od bijelog zlata. Rimski markeri su zamijenjeni klasičnim ‘baton style’ indikatorima za sate i ujedno za prikaz mjeseca u godini, a GMT ring za prikaz druge vremenske zone više nije u kontrastnoj boji već u boji brojčanika. Fantastičan, izuzetno čitljiv, odličan balans težine, dimenzije na ruci i plava boja je pogođena idealno. The Bossman sat!

Rolex DateJust 41

Plava boja je zaživjela i na novom DateJust 41 modelu sa Rolesor flutted lunetom od bijelog zlata i istim kalibrom kao u novom SeaDwelleru (dakle preko 70 sati rezerve snage). Rolex se drži one dobre stare “ako nešto funkcionira – ne diraj” filozofije. DateJust nije bez razloga najprodavaniji sportski model u Rolex kolekciji stoga su napravljene vrlo suptilne razlike.

Rolex Yachtmaster i Cellini Moonphase

Od satova koji će biti više popularniji kod nježnijeg spola, Rolex je predstavio ‘Rainbow” Yachtmaster u Everose zlatu sa lunetom koja sadrži, pazite sada, 32 safira, četiri smaragda i jedan dijamant (kao centralni marker). Po prvi puta nakon čak pedeset godina ponovno se uvodi moonphase komplikacija i to u elegantnu Cellini liniju. Uživo je model vrlo profinjen i tanak unisex sat koji će se sigurno u većini slučaja udobno smjestiti na damskoj ruci.

Tudor, mlađi “brat” Rolex branda se smjestio u susjedni paviljon i Tudorovi noviteti su nam bili sljedeći na rasporedu za razgledavanje. Ulaskom u još jedan lounge bar odmah dobijete dojam kako je okruženje više casual nego kod “starijeg brata”. Bilo da se radi o uređenju prostora ili dress kodu, u zraku se osjeti nekako opuštenija atmosfera.

Tudor Black Bay Chronograph

Tudor također ove godine nije izbjegao kontroverze po pitanju novih modela koji su predstavljeni u Baselu. Pri tome najviše mislim na novi Black Bay chronograph za kojeg još uvijek ne mogu dešifrirati da li je racing ili diving sat. I sam sam bio skeptičan nakon prvog neslužbenog predstavljanja na instagramu, ali ću vam reći sljedeće: sat uživo nema nikakve veze s fotografijama koje ste vidjeli na internetu. Kada ga stavite na ruku, daleko je atraktivniji i pogođen je i više nego što mislite.

Iako načelno preferiram metalne remene, u ovoj konfiguraciji ga ne bi uzeo u razmatranje jer čelični remen s čeličnim kućištem i čeličnom lunetom za moj ukus djeluje pomalo monotono. Ali na kožnom ‘asso’ ili denim NATO remenu – pun pogodak. Za bazu je korišteno kućište s Heritage Chrono modela na koje su napokon postavljeni pušeri idealne debljine, tako da ih možete otključati bez imalo problema kada je sat na ruci.

Najinteresantniji mehanički dio je zapravo pod haubom. Kalibar novog Black Baya nije više ETA s Dubois Depraz chrono modulom, već blago modificiran kalibar B01 koji je nastao u novoj suradnji između Tudora i Breitlinga. Breitling zapravo modificira svoje inhouse B01 mehanizme za Tudor i osim novog rotora u mehanizam je ugrađena i silicijska varijabilno-inercijska nemirnica kako bi se poboljšala anti magnetska svojstva.

Tudor Black Bay 41 i Black Bay Date

Uz novi Black Bay Chrono predstavljena nam je i nova Black Bay linija satova. Onaj elegantni i tanki Black Bay 36 je dobio i ‘mušku’ verziju od 41mm. Zgodan komad za svaki dan bez ikakvih komplikacija, pogotovo u kombinaciji sa camo remenom za casual ljetne večeri.

Od ove godine će se Black Bay nuditi i u verziji s datumom i to zasad isključivo u kombinaciji s čeličnom lunetom ili gold/steel kombinacijom. Kao što sam već par puta napomenuo, općenito nisam pobornik zlata, pogotovo kada su u pitanju satovi. Ali je interesantno da u svim “pauzama” prilikom predstavljanja novih modela, uvijek sam vrtio novi gold/steel Black Bay po rukama.

Metalni remen s centralnim zlatnim linkovima osobno ne preferiram, ali kožni distressed remen ili zeleni military NATO koje Tudor ove godine predstavlja u svojoj liniji remena je fantastičan spoj boja i materijala. Bitna informacija kod metalnog remena je vezana uz centralni link, odnosno čelični središnji link koji je omotan u tanak sloj zlata (dakle ne radi se o pozlati) dok su luneta i krunica od punog zlata. Taj postupak konstrukcije remena je bio bitan da bi cjenovno bili ispred konkurencije.

Iako načelno nije novitet na sajmu, Tudor nam je predstavio i Pelagos LHD, destro verziju njihovog tehnički najnaprednijeg titanskog ronilačkog modela. Osim lijevo pozicionirane krunice, sat ima vrlo diskretan, pomalo blag ton bež markera na indikatorima, kazaljkama i luneti te tračak crvene boje na brojčaniku i date wheelu kao referenca na kultne divere iz Tudorove prošlosti. Na sreću, na Baselu se satovi ne mogu kupiti jer bi došao u ozbiljnu napast da ga uzmem za sebe. Ta minimalna nijansa boje na brojčaniku je dovoljna da daje svojevrstan šarm Pelagosu, nešto što mi načelno fali kod sterilnog standardnog Pelagosa iz 2015. godine.

Za kraj, veliko hvala obitelji Mamić na kompletnoj organizaciji puta te Rolex i Tudor sastanaka. Za puni report našeg kompletnog dvodnevnog Basel iskustva svakako posjetite naš forum (BaselWorld Roadtrip – prvi danBaselWorld Roadtrip – drugi dan) sa detaljnim opisom i fotografijama.