IMG_2390111

Citizen Aqualand Promaster BN2024-05E *RECENZIJA*

Kada god bi prisustvovao razgovoru o japanskim ronilačkim satovima, nerijetko bi dobio dojam da je Citizen pomalo zapostavljen brand u cijeloj priči. Manja popularnost, vjerojatno uzrokovana manjim marketinškim aktivnostima iz ranije povijesti je uzorkovala okretanje fokusa fanova ronilačkih satova prema konkurenciji iz zemlje izlazećeg sunca. Ali zaboravimo na trenutak razne Marinemastere i 6309 ‘Kornjače’ i usredotočimo se na Aqualand Promaster, liniju satova koja je praktički okosnica ronilačke serije Citizen kompanije.

Priča o Aqualand Promasteru započinje 1973. godine kada je Citizen proizveo prvi mehanizam baziran na kvarcnom oscilatoru (nešto što danas popularno zovemo „satom na baterije“). Samo dvije godine kasnije, 1975. lansiran je Crystron Mega Quartz, mehanizam koji je praktički lansirao Citizen u rang s najjačim urarskim kompanijama tog vremena. U doba kada su se svi bavili mehaničkim satovima i dnevnim odstupanjima od nekoliko sekundi, Mega Quartz je koristio kvarcni oscilator na frekvenciji od 4,194,304 Hz (za usporedbu, današnji standard čak 40 godina kasnije je 32,768 Hz) i dan danas se smatra najpreciznijim satnim mehanizmom ponuđenim u javnoj prodaji s odstupanjima koja ne prelaze +/- 3 sekunde godišnje. Kako god okrenete i danas je to impresivna brojka!

Međutim, 1981. godina je najvažnija u cijeloj priči, kada je Citizen lansirao 1300m Professional Diver’s, sat koji je u to doba bio ronilački model s najvećom deklariranom vodonepropusnošću. Nešto manje od tri godine kasnije, Citizen je uspješno integrirao elektronički dubinomjer s digitalnim prikazom dubine koji će kasnije postati Aqualand serija satova.
Oni koji prate povijest ronilačkih satova će sigurno prepoznati oznaku „C0023“. Radi se o vjerojatno najpoznatijoj referenci ronilačkih satova s Aqualand imenom koji su 1985. godine praktički revolucionizirali rekreativno i profesionalno ronjenje. Preko elektroničkog senzora sat je osim trenutačne dubine, prikazivao maksimalnu dubinu, vremenski interval urona pa čak i alarm koji je indicirao maksimalnu dosegnutu dubinu.


Funkcija dubinomjera kod ronilačkog sata

Prilikom ronjenja, bilo rekreativnog ili profesionalnog, ključna su dva osnovna parametra: trenutačna dubina i vrijeme provedeno na aktualnoj odnosno maksimalnoj dubini. U ranim godinama rekreativnog ronjenja ronioci su često koristili zasebne mehaničke dubinomjere u kombinaciji s ručnim satom kako bi pod vodom mogli izračunavati maksimalno vrijeme koje mogu provesti na određenoj dubini bez da trebaju odraditi dekompresijske zastanke prilikom dizanja na površinu vode.

Neke urarske manufakture poput Nivade, Aquadivea ili Favre-Leuba su uspješno integrirale mehaničke dubinomjere na mehaničke satove, ali osim što su se pokazali kao neprecizni mjerni instrumenti, bili su previše kompleksni i zahtijevali su daleko više održavanja od običinih ronilačkih satova. Tu je ležala i najveća prednost Aqualand modela. Osim što su praktički bili nezahtjevni za servisiranje (ako ne računamo jednostavnu zamjenu baterije), bili su vrlo pouzdani i cijenom pristupačni satovi.
Slična se priča nastavlja i danas s najnovijom generacijom Aqualand modela BN2029-01E. Osim što je očigledno da je dizajnerski prilagođen današnjim trendovima, ispod površine se i dalje radi o relativno pristupačnom i preciznom ronilačkom satu.


 

U odnosu na legendarnog ‘djedicu’, model C0023, najnovija generacija Aqualand Promastera je nešto izgubila i nešto zauzvrat dodatno dobila. Za početak, digitalni modul iz ’80 je out i praktički cijeli sat je sveden na daleko čitljiviji analogni prikaz informacija preko kazaljki. No pozitivna stvar kod nove generacije ronilačkih satova je što je Citizen u potpunosti eliminirao potrebu za servisiranjem, odnosno promjenom baterije. Citizen je već godinama poznat po svojim ECO-Drive mehanizmima koji kao izvor energije koriste sunčeve zrake.

Na koji način ga punite? Ništa naročito komplicirano, potrebno je sat nositi tu i tamo na dnevnom svjetlu, a svega jedan ljetni sunčan dan vam može dati energije za neprekidan rad od nekoliko tjedana. Citizen čak deklarira da pri punom kapacitetu punjive litijske baterije, sat može neprekidno raditi 180 dana bez ikakvog dopunjavanja.

Karakteristika nove generacije Aqualand modela koja je izuzetno korisna prilikom ronjenja i koja najčešće košta i do desetak puta više kod alternativnih mehaničkih satova je prikaz aktualne dubine i maksimalna dubina urona. Sve potrebne informacije su vidljive na brojčaniku, ako eliminirate dvije dominantne kazaljke (satnu i minutnu) za prikaz vremena. Tik uz prikaz datuma se nalazi plava kazaljka koja nakon što sat uđe u ronilački način rada (onog trenutka nakon što sat ‘osjeti’ da je u vodi – preko senzora na boku kućišta) automatski prikazuje trenutačnu dubinu.

U sinkronizaciji s njom se pokreće i manja, siva kazaljka koja uvijek ostaje na onoj maksimalnoj dubini koju je ronioc postigao tijekom aktualnog ronjenja. Ta dva ključna podatka su iznimno bitna jer omogućuju roniocu izračunavanje maksimalnog vremena koje može provesti na aktualnoj dubini bez da ulazi u dekompresijski režim.

Današnji moderni ronilački instrumenti većinom pružaju mnoštvo informacija tijekom ronjenja poput smjera kretanja, temperature vode pa čak i pritiska zraka u bocama. Svi ti mjerni sustavi crpe popriličnu količinu energije i suštinski su nepotrebni kod ronjenja. Aqualand s druge strane pruža ono najbitnije što je roniocu potrebno da bi se vratio sigurno na površinu vode a ujedno problema s nedostatkom energije neće imati.

Iako tehnički će dubinomjer funkcionirati do 70 metara dubine, Aqualand je u potpunosti vodootporan do čak 200m, a u sam sat je ugrađen i jedan sigurnosni element koji dodatno štiti ronioca. Ako se brzina izrona poveća na više od 10 metara u minuti, sat će vrlo glasnim alarmom inicirati usporavanje tempa. Iako se može činiti kao nepotreban dodatak, zapravo se radi o jako dobroj funkciji koja može biti vrlo korisna u zamućenoj vodi.

S aspekta dizajna, sat je praktički evolucija profesionalnih japanskih ronilačkih modela iz kraja ’80 sa svojim karakterističnim oblikom „konzerve tune“. Time je brojčanik i staklo potisnuto u dubinu kućišta, i praktički zaštićeno masivnim količinama čelika i uzdignutom unidirekcionalnom lunetom sa 120 pomaka. Velike bočne i satinirane površine kućišta su razbijene matiranim vertikalnim linijama, kao i specijalnim senzorima koji mjere vlagu i pritisak vode. Osim predimenzionirane krunice s dijamantnim uzorkom za bolji ‘grip’, sat je i opremljen s dva dodatna pušera na navoj na lijevom boku. Isti služe za prikaz maksimalne dubine kod zadnjeg urona, te za resetiranje indikatora ‘na nulu’.

Sa 53mm promjera u podnožju i preko 15mm debljine, Aqualand Promaster sigurno neće osvojiti prestižne nagrade za eleganciju. Sa svih mogućih aspekta, sat je velik i doslovno napravljen kao tenk, odnosno drugim riječima, napravljen je upravo za što će se i primarno koristiti. No iako mu dimenzija u promjeru ulazi u sferu nenosivih satova, dizajneri su vrlo pametno iskoristili jedan trik i u potpunosti eliminirali tradicionalne prihvate za remen. Iz tog razloga kućište praktički obgrljuje zapešće i daje osjećaj na ruci kao da nosite daleko manji sat. Gumeni remen koja je izuzetno debeo i fleksibilan daje osjećaj čvrstoće i izdržljivosti i iako je dovoljno dug za tipična neoprenska odijela, za suha odijela ćete imati problema oko fiksiranja sata na zapešću.

Gigantski gabariti nisu zaostali ni na brojčaniku. Satna i minutna kazaljka su takvih dimenzija i oblika da ih ni u najgorim podvodnim uvjetima nećete zamijeniti a jasno definirani indikatori umjesto sati prikazuju decimalne granice dubine. Iako brojčanik djeluje kompliciran i nabijen brdom informacija, zapravo je vrlo logičan i jednostavan nakon što uhvatite koštac s logičkim raspodjelom funkcija. Na lijevoj strani brojčanika se čak i našao mali indikator rezerve snage koji ujedno služi kao pokazatelj kada je sat spreman za novu podvodnu avanturu.

S cijenom od 4.800kn cjenovno je izjednačen s popularnijim ronilačkim instrumentima na tržištu. Ali za razliku od njih, ovaj instrument je primarno sat kojeg praktički možete nositi iz dana u dan. Istina, košulju ili bilo kakvu formalnu funkciju zaboravite uz ovakve dimenzije, ali kao ljetni / sportski sat za plažu Promaster Aqualand je fantastičan izbor koji sigurno neće proći nezapaženo.

Citizen Aqualand Promaster BN2029-01E možete kupiti u Dicta poslovnicama ili preko službenog WEB Shopa.