Hamilton_Intra-matic_68_-_H38716731_-_PR_image_HR_high_rgb_16289

Baselworld 2017: Hamilton Intra-Matic 68 Chronograph

U iščekivanju ovogodišnjeg Baselworld sajma, Hamilton nam je predstavio svoj novi automatic chronograph, Intra-Matic 68. Hamilton brand ne predstavljamo često na Portalu Satova jer se više bave modernijim satovima međutim ovaj puta su vrlo ugodno iznenadili predstavljanjem modela koji inspiraciju vuče iz kraja ’60 godina.

Chronograph satovi su imali značajnu ulogu u Hamiltonovoj povijesti, pogotovo u razdoblju prije kvarcne krize ’70 godina. Prije nego što li su postali dio SSIH grupe (današnja Swatch grupa), brand koji je izvodno s američkog kontinenta je zaslužan za izbacivanje chronograph modela koji su danas vrlo traženi predmeti među kolekcionarima. Modeli poput Hamilton Chronograph A i Chronograph B, iz kraja ’60 godina su samo primjeri takvih modela, a upravo su oni uzeti kao glavna inspriracija Intra-Matic 68 Chronographa.

Hamilton Chronograph B i Intra-Matic 68

Iako su u početku ‘A’ i ‘B’ modeli bili opremljeni ručno navijanim Valjoux 7730 mehanizmom, kasnije su opremljeni automatic varijantama 7734 i u nekim revizijama i poznatim kalibrom 11 s mikrorotorom koji je nastao kao zajednički projekt Burena, Hamiltona i Heuera. Prepoznat ćete ga po tome što mu je krunica za navijanje na lijevoj strani.

Doduše Hamilton Intra-Matic 68 izgleda kao spoj upravo svih navedenih modela. Inverzni ‘Panda’ brojčanik sa crnom pozadinom i dva predimenzionirana sub-diala je preuzet sa Chronographa B, kao i vrlo elegantno kućište s tankom lunetom i šiljastim prihvatima za remen. Čak su i pump pušeri autentičnog oblika i tipa satovima te ere. Sa Caliber 11 modela je preuzeta Tachymeter skala u kontrastnoj boji brojčanika kao i prikaz datuma, jedan detalj koji se zasigurno neće sviđati okorjelim ljubiteljima vintage satova ali je u skladu s potrebama modernog tipa kupca ovog modela.Pod haubom se nalazi također automatic chronograph nazvan H-31, ali se u suštini radi o modificiranoj verziji ETA 7753 mehanizma kojem je rezerva snage povećana sa 45 na 60 sati.

Međutim jedan detalj koji se najviše promijenio je dimenzija. Zaboravite na elegantnih 36mm koji je bio trend ’60 godina. Moderni sat zahtjeva moderne gabarite, tako da je ovaj model povećan na čak 42mm u promjeru što bi vizualno moglo izgledati i preveliko ako uzmemo u obzir da nema praktički lunete koja bi maskirala višak ‘kilograma’. Opet, vrlo vjerojatno pametna odluka s obzirom na nišu korisnika, ali mislim da bi 39mm kućište bila zlatna sredina.

Hamilton Intra-Matic 68 Chronograph će biti limitiran na 1968 primjeraka a moći ćete ga kupiti nakon ovogodišnjeg Basel sajma po cijeni od 1,995€.