Baselworld 2017: TAG Heuer Connected Modular 45

Švicarci su službeno dobili svoj prvi smartwatch. Iako je TAG Heuer već prošle godine predstavio prvu generaciju Connected ručnog sata baziranog na Android Wear sustavu, od 2017 će se većina proizvodnje odvijati pod krovom LVMH grupe (kojoj spada i sam TAG). Kako po švicarskom zakonu najmanje 60% komponenata mora biti proizvedeno unutar švicarskih granica, tehnički ovo će biti prvi Swiss Made smartwatch. No pustimo te tehnikalije, i pogledajmo što je novo kod Connected Modular 45 modela.

Kao što mu i ime sugerira, sat će smršavio u bokovima ravno jedan milimetar (prošla generacija je bila 46mm u promjeru) i osim tog detalja vizualno se nije naročito promijenio. Još uvijek ga pod poklopcem pokreće Intelov hardware baziran na Z34XX čipu i Android Wear operacijskom sustavu zadnje generacije. Čak je i baterija ostala više manje nepromjenjena i nudi odprilike 24 sata kapaciteta uz umjereno korištenje svih funkcija sata poput povremenih čitanja mailova, upravljanja navigacijom preko GPS-a ili mjerenja dnevnog utroška kalorija.

Ono što čini novi Connected 45 je modularnost, odnosno mogućnost biranja od preko četiri tisuće kombinacija raznih remena, tipova kućišta, luneta ili prihvata za remen kako bi konfigurirali sat najprimjereniji vašem ukusu. I ono što je još bitnije, TAG omogućuje kod ovog modela i kupnju mehaničkog modula što je odličan izbor za osobe koje tokom dana žele funkcionalnost smartwatcha a nakon radnog vremena ekskluzivnost mehaničkog sata.

Trenutačno se može birati između mehaničkog modula baziranog na Caliber 5 mehanizmu i Calibre 02T, trenutačno najjeftinijem tourbillon mehanizmu na tržištu a TAG Heuer je najavio kako će u budućnosti biti raspoloživi i drugi mehanički moduli za biranje (kladimo se na mehaničku Carreru chrono).

Interesantno je što će se svi dodaci koji su vam u početku dostupni za konfiguriranje, poput prihvata za remen, kućišta, lunete i remena, uvijek biti raspoloživi za kupnju tako da izgled sata uvijek možete prilagođavati vašem stilu. TAG Heuer Connected Modular 45 je po najnovijim normama otporan na vodu i prašinu, tako da povremeno bućkanje na plaži ili povremeni trening može odraditi bez ikakve muke.

Cijena novog Connected modela bi se trebala kretati oko 1600 CHF za smartwatch opciju, ili opasnih 26.000 CHF ako ciljate na Tourbillon verziju.