img_1879

Bulova CURV Chronograph RECENZIJA

Iako je u današnje vrijeme promatran kao japanski brand (kupljen od strane Citizen grupe 2007. godine), Bulova je desetljećima bila smatrana kao ponos američke nacije kroz razne inovacije duž svoje povijesti. Istina, ne mogu se pohvaliti nekim ultra komplikacijama kojima se hvale neke švicarske i njemačke manufakture, ali kada su u pitanju quartzni satovi (ili kako ih svi znamo kao „satovi na baterije“), Bulova je ostavila značajan trag.
Vidite, prije početka kvarcne krize koja je gotovo uništila industriju satova, kada su se svi borili za svoj dio kolača tržišta, Bulova je predstavila svoj revolucionarni Tuning fork mehanizam u Accutron liniji. Mehanizam, koji je koristio zvučnu viljušku na 360 Hz kao frekvencijski oscilator preko integriranog elektroničkog sklopa je u to vrijeme bio revolucionarna tehnologija. Ne samo što je bio daleko precizniji od mehaničkih satova (otprilike +/- 2 sekunde na dan), već je pokazao put u budućnost razvoja mehanizama sa kvarcnim oscilatorima.

Slična stvar se nastavlja i danas. Činjenica je da su već izumljeni satovi koji se sinkroniziraju sa GPS-om i atomskim tornjevima, dajući na pritom praktički savršeno točno vrijeme. Ali generalno gledajući, takva preciznost nam nije potrebna, a tehnologija još uvijek nije napredovala da nam ponudi ultra tanke satove sa tim mogućnostima.

Međutim Bulova sada ima nešto tehnološki vrlo slično a bome i vrlo privlačno. Na najvećem sajmu satova u Baselu, ove su godine predstavili prvu liniju svojih chronograph satova nazvanu Curv. U doslovnom prijevodu Curv (odnosno Curve) znači ‘zakrivljen’ i vjerujem da već možete naslutiti o čemu se točno tu radi. Bulova je predstavila ultra moderan, ultra tanak, high tech zakrivljeni chronograph koji ne samo da prati konturu zapešća zakrivljenim kućištem, safirnim staklom i poklopcem, već posjeduje i prvi quartz mehanizam na svijetu koji je zakrivljen.

Mehanizam je tehnički izvedenica Precisionist kalibara koje je bulova predstavila na tržište 2010. godine. Dok obični kvarcni mehanizmi rade sa kvarcnim oscilatorom od 32 kHz, Bulovin mehanizam ima oscilator od 262 kHz. Razlika je očigledno drastična, jer se preciznost mehanizma povećala sa standardnih +/- 15 sec na mjesec na odstupanje od svega par sekundi na godinu!

Naravno, ako se već potrudiš da napraviš prvi zakrivljeni quartz chronograph mehanizam na svijetu, bilo bi lijepo da ga možeš i vidjeti. Stoga su Curv modeli opremljeni i safirnim staklom na pozadini koji vam može prikazati unutarnje organe bakrenog mehanizma sa zavojnicama i integriranim sklopom. Slažem se, nije na razini ultra luksuznih brandova iz švicarskih kantona, ali svejedno interesantan detalj kojeg gotovo nikada ne viđamo na kvarcnim satovima.

Prednja strana sata, bilo da razgovaramo o kućištu ili brojčaniku je skeletonizirana do određene mjere. Da li se radilo o uštedi materijala radi smanjenja mase ili se jednostavno radi o viziji dizajnera, stvar je pogođena fenomenalno. Iako promjerom ne spada u male satove (gotovo 45mm) ovaj sat vam može biti dokaz kako čiste dimenzije na papiru ponekad ne znače apsolutno ništa. Ono što je Bulova napravila je prilagodila svaki element konturi vašeg zapešća, počevši od kućišta, zakrivljenog poklopca pa čak i prihvata na koje se nastavlja gumeni remen. Radi te krivulje kućišta, dolazimo do lug-to-lug dimenzije od samo 45mm i kada u to uključite svega 1cm debljine i kućište od titana koje gotovo da i nema mase, dobijete sat na ruci koji je udoban kao gumena narukvica. Da budem u potpunosti iskren, već dugo nisam nosio toliko velik a toliko udoban sat na ruci a vjerujte mi da radi kombinacije PVD crnog premaza i brončanih elemenata na brojčaniku plijeni poglede kao niti jedan sat koji sam imao.

Brojčanik je priča za sebe, i vjerojatno će se tu lomiti koplja oko ljepote. U skladu sa današnjim trendovima, izuzetno je moderan, pomalo industrijski dizajniran s obzirom da dobar dio brojčanika „fali“ kako bi se djelomično otkrio mehanizam ispod njega. Satni markeru su reljefni i brončane boje, a lijep je detalj stari logotip Bulove koji se koristio na Accutron modelima iz ’60.

Već spomenuto zakrivljeno kućište odskače od svih tradicionalnih dizajna koje ste mogli do sada vidjeti. Čak štoviše, uvjeren sam da je iza ovog projekta stajao prije um arhitekta nego dizajnera. Pogledajte samo te prihvate za remen i oštro naglašene bokove pušera chronographa. Kontura kućišta se nastavlja duž prihvata na gumeni remen koji je integralni dio sata. Da, znam, zaboravite na bilo kakvo eksperimentiranje sa aftermarket gumenim ili kožnim remenima, ali iskreno kod ovog sata za to ni nema potrebe. Gumeni remen sa valovitim horizontalnim uzorkom je vrhunski, u spoju ima i malu dozu silikona kako bi bio ekstra savitljiv da vam praktički ultra lagan sat učini još udobnijim. Jesam li spomenuo koliko je zapravo udoban? Jer sam upravo shvatio pišući ovu recenziju da ga nosim na ruci, a zapravo sam zaboravio da je tu cijelo to vrijeme.

Safirno zakrivljeno staklo djeluje jako atraktivno (i očigledno jako skupo za napraviti) jer nije integralni dio kućišta već par milimetara uzdignuto, kao na najnovijim pametnim telefonima sa znakom Jabuke.
No s druge strane, noćna je mora za svakog fotografa jer koji god kut odabrali, uvijek će se naći nekakva refleksija koju ne možete eliminirati. U suštini, Bulova Curv je jedan vrlo interesantan koncept temeljen na do sada neviđenom dizajnu (barem u ovom cjenovnom razredu) koji je zamišljen kao sat za osobu koja doslovno bježi od standardnih, konzervativnih oblika. Bit će interesantno vidjeti u kojem će se smjeru razvijati ova kolekcija satova, jer zasigurno Bulova neće stati na ovom odličnom primjeru.

Bulovu CURV 98A162 chronograph možete kupiti u DICTA poslovnicama ili preko službenog WEB shopa.