IMG_0363

Oris Carl Brashear RECENZIJA

Bilo da ste tvrdokorni zaljubljenik u ronjenje ili vas povremeno zna privući zamisao o podvodnom istraživanju, gotovo sigurno ste čuli ili gledali film „Men of Honor“ (Časni ljudi). Prema mnogima jedna od najboljih ekranizacija ronilačkog svijeta za vrijeme Drugog svjetskog rata opisuje životnu priču Carla Brasheara, pripadnika američke mornarice koji je ujedno i prvi afroamerikanac u povijesti koji je kao invalid zaslužno dobio titulu Master Divera, njihovog najprestižnijeg čina.
Upravo u čast tog životnog pothvata, manufaktura Oris je prošle godine predstavila limitiranu seriju svog retro modela Sixty Five (čiju ste recenziju nedavno mogli čitati na našem portalu) ali doduše u nešto interesantnijem izdanju – u kućištu od bronce.

Oris Carl Brashear je ujedno i prvi brončani model kojeg je ova švicarska manufaktura napravila od svog osnivanja 1904. godine i usudio bi se reći da bi ovo trebao biti tipičan ‘primjer iz knjige’ kako se radi retro model u limitiranom izdanju.


Tko je Carl Brashear?

Carl Brashear, rođen 1931. godine u mjestu Tonieville, Kentucky se upisao u Američku mornaricu 1948. godine. Često diskriminiran na osnovu svoje rase, svojim trudom i upornošću je diplomirao u U.S. Navy & Salvage školi 1954. godine gdje je postao prvi afroamerikanac koji je obnašao dužnost ronioca američke mornarice. Tijekom operacije pronalaženja i spašavanja jedne od nestalih hidrogenskih bombi 1966. godine, doživio je tešku nesreću u kojoj je izgubio lijevu nogu.
Iznad svih očekivanja i boreči se protiv diskriminacije, birokracije i politike, 1968. godine postao je prvi ronioc u povijesti sa amputiranom nogom te je vračen u punu službu. Dvije godine kasnije, 1970. dodijeljena mu je titula „Master diver“, odnosno najviša titula ronilačkog ogranka američke ratne mornarice.
Nakon vrlo istaknute karijere od gotovo 30. godina umirovljen je sa svim počastima 1979. godine. Njegova izvanredna priča je poslužila kao inspiracija za filmski blockbuster „Časni ljudi“ (eng. Men of Honor) 2000. godine u kojem je Carla glumio dobitnik Oskara Cuba Gooding Jr.


 

Ako ste fan Orisa Sixty Five, neće vam puno trebati da uočite neke osnovne sličnosti sa novim brončanim modelom. Zanemarimo li veću dimenziju kućišta (za punih dva milimetra) na trenutak, vjerojatno bi na prvu pomislili kako se radi o praktički identičnom satu. Doduše, kada se malo više fokusirate na detalje na brojčaniku, shvatit ćete da je ovaj model ipak nešto sasvim novo. No prije nego li se bacimo na finese, pogledajmo što je toliko specifično kod bronce kao materijala.

Bronca je legura bakra, kositra i primjesa ostalih metala (tipično aluminija i cinka). Što bi značilo da je kao metal teži od čelika, ujedno i nešto tvrđi, ali posjeduje jednu karakteristiku koja je vjerojatno najzanimljiviji detalj ljubitelju satova – površinski sloj oksidira nevjerojatnom brzinom i gotovo unikatnim stilom, efektivno dajući metalni zaštitni sloj protiv korozije. Upravo je iz tog razloga bronca bila jedan od preferiranih materijala od kojeg su se izrađivali pojedini dijelovi ronilačkih odjela iz Drugog svjetskog rata (vjerujem da ste sigurno barem jednom vidjeli onu kultnu kacigu sa Mark V modela).

Stoga iako svaki brončani Oris Carl Brashear model započinje život kao gotovo zlatno sjajni sat, vlaga u zraku gotovo trenutačno reagira sa površinom čime se stvara tamno smeđi ton, svojevrsna patina koja je često znak raspoznavanja na brojčanicima vintage satova. Što znači da će praktički svaki primjerak ovog modela biti unikatan, a ako ga planirate koristiti kao ronilački sat, možete misliti kakvu će prirodnu patinu stvoriti morska voda i sol.

Tako će se primjerice sat od vlasnika u Zagrebu u potpunosti razlikovati od vlasnika sata u Singapuru gdje je prosječna koncentracija vlage daleko viša. I to je zapravo najvažnija karakteristika kod ovog modela, ta beskonačna personalizacija između vlasnika i sata koja će se razviti od prvoga dana. A ako vam ta cijela priča dosadi, uvijek ga možete oprati u otopini limunske kiseline i započeti proces oksidacije od nule.

U brojčanik sata ćete najviše gledati, stoga je i važno da vas oduševi na prvu. A vjerujte mi, Oris je uspio u tome. Iako će vam djelovati kao da je u potpunosti crn, radi se vrlo tamno plavoj boji, gotovo identičnog tona kao boja bezdana na otvorenom moru. Za razliku od Sixty Five modela, indikatori su zamijenjeni klasičnim kružnim i štapićastim oblicima.

Jedan lijepi detalj, koji ćete tek uočiti nakon što kućište patinira, je zlatni ton reljefnih indikatora i kazaljki koji će davati izvrstan kontrast na prividno „pohabano“ kućište. Nešto puniji indikatori i deblje kazaljke su poslužili kao dobra baza za veće količine iluminacijske boje, tako da vam čitljivost u mraku sigurno neće zadavati probleme. Jedan od detalja koji dodatno naglašava retro dizajn je blaga zakrivljenost prema rubu brojčanika, čiji efekt dodatno pojačava zakrivljeno safirno staklo. Čitanje vremena iz ekstremnih kuteva će vizualno „izobličiti“ brojčanik, ali ako ste zaljubljenik u ovu vrstu satova, to će vam samo biti dodatni šlag na tortu.

Luneta, osim što je unidirekcionalna (kao što i prava ronilačka luneta mora biti) je također jedna komponenta u kojem je Oris napravio puni pogodak. Umjesto aluminijskog glatkog umetka, Oris se odlučio na reljefnu lunetu od punog bakra. Iako vam se na prvi glas to ne čini kao revolucionarni detalj, probajte zamisliti kontrast tamnih patiniranih udubina i visoki sjaj bakra na dijelovima koji su se pohabali od konstantnog trenja sa odjećom.

Poklopac sata je također vrijedan spomena. Osim što skriva osnovne podatke o satu, prikazuje i fantastičan reljefni amblem Master Diver-a američke mornarice, kao i osobni slogan Carl Brasheara: „It’s not a Sin to get knocked down, it’s a Sin to stay down“ („Nije grijeh biti bačen na pod, već je grijeh ostati na podu“). Osim što vizualno impresivno djeluje, poklopac je u odnosu na kompletno kućište napravljen od čelika kako bi se izbjegao bilo kakav dugotrajan dodir sa broncom. Poklopac ujedno skriva i mehanizam koji je kao i kod manjeg Sixty Five modela praktički ostao nepromijenjen. Već poznati Sellita SW200-1 kalibar je baziran na ETA 2824 dizajnu i osim što je poznati po točnosti, jedna od njegovih najvažnijih karakteristika je pouzdanost.

Uzevši sklonost bronce da ostavlja mrlje na koži, metalni remen jednostavno nije bio opcija za ovaj model. Međutim, Oris Car Brashear dolazi na izuzetno kvalitetnom i mekanom tamnom kožnom remenu (doduše u pomalo nezgodnoj dimenziji od 21mm) s kontrastnim preštepom i brončanom kopčom. Nije tipičan izbor za ronilački sat, ali ipak ovdje se ne radi o tipičnom ronilačkom satu.

Oris Carl Brashear posjeduje sve elemente da postane jedan od najtraženijih satova 2016. Počevši od popularnosti modela na kojem je temeljen, interesantnom i neobičnom materijalu kućišta, nevjerojatnoj priči koja je inspirirala njegovu izradu i samu činjenicu da se radi o modelu limitiranom na 2000 primjeraka. Ako bi mu našli jednu zamjerku, bila bi vezana na izbor remena. Bilo bi lijepo da je uz kožni remen uključen jedan od NATO remena novije generacije ili tropic gumeni remen.

Oris Carl Brashear možete kupiti u DICTA poslovnicama ili preko službenog WEB Shopa.