IMG_9018

Sinn Klassik *RECENZIJA*

Obično kada se spomene određeni brand satova, već si možete u glavi stvoriti mentalnu sliku karakteristika pojedinih modela, čak i prije nego što ste vidjeli detalje sata kojeg ćete upravo ugledati. Kod Sinn-a (asocijacija na eng. Sin – grijeh) je to prilično jednostavno. Njemački brand koji je u punom pogonu od 1961. godine je desetljećima bio poznat među pripadnicima oružanih snaga, njemačkih specijalnih postrojbi, pilota, ronioca, pa čak i vatrogasaca. Dakle, čak i ako nikada niste čuli za Sinn već sada možete dobiti okvirnu sliku o čemu se tu točno radi. Lišeni poliranih površina, sa odličnom čitljivošću i neuništivih kućišta nisu namijenjeni osjetljivim zapešćima modela crvenih tepiha i preskupih ambasadora, već torturi ekstremnih temperatura, hladnih dubina i oštrih krajolika.

Kada je brand toliko fokusiran na specijalizaciju pojedinih tehnologija (poput razvoja specijalnih ulja koji omogućuju rad u nemogućim temperaturama, pa do površine obrade kućišta kojom se postiže iznimna tvrdoća) koje omogućuju takvu izdržljivost svojih ručnih satova, teško je uopće zamisliti da bi jedan takav brand bio sposoban napraviti jedan tipičan, jednostavan i klasičan dress sat. Joj, kako bi bili u krivu. Klassik serija satova je … pa upravo to što i ime sugerira. Nije namijenjena ekstremnim dubinama do 1000m ili visinama do 30.000 stopa, već je namijenjena za ugodno druženje na koktel zabavi u crnom smokingu. Doduše, Sinn Klassik i nije tipičan dress sat, barem kada bi ga gledali sa dimenzijskog aspekta. Kao i svaki moderan Sinn model, zadržao je ‘mušku’ dimenziju od 44mm, što je, kada uzmemo u obzir nedostatak lunete i veliku površinu bijelog brojčanika, poprilično uočljiva dimenzija. Velika površina brojčanika je ujedno i njegova najveća prednost, što ćete i sami zaključiti u prvih nekoliko sekundi čim ga okrenete prema suncu.Osim vrlo jasnih, reljefnih i apliciranih arapskih indikatora, brojčanik je napravljen u vrlo rijetkoj kombinaciji gullioche i sunburst uzorka koja ovisno o kutu gledanja može u potpunosti transformirati kompletan izgled sata. Zahvaljujući ogromnim leaf kazaljkama čitljivost je fantastična, jedno što kod Regulator modela treba malo privikavanja na nestandardan prikaz vremena (satna kazaljka na vrhu brojčanika, sekundna na dnu, minutna na centralnoj osovini). Neovisno da li pričali o Regulatoru ili klasičnom ‘three-hander-u“, simetrija brojčanika nije narušena. Čak i pojedini detalji koji su fiktivno zabranjeni na specifičnim elementima poput brojčanika (tu mislim na rimske i arapske brojeve na zasebnim sub-dialovima kod Regulator modela) čak i na neki čudan način funkcioniraju.

Time je ujedno i najvažnija funkcija sata, samo čitanje vremena, olakšana jer nema šanse da dođe do zamjene čitanja satnog ili sekundnog sub-diala. Također jedan lijepi, a pomalo neupečatljiv detalj je i rail chapter ring oko samog ruba brojčanika koji pomalo podsjeća na vintagedžepne satove iz 40′ i 50′ godina.
No, iako se radi o satu više primjerenijem sastancima i ekskluzivnim večerama, bez pola brige možete s njim zaroniti u dublji bazen nakon što se privatna zabava malo … opusti. Ovo je ipak “Njemac” a znate i sami koliko su oni opsesivni kada su u pitanju tehničke karakteristike.

Iako kućište nema tipičan poklopac na navoj, 8 vijaka na pozadini pritišće safirni poklopac na brtvu kućišta čime Sinn garantira vodootpornost do 10 Bara (cca 100m – op.a. prisjetimo se, riječ je o dress satu, sa 100m WR-a). Safirni poklopac ujedno otkriva i mehanizam, koji budimo realni, nije najbolje što može ponuditi švicarska industrija satova, ali je vjerojatno jedan od najpouzdanijih. Sinn ga naziva SZ04, a zapravo se radi o njihovoj modifikaciji Unitas 6498-1 mehanizma s kojim smo jako dobro upoznati.

Sinn doduše ne bi bio Sinn da se nije pozabavio finim detaljima mehanizma. Ovo je ipak Klassik model, teški finjak, dakle pretpostavka je da će vlasnik tu i tamo baciti oko na zupčanike, ukrašene mostove i srce regulacijskog sustava. Tako je standardna nemirnica zamijenjena saGlucydur tipom na kojoj se nalaze varijabilni utezi (nešto slično Rolex Microstella sustavu), običan sustav regulacije je zamijenjen Triovis sustavom a u mehanizam je u potpunosti ukrašen perlage finišom ispod nemirnice, Cotes De Geneve reljefom na 3/4 plate-u i plavim vijcima.
No kakav je dojam na ruci?

Znate onaj ‘feeling’ kakav imaju vintage dress Omege, ili tanki i elegantni Jaegeri ili Longines modeli koji postanu praktički neprimjetni na zapešću nakon pokoji sat nošenja? Upravo takav ‘feeling’ nedostaje na ovom modelu, što je i očekivano jer je promjeru od 44mm i zakonima fizike nemoguće pobjeći. Ali začuđujuće Sinn Klassik stoji vrlo sigurno i udobno na zapešću (vjerojatno s time ima veze što je poklopac u potpunosti ravan i punom površinom stoji na zapešću), a relativno tanko kućište neće zadavati glavobolje prilikom sakrivanja sata pod rukav košulje. Uz to, regulator model ipak daje malu dozu unikatnosti cijeloj priči jer nije još jedan tipičan (i pomalo dosadan) dress sat.