IMG_8723

TUDOR Black Bay recenzija

Današnji moderni ronilački satovi koji su inspirirani svojim vintage prethodnicima predstavljaju vrlo frustrirajuću dilemu ljubiteljima satovima ili općenito kolekcionarima. Kao prvo, takvi satovi potječu iz vremena kada su primarno bili smatrani instrumentima te su ih u većini isključivo kupovali istraživači i znanstvenici, osobe koje danas često znamo nazvati pionirima u svojim poljima poput SCUBA ronjenja.

Ukoliko i nađete svoj omiljeni ronilački sat iz 50′, 60′ ili pak 70′ godina, velike su šanse da je bio kupljen sa jednom jedinom namjerom, da se koristi kao mjerni instrument pod vodom. I iako svaka od ogrebotina i udubljenja na kućištu takvog sata može ispričati stranice i stranice priča o avanturama bivšeg vlasnika, pitanje je da li ste voljni riskirati i vjerovati starom dizajnu brtvi i pleksi kristalima sa mikro pukotinama! Za većinu, rizik je jednostavno neisplativ, pogotovo ako u razmatranje uzmemo neke popularnije brandove (da, pri tome mislimo na Rolex) gdje je mint stanje glavni faktor u zadržavanju vrijednosti.

Sa druge strane spektra, moderni satovi su daleko prilagođeni radu u mokrim uvjetima, međutim nerijetko im nedostaje doza autentičnosti i karizme, a vrlo često su preskupi i za pranje posuđa. U tu priču ulazi Black Bay, cjenovno taman u nekakvoj sredini između ove dvije strogo definirane kategorije, te ujedno jedan od modela koji je razbio negativnu stigmu Tudor branda koji se praktički do jučer nazivao “poor man’s Rolex” (Rolex za siromašne).
Vidite, Tudor je izvorno bio dizajniran sa upravo tom namjerom. Od 1946. godine brand je osnovan paralelno sa tvrtkom Rolex i duž cijele svoje povijesti je koristio gotovo identične dijelove kao i skuplji ‘brat’ (dijelove poput Oyster kućišta, Trip Lock krunice, identičnih kazaljki, ali ne i istog in-house kalibra). Sa komercijalnog gledišta odličan potez, međutim uvijek je od strane kolekcionara gledan kao manje vrijedan brand, uz izuzetak od par Submariner modela.

Međutim od 2012. od kako je Black Bay prvi puta predstavljen, Tudoru naglo počinje rasti popularnost i postaje jedan od best buy modela u zadnje četiri godine. Razlog naravno leži u dizajnu i pojedinim elementima koji su integrirani u ovaj model, koji čak i na prvi pogled ne funkcioniraju u jednom, zasebnom paketu. Doduše uživo je u potpunosti druga priča.

Vidite, morate shvatiti da je Black Bay za razliku od ostalih vintage inspiriranih satova napravljen potpuno suprotno. Dok se većina hvali sa re-issue modelima kod kojih su doslovno iskopirali originalan dizajn iz 60′ ili 70′, ubacili novi mehanizam sa keramičkom lunetom i zapakirali u jedan lijepi paket, Tudor Black Bay je kulminacija 60 godina Tudorove povijesti kroz najvažnije elemente koje su krasili njihove kultne ronilačke modele. Tako je primjerice sa prvog Tudor Submariner modela iz 1954. godine, ref. 7922 preuzeta predimenzionirana 8mm krunica, dizajn indikatora na brojčaniku sa popularnim zlatnim (gilt) natpisom i karakterističan crveni trokut u centralnom markeru lunete.

Skočimo li u 1967., godinu u kojoj je predstavljen ref. 7021 i kasnije 9411/0, 9401/0 i 94110, još poznatiji kao “Snowflake Submariner“, primijetit ćete da je sa upravo ovog modela preuzet dizajn ovih funky kazaljki. Detalji ni tu ne prestaju. Kućište koje anfas izrazito podsjeća na stare Rolex Submariner modele nema onu karakterističnu zaštitu za krunicu, a polirani prijelaz između prednje i bočne strane kućišta (tkz. bevel), koji je izostao i iz najnovijih sportskih Rolex modela, odaje dojam da se ne radi o još jednom običnom diveru. Zapravo i najmanja sitnica, pa čak i tolerancija mjerljiva u mikrometrima između endlinkova i kućišta jasno pokazuje da je ovo sat konstruiran u Rolexovim pogonima.

Luneta, koja je dizajnom gotovo prekopirana sa Rolexovih modela pokazuje kako nije uvijek potrebno imati high tech materijale poput keremike ili titana da bi bila tehnički fantastično izvedena. Ozbiljno, ovo je jedna od najboljih luneta koje sam imao prilike testirati na ronilačkim satovima, i osjećaj zadovoljstva koji pruža kada pogodite marker je identičan osjećaju koji dobijete kada pritisnete mjehurić na bubble wrap foliji (nemojte se opravdavati, znamo da vas ima koji ste ludi za time).

Crni insert također posjeduje crveni trokut na 12h poziciji, koji djeluje pomalo suptilno ali ima daleko dublje značenje poznavaocima vintage Submarinera. Prvi puta viđen na Subovima iz 1950′. godina, luneta sa crvenim trokutom je često znala biti zamijenjena na prvom regularnom servisu, tako da je dan danas to vrlo tražen i vrlo rijedak atribut na vintage satovima. Međutim kada ovaj detalj vidim na novom Black Bayu, jasno mi je do koje mjere je Tudor želio naglasiti svoju povijest.

Brojčanik je element u koji ćete najviše gledati, a vjerujte mi, s razlogom. Dizajnerski gledano, ovo je vjerojatno jedan od najdosadnijih brojčanika današnjice, i to najviše iz razloga što ga je toliki broj proizvođača jednostavno iskopirao u bezbroj varijanti. Ali brojčanik sa grubljim mat finišom, indikatori i kazaljke od pravog ružičastog zlata, zlatni gilt natpis i bež iluminacija koja imitira patinu stvaraju jednu jako primamljivu kombinaciju.

Pridodajte i tome ultra zakrivljeni safirni kristal koji bi trebao imitirati pleksiglas (ponovno, referenca na vintage modele) i dobijete jedan jako topli miks svih elemenata koji vas privlače kod vintage satova. Zapravo kada bi Rolex jednoga dana odlučio izbaciti re-issue Submarinera 5508 Red Triangle, upravo bi izgledao kao Black Bay. No s obzirom na vrlo kontroverzan stav Rolex-a kao branda, to se vjerojatno nikada neće dogoditi, ali to zato Rolex-ovom zločestom bratu Tudoru jako dobro polazi za rukom.

Dimenzijski gledano, Black Bay je evoluirao u odnosu na svoje pretke (zar nismo li svi?). Iako mu je promjer svega 41mm, na ruci se nosi daleko masivnije, najviše zahvaljujući debljini od 11mm, ali i ujedno kompletno ravnom poklopcu čime sjeda sa daleko većom površinom na zapešće. Sat je nešto teži, ali ne u negativnom smislu. Dapače, kroz višesatno nošenje ostaje vrlo udoban na ruci, ali i ujedno poručuje da je ‘tu’ ukoliko se treba spustiti na dubinu od 200 metara na koliko je deklariran. Sa istom svrhom se ponaša i iluminacija. Nažalost nije na razini kvalitete Seiko divera (iskreno, rijetko koji sat jest) ali sa jednim kraćim odlaskom u dobro osvijetljenu prostoriju, i povratkom u vrlo tamnu ćete odmah shvatiti da se Tudor ne šali po tom pitanju. I u kombinaciji sa kultnim “Snowflake” kazaljkama, praktički je nemoguće da ćete imati problema kod čitljivosti.

Metalni remen je konstrukcijski vrlo kvalitetno napravljen, u tipičnom Rolex Oyster dizajnu koji je star preko 50 godina i koji svojom težinom vrlo solidno balansira Black Bay na zapešću. Remen je vizualno jedini element na kojem ćete vidjeti drastičnu razliku u odnosu na Rolex ronilačke modele. Za početak nedostaje mu fantastična Rolex GlideLock kopča sa mikroregulacijom i ekstenzija za ronilačko odijelo, ali i preklopna unutarnja kopča na oprugu kojom se nešto lakše skida remen. Tudor ima nešto jeftiniju verziju mikroregulacije dužine preko klasičnih izbušenih rupa u kopči, a što se tiče finesa, i tu je vidljiv utjecaj Rolex škole.

Na preklopnom djelu kopče se nalaze keramički ležaji kako bi se izbjeglo pojačano trenje, odnosno grebanje kopče koje je inače vidljivo samo ukoliko to tražite urarskim lupom. Toliko o pozornosti na detalje. Kako bi ovaj model mogli nositi i na ronilačko odijelo (ipak je u pitanju ronilački sat) Tudor uz ovaj model poklanja i crni NATO remen, čija se tkanina proizvodi u istoj tvornici u kojoj se proizvodi i halje za Papu. Treba li zbilja dalje pisati o pozornostima na detalje?

Mehanički, Tudor Black Bay je tradicionalno opremljen ETA mehanizmom, točnije 2824 kalibrom koji je postao standard industrije. Iako nije u Chronometre graduaciji, prije same instalacije je prošao kroz Tudorove inžinjere i urare pa mu je eliminiran datum, napravljene neke preinake anti shock sustava i pojačana mu je efikasnost navijanja glavne opruge koja je ostavljena na standardnih 38 sati. Doduše od 2016. godine Tudor će prvi puta u svoje Black Bay modele početi opremati svojim in-house kalibrima koji su razvijani u suradnji sa Rolexom i koji će pružati rezervu snage od 70 sati.

Znate li onaj osjećaj kada jednostavno gledate u sat po nekoliko minuta i još uvijek ne znate koliko je sati? To je onaj jedini osjećaj koji je bitan kod finih satova. Tehnički high tech pojmovi poput Parachrom opruge, Co-Axial nemirnice ili Pellaton anti shock sustava mogu biti vrlo privlačni ali često služe samo kao okidač za postizanje bolje prodaje.

Tudor Black Bay ne koristi niti jedan od tih tehničkih novotarija, međutim njegov okidač je dramatičan osjećaj kada ga stavite na ruku i detalji koji zajedno pružaju neviđenu toplinu. Bilo da se radi o čokoladnom brojčaniku sa logotipom originalne Tudor ruže, kremastom iluminacijom, opako zakrivljenim safirnim staklom koje se želi “provući” pod pleksiglas ili predimenzioniranoj krunici sa finim navojem. Sa ovakvom kvalitetom izrade, ovaj sat se po defaultu stavlja, bilo na novu ili vintage listu svakog ozbiljnog kolekcionara i zbilja sam iznenađen koliko “Rolex iskustva” dobijete za cijenu jednog Black Baya.

Tudor Black Bay na kraju priče nije za tipičnog, friško obrijanog do savršenstva tipa u odjelu, već za frajera sa trodnevnom bradom u kožnjaku. To je sat za tipa koji će radije odabrati dobar burbon umjesto čaše vina i koji će zapaliti Cohibu umjesto Marlbora. U kratim crtama, Tudor Black Bay je sat za šmekera!

Tudor Black Bay možete kupiti kod zastupnika za Rolex i Tudor – Mamić po cijeni od 25.308 kn na metalnom remenu (odnosno 22.952 kn na kožnom remenu).