IMG_8038

Oris Caliber 111 RECENZIJA

Pravi satovi za prave ljude (eng. Real watches for real people), je slogan kompanije (tj. sada punim pravom – manufakture ) Oris koja je među ljubiteljima satova godinama bila poznata kao jedan od proizvođača, kako ih “mi” volimo nazvati bang-for-buck satova, bilo da se radi o “pilotima” (poput Altimeter, Flight Timer ili X1 chronographa) ili ronilačkim modelima (Depth Gauge, Sixty Five ili Prodiver modela) po kojim su vjerojatno i najviše poznati.
Međutim, 2014. godine je kompanija iz Hölstein-a odlučila pomalo zakomplicirati stvari high end brandovima. Na svoju 110. godišnjicu manufakture, predstavili su po prvi puta u 30 godina svoj in-house mehanizam (čiju ste najavu mogli čitati i na Portalu Satova) koji ne samo da je katapultirao brand Oris u stratosferu, već je i predstavio nešto čime se rijetki mogu pohvaliti na tržištu – mehanizam sa rezervom snage od 10 dana.

Dizajniranje, razvoj i proizvodnja svog mehanizma je proces koji je sam po sebi za skinuti kapu. Čak štoviše, kada razmislite koliko je radnih sati i ljudi utrošeno na ovakav jedan projekt koji uključuje harmoniju 177 komponenata mehanizma (razvoj je trajao preko 10 godina) tada vam postane i jasno zašto ovakve sitnice koštaju po nekoliko faktora više od tipičnog mehaničkog sata sa ETA mehanizmom.

Istina je (ovo bi vas moglo iznenaditi) da razvoj in-house kalibara nije nepoznanica Oris-u. Kompanija je do 1982. godine u svojoj bazi zabilježila preko 200 in-house kalibara (točnije 229), međutim kako je tih godina pala pod strano vlasništvo, praktički joj je bilo uvjetovano da koristi isključivo ETA i kasnije Sellita mehanizme. Danas je ipak drugačija priča. S obzirom da je kompanija u privatnom vlasništvu i praktički ima otvorene ruke što se tiče razvoja svojih rješenja, smatram da je vrijeme da ju konačno možemo proglasiti pravom manufakturom.

Godine 2014. Oris nam je tako predstavio svoju finalnu verziju mehanizma, nazvanu Caliber 110. u satu koji je, limitiran na svega 300 primjeraka, praktički nestao preko noći. Ono što ćemo recenzirati je komercijalna verzija tog istog modela, sa jednim malim izuzetkom koja će vam olakšati život i potrebu za gledanjem u ekran mobitela, ali o tome nešto kasnije. Predstavljam vam Oris Caliber 111.

Estetski gledano, Oris Cal. 111 je istovremeno velik i elegantan komad čelika. Sa svojih 43mm, koji se u dress kategoriji mogu činiti ogromnim, sat je vrlo skladan i nenametljiv. Glavni razlog tome je vrlo mala debljina kućišta (ravno 10mm) i vrlo kratki prihvati sa standarnom dimenzijom kojih stoji izuzetno udobno na ruci. Bokovi, koji na dodir djeluju pomalo organskog oblika, su blago zakrivljeni prema poklopcu sata, tako da i vizualno sat djeluje tanji nego što zapravo i jest. Luneta je svedena na tehnički minimum kako bi se maksimalno iskoristio prostor brojčanika i iako se čini vrlo jednostavan na prvi pogled, zapravo je poprilično kompleksan.

Kada uzmete urarsko lupo i malo bacite oko sa 20x uvećanja na brojčanik, ne treba vam puno da shvatite da ovaj model nema veze sa postojećom linijom Oris satova. Kontrola kvalitete je toliko pedantna da niti jedan aplicirani satni indeks, kao i metalna sfera do njega, ne sadržava niti miligram stranog materijala, zaostale boje ili komadića prašine. Srebrni sunburst uzorak je odrađen besprijekorno i iako ponekad otežava čitanje vremena radi visoko poliranih kazaljki, melem je za oči kada ga usmjerite prema suncu.

Dizajn brojčanika je atipično asimetričan, gdje na lijevoj strani dominira subdial za prikaz tekućih sekundi i komplikacija po kojoj najviše možemo razlikovati ovaj model od Caliber 110 iz 2014. godine – prikaz dana u mjesecu. Desna strana brojčanika je najviše odvojena za komplikaciju radi koje je ovaj model i zadobio toliku pozornost, indikator rezerve snage koji je po prvi puta na mehaničkom satu nelinearan. U suštini to znači da se pri punoj navijenosti glavne opruge kazaljka na indikatoru kreće sporije kako se opruga odvija. Što rezerva snage više opada, time i kazaljka brže opada, što je odličan indikator da je mehanizam potrebno ponovno naviti.

U ovom trenutku ćete se sigurno zapitati “ok, što je to toliko posebno u satu sa toliko velikom rezervom?“. Odgovor leži u inženjerstvu, odnosno u načinu na koji je to postignuto. Vidite, da bi uopće uspjeli napraviti mehanizam sa toliko velikom rezervom snage, potrebna vam je opruga. I to velika! U ovom slučaju, duljine čak 1.8 metara, sabijena u cilindar debljine nekoliko milimetara i postavljena u mehanizam promjera svega 34mm. Kako se koristi samo jedna opruga, javlja se problem izokronizma, gdje prilikom pada navijenosti opruge ujedno i pada amplituda nemirnice, čime se jako gubi na preciznosti mehanizma.

Oris je praktički riješio ovaj problem na najjednostavniji mogući način, tako da je još više podigao rezervu snage. Iako na mehanizmu piše da je rezerva 10 dana, u stvarnosti je rezerva bliže 12 dana jer Oris želi garantirati da će najmanje 10 dana mehanizam raditi po punim specifikacijama i da mu manja amplituda neće utjecati na točnost. Kada smo već dotaknuli pitanje točnosti, u praksi Caliber 111 briljira. U tjedan dana regularnog nošenja, sat je u prosjeku dobivao oko sekundu na dan, što je više nego odličan rezultat ali u neku ruku i očekivan.

Okrenete li sat na drugu stranu, odmah će vam biti jasno što točno plaćate kod ovog modela. Ovdje nećete naći već pomalo standardan Cotes de Geneve finiš i kružni Perlage po mostovima. Cijeli mehanizam je obrađen industrijski, a la Panerai, vertikalno brušen sa ogromnim mostovima koji ispisuju sve važne tehničke podatke. Ako se malo bolje fokusirate na detalje, možete uočiti da je svaki rub pojedine komponente kutno poliran do zrcalnog finiša, što vam barem okvirno može dati do znanja koliko je truda uloženo u ovaj mehanizam.

Oris Caliber 111 stiže na BOR (Beads of Rice) metalnom remenu sa deployant kopčom, poliranom na visoki sjaj kao i samo kućište sata. Iako je narukvica izuzetno udobna i savitljiva, ponajviše radi same konstrukcije gdje je svaki link sastavljen od četiri nezavisne komponente, smatram da ne pruža dovoljan kontrast u odnosu na sjajni brojčanik srebrne boje. Za nekakvo svakodnevno nošenje možda je bolji i praktičniji izbor, ali ovakav brojčanik bi bilo šteta ne istaknuti sa elegantnim kožnim remenom. Sat doduše posjeduje standardne prihvate za remen u širini od 22 mm, stoga uvijek imate opciju pomalo začiniti stvari sa pokojim aligatorskim sivim ili smeđim remenom da malo razbijete monotoniju.

Na kraju priče dolazimo do onog najvažnijeg djela – cijene. Sa gotovo 40.000 kn koje ćete trebati izdvojiti za ovaj model, što je gotovo duplo više od top modela iz Orisove ponude mehaničkih satova, gotovo sigurno ćete si postaviti pitanje zašto jednostavno ne bi za taj iznos kupili jedan od prepoznatljivih “premium” brandova?! Stvar je u tome da je ovaj sat namijenjen određenoj sorti kupaca, koji će odabrati ovaj sat ispred prosječnog premium brenda, isto kao što će recimo odabrati Volvo ispred Mercedesa i BMW-a. Dakle namijenjen je osobi koja istovremeno želi nositi na ruci nešto specijalno, bezvremensko i kvalitetno, da zna da u visokoj cijeni sata ne plaća marketing i skupe ambasadore a da se pri tome ne želi eksponirati sa modelom kojeg svi raspoznaju na ruci.

Oris Caliber 111 možete kupiti u Dicta poslovnicama ili preko službenog WEB shopa.