_hero

SIHH 2016: Panerai Lo Scienziato Tourbillon GMT

Obično kada je tema razgovora Panerai, vrlo često se volimo držati pravila “manje je više”. Dvije kazaljke (satna i minutna), ponekad i sekundarka a ako se baš inzistira, može proći i ‘sendvič’ brojčanik. Što se tiče kompleksnosti, tu je praktički kraj priče, naravno ukoliko ciljate na originalnost i povijest branda koji datira iz 1940′. godina. Međutim, Panerai se već par godina pomalo udaljava od tog koncepta, predstavljajući sve kompleksnije modele bazirane na Luminor kućištu. I ovo je njihova zadnja kreacija – Lo Scienziato Tourbillon GMT.

Napravljen u čast talijanskog filozofa, inženjera, fizičara i astronoma Galileo Galilea, Panerai Lo Scienziato Tourbillon GMT je suštinski najkompliciraniji Panerai u trenutačnoj ponudi. Konstruiran u tipičnoj Luminor dimenziji od 47mm, Lo Scienziato ne samo da impresionira komplikacijama koje su ugrađene u sat, već i samim načinom konstrukcije.

Vidite, Panerai je očito postao opsjednut sa težinom (ništa čudno, samo probajte jedan od njihovih čeličnih 47mm modela na ruci) stoga su razvili kompletno novi proces 3D printanja “DMLS” (Direct Metal Laser Sintering). Sam proces proizvodnje kućišta i mehanizma (da da, i mehanizma) radi na principu stvaranja slojeva titana (koji je izvorno u prahu) debljine svega 0,02mm kojom se dobiva unutarnja mreža iznimne čvrstoće a vrlo male težine. Sam primjer te mreže možete vidjeti na skeletoniziranom mainplateu P.2005/T kalibra na prednjoj strani brojčanika koji ujedno teži svega 23 grama.

Iako je za Panerai pojmove kompleksan do bola, Lo Scienziato Tourbillon GMT ima i dalje karakteristične crte tipičnih Luminora. Tradicionalna krunica koja je ujedno i zaštitni znak ovog branda je i dalje prisutna, dizajn kazaljki i font indikatora je trenutačno prepoznatljiv, a čak i GMT kazaljku nije problem koristiti na toliko kompleksnom brojčaniku. Međutim najatraktivniji dio se ipak nalazi pri samom vrhu brojčanika, gdje kuca nemirnica unutar kutno postavljeno tourbillon kaveza koji radi kompletan okret oko svoje osi svakih 30 sekundi.

Pozadina je, kao i prednja strana sata, zaštićena ogromnim safirnim staklom sa antireflektivnim premazom, a osim vrlo dopadljivog dizajna pozadine mehanizma možete naći i još jednu komplikaciju – indikator rezerve snage. Znate i sami da Panerai rijetko kada štedi kada je rezerva snage u pitanju, stoga ni ovaj model nije iznimka. Punih 6 dana rada, što je za tourbillon mehanizam vrlo solidan rezultat.

Panerai Lo Scienziato Tourbillon GMT je limitiran na svega 150 primjeraka i bit će raspoloživ kroz vrlo kratko vrijeme u Panerai buticima. Ah da…cijena. Sigurno vas i to zanima! Nećemo ju pokušati ublažiti stoga ide: 139.000€ … prije poreza.

_hero